Δευτέρα, Οκτωβρίου 11, 2021

Brief Encounter/Σύντομη συνάντηση (1945)

Σύντομη συνάντηση (Brief Encounter 1945)Σύντομη Συνάντηση (1945)

 Δράμα βρετανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λην.Θρυλική ταινία του βρετανικού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λην και βασισμένη σε θεατρικό μονόπρακτο του Νόελ Κάουαρντ με τίτλο Still Life. Το μονόπρακτο του Κάουαρντ γράφτηκε το 1936 και έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στα λονδρέζικα θέατρα, μαζί με άλλα 9 μονόπρακτα που στο σύνολό τους έφεραν τον τίτλο Tonight at 8:30 με τον ίδιο τον Κάουαρντ και την Γκέρτρουντ Λόρενς. Όλες οι σκηνές του Still Life διαδραματίζονταν στο μπαρ του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ οι σκηνές της ταινίας διαδραματίζονται σε όλα τα μέρη τα οποία αναφέρονται στο θεατρικό. Η ταινία επενδύθηκε μουσικά από τη Σονάτα Νο 2 για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

 Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Σίλια Τζόνσον και ο Τρέβορ Χάουαρντ που πλαισιώνονται από τους Στάνλεϊ Χόλογουεϊ, Τζόις Κάρεϊ και Σίριλ Ρέιμοντ.

 Η ταινία επενδύθηκε μουσικά από τη Σονάτα Νο 2 για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Η φωτογραφία είναι του Ρόμπερτ Κράσκερ. 

Η κυκλοφορία της ταινίας συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές. Οι κριτικοί στάθηκαν στον ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα της ταινίας και η σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων, στις υπέροχες ερμηνείες και την ασπρόμαυρη φωτογραφία της η οποία σε συνδυασμό με τη σκηνοθετική ικανότητα του Ντέιβιντ Λην, συντέλεσε στην ρομαντική ατμόσφαιρα της ταινίας. 

Προτάθηκε για 3 βραβεία Όσκαρ το 1946, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Α' Γυναικείου Ρόλου, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. 

Σύντομη Συνάντηση (Brief Encounter 1945)... - Για τους φανατικούς του  Θερινού σινεμά | Facebook 

Υπόθεση: Η Λόρα Τζέσον (Σίλια Τζόνσον) και ο γιατρός Άλεκ Χάρβεϊ (Τρέβορ Χάουαρντ) συναντιούνται τυχαία στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου περιμένουν το τραίνο που πρόκειται να οδηγήσει τον καθένα σε αντίθετες κατευθύνσεις.

 Η γνωριμία τους έχει ως αποτέλεσμα την αμοιβαία συμπάθια και οι δυο τους δίνουν ραντεβού για νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα την ίδια μέρα (Πέμπτη) και ώρα στο σταθμό. Οι συναντήσεις τους συνεχίζονται για πολλές εβδομάδες και σύντομα οι δυο τους διαπιστώνουν ότι έχουν ερωτευτεί ο ένας τον άλλον. Το πρόβλημά τους είναι ότι και οι δυο τους είναι παντρεμένοι κι έχουν παιδιά. 

Οι συναντήσεις τους είναι αρχικά δημόσιες, αλλά τα πράγματα αλλάζουν,  αφού το παράνομο ζευγάρι συναντά τυχαία κάποιους φίλους της Λόρα. Σύντομα οι δυο τους διαπιστώνουν ότι η σχέση τους δεν έχει μέλλον και ο Άλεκ αποφασίζει να δεχτεί μια θέση στο Γιοχάνεσμπουργκ, έτσι συναντιούνται για τελευταία φορά στο σταθμό του τρένου για να αποχαιρετιστούν.

Σύντομη συνάντηση - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)