Τι πραγματικά συμβαίνει στην Κούβα;
«Η Κούβα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να λύσει τα προβλήματα της», επισημαίνει στο Tvxs.gr ο Αμερικανός επιστήμονας και διανοητής Τζέιμς Κάουντ Έρλι, μιλώντας μας για τις εξελίξεις στην Κούβα, όπου λαμβάνουν χώρα εκτεταμένες διαμαρτυρίες των πολιτών.
Διευθυντής του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ινστιτούτου Smithsonian, έχοντας επισκεφθεί την Κούβα πάνω από 45 φορές, ο Τζέιμς Κάουντ Έρλι λέει πώς οι Κουβανοί, βγαίνοντας στο δρόμο, δεν θέλουν πτώση της κυβέρνησης, «όπως ευελπιστούν τα δικά μας παραδοσιακά ΜΜΕ, φουσκώνοντας κάπως την κατάσταση», αλλά βελτίωση της οικονομίας και της ζωής τους.
Πράγματι, «η Κούβα είναι θύμα ενός οικονομικού πολέμου από τις ΗΠΑ για δεκαετίες, όμως η κουβανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ευημερία των πολιτών της. Αυτές τις ευθύνες, τής ζητούν τώρα οι πολίτες να αναλάβει».
► Είναι οι διαδηλώσεις τόσο μαζικές, όσο βλέπουμε;
Όταν κάποιος κοιτάει μια εικόνα, βλέπει μια δεδομένη κατάσταση. Όμως ποια είναι η αφήγηση γύρω από την εικόνα; Πράγματι χιλιάδες ήταν στους δρόμους, αλλά δεν είναι όλοι τους εναντίον της Επανάστασης ή της κυβέρνησης. Όλοι όμως είναι δυσαρεστημένοι από την έλλειψη τροφίμων, έλλειψη ενέργειας και καυσίμων, που όλα είναι αποτέλεσμα του εμπάργκο και ειδικά αυτόν τον καιρό και της πανδημίας.
Οι εικόνες είναι αληθείς. Η αφήγηση είναι προβληματική. Μίλησα με ανθρώπους στην Κούβα, κάποιοι είναι πατριώτες, κάποιοι είναι σοσιαλιστές, κάποιοι μέλη του ΚΚ, και έλαβα διάφορες απόψεις, αλλά είχαν κάτι κοινό: ναι η οικονομία δε πάει καλά, ναι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όμως θέλουμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα.
Τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις ΗΠΑ έχουν ως σκοπό την προώθηση των ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων των αμερικανικών κυβερνήσεων εν γένει, είτε είναι ρεπουμπλικανικές είτε δημοκρατικές. Χρησιμοποιούν τις αμερικανικές αντιλήψεις για να κρίνουν τον υπόλοιπο κόσμο.
► Η ηγεσία της Κούβας πως αντιδρά;
Ο Ραούλ Κάστρο είχε πει πως το εμπάργκο μας σκοτώνει, όμως ρώτησε: εάν αρθεί αύριο, θα μπορέσει η Επανάσταση να επιβιώσει εξαιτίας των δικών μας λαθών και των δικών μας ανικανοτήτων; Έλεγε ότι δεν υπάρχει αρκετή κριτική από πλευράς του κουβανικού λαού. Και απαίτησε περισσότερη κριτική, να πουν πως τους φαίνεται η επανάσταση, πως θεωρούν ότι μπορεί να βελτιωθεί.
Και ο Μιγκέλ Ντιας Καναλ, που είναι ο νυν Πρόεδρος της Κούβας, καθημερινά μιλάει για την αναποτελεσματική γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Αυτό είναι πολύ αναζωογονητικό. Και μάλιστα έχει ρηξικέλευθες αντιλήψεις. Λέει ότι είναι βάσιμη η δυσαρέσκεια του κουβανικού λαού και η οργή του για την οικονομική κατάσταση.
Κάνει όμως μια διάκριση μεταξύ εκείνων που θα παραχωρούσαν την κυριαρχία της χώρας και θα την παρέδιδαν στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και στην κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις.
► Έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική μετά τις τελευταίες εκλογές;
Οι Μπάιντεν-Χάρις είχαν δηλώσει προεκλογικά ότι θα συνεχίσουν τις διπλωματικές σχέσεις, που ξεκίνησε ο Ομπάμα με τον Κάστρο. Αυτές ήταν σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεν τερμάτισε το εμπάργκο ο Ομπάμα, ούτε οι Κουβανοί είπαν ναι σε όλα.
Ο Μπάιντεν είπε ότι θα το συνέχιζε αυτό, αλλά το έβαλε στο ράφι και ασχολήθηκε με την Κίνα, κρατώντας τα δρακόντεια μέτρα του Τράμπ σε ισχύ. Μέχρι στιγμής η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει την Κούβα όπως έλεγε και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση της κουβανικής οικονομίας. Ο οικονομικός πόλεμος θίγει κάθε Kουβανό ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας. Οι ΗΠΑ εναντιώνονται διαρκώς στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για άρση αυτού του απάνθρωπου και παράνομου εμπάργκο της Κούβας. Ο Μπάιντεν δεν έκανε τίποτα ακόμη για να αλλάξει αυτό.
► Οι διαμαρτυρίες εάν γιγαντωθούν θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση;
Σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι είναι η αφήγηση των δυτικών παραδοσιακών ΜΜΕ που ελπίζουν σε κάτι τέτοιο. Ας ήμαστε ξεκάθαροι: Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει όσα έχει στο μυαλό του. Όμως δεν έχει το δικαίωμα να σπάει μαγαζιά και να καίει και να κλέβει.
Η κουβανική κυβέρνηση έχει λοιπόν την υποχρέωση να αποκαταστήσει την τάξη και να δώσει σε όλους το δικαίωμα στο διάλογο. Ας μαζευτούν στο δρόμο και ας αρχίσουν να φωνάζουν, αρκεί να είναι ειρηνικό.
Και από όσο έχω αντιληφθεί, αν και υπήρξαν εντάσεις και η αστυνομία παρενέβη ίσως με υπερβάλλοντα ζήλο, σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι δεν έχουν δεχθεί υπέρμετρη καταστολή από την αστυνομία. Όμως η κουβανική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη: είναι μια μικρή χώρα σε οικονομικό πόλεμο δεκαετιών. Δεν θα επιτρέψει στο όνομα της ελευθερίας του λόγου την υπονόμευση της χώρας.
Αυτό εξάλλου γίνεται και εδώ στις ΗΠΑ, είτε με τους Ρεπουμπλικάνους είτε με τους Δημοκρατικούς. Όλοι είναι υπέρ της ειρηνικής διαδήλωσης, αλλά κανείς δεν υποστηρίζει την καταστροφή περιουσιών ή την υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό θεωρείται σχεδόν προδοσία στις ΗΠΑ. Γιατί να μην τιμωρείται στην Κούβα;
Η Κούβα αψηφά τον γίγαντα στο Βορρά, είναι αυτάρκης, προσφέρει ιατρικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο, παρήγαγε δυο εμβόλια παρά τις δυσκολίες να βρει βασικές ύλες, ακόμη και σύριγγες. Είναι πολλά που πρέπει κανείς να της αναγνωρίσει. Και επειδή είναι άνθρωποι σαν όλους εμάς είναι πολλά που μπορεί κανείς να τους προσάψει ως λάθη και αποτυχίες, αλλά είναι κορυφαίοι στον τομέα της υγείας και της παιδείας. Αυτό δε το λένε οι Κουβανοί, αλλά ο ΟΗΕ!
► Τι θα πρέπει να περιμένουμε ως επόμενη μέρα;
Ομόφωνα στην Κούβα θέλουν βελτίωση της οικονομίας. Θέλουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. Θέλουν πάταξη της διαφθοράς και της αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας. Κάποιοι θα θέλουν κατάργηση του σοσιαλισμού και επαναφορά του αμερικανικού καπιταλισμού, κάποιοι από αυτούς έχουν δεσμούς με δεξιές τρομοκρατικές ομάδες και ορισμένα ιδρύματα του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η πλειοψηφία όμως θέλει εθνική κυριαρχία, να μπορεί να ζήσει ήρεμα και φυσιολογικά χωρίς τον οικονομικό πόλεμο, και θέλει να ξέρει εάν οι κυβερνήτες της είναι ικανοί να το προσφέρουν. Και η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Πρέπει κανείς να έχει επίγνωση του τρόπου με τον οποίο συνδιαλέγονται οι πολίτες στην Κούβα, στο ΚΚ, στην κυβέρνηση. Πώς διευθετούν τα θέματα τους ως κυρίαρχο κράτος, πώς αποφεύγουν την εξωτερική παρέμβαση στην επίλυση των θεμάτων τους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Ιουλίου ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους να μεταφέρουν από ταξίδι τους στο εξωτερικό τρόφιμα και φάρμακα αφορολόγητα.
Δεν πρέπει να βλέπουμε την Κούβα διαφορετικά από ότι τη δικιά μας χώρα. Υπάρχει η νοοτροπία που θέλει να δαιμονοποιεί την Κούβα και η αντίθετη που την θέλει ως ουτοπία. Είναι μια χώρα σαν και τις άλλες, όμως. Απλά είχαν την θέληση να πετύχουν στον τομέα της υγείας και της παιδείας και να εξάγουν αυτήν την επιτυχία σε μορφή αλληλεγγύης και σε άλλα αναπτυσσόμενα κράτη.
Παρά το
γεγονός ότι δεν έχουν πόρους κατάφεραν να αυξήσουν την ποιότητα ζωής του
κόσμου. Έχουν κάνει λάθη, και απέτυχαν σε διάφορα. Αλλά πρέπει να το
δούμε αυτό σε συνδυασμό με το τι έχουν πετύχει, πάντα υπό τον κλοιό του
αμερικανικού εμπάργκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου