Σάββατο, Μαΐου 01, 2021

ΣΦΗΝΑΚΙΑ (10)

 1. ΓΙΑΤΙ Ο ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΘΕ ΑΓΛΩΣΣΙΑ;

 


Οικονομική Θεωρία Trickle-Down  (της Στάγδην διάχυσης του πλούτου στην οικονομία)  ,  γνωστή επίσης ως Θεωρία του αλόγου και του σπουργιτιού, είναι βασική αρχή του Νεοφιλελευθερισμού . Ξεκίνησε να εφαρμόζεται επί προεδρίας Ρίγκαν και πρωθυπουργίας Θάτσερ και έχει ως βασική αρχή την  οικονομική άποψη ότι οι φόροι πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο  για τις επιχειρήσεις και και τους πλούσιους μιας κοινωνίας, προκειμένου αυτοί να γίνουν πλουσιότεροι και,  μέσω των επενδύσεων που θα κάνουν , να ωφεληθούν και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα .

Η εφαρμογή αυτής της θεωρίας στην πράξη επέφερε μια τρομακτική ανισοκατανομή του πλούτου  σε ολόκληρο τον κόσμο  και οδήγησε στην πτώχευση και την εξαθλίωση πάρα πολλά κράτη . Ο Νεοφιλελευθερισμός έκανε τους ελάχιστους πλούσιους πλουσιότερους , εξαφάνισε σχεδόν τα μεσαία στρώματα και μετέτρεψε τους εργαζόμενους σε παρίες. 

Εργασιακά δικαιώματα καταργήθηκαν μέσω των ελαστικών ωραρίων και των ατομικών συμβάσεων, οι μισθοί μειώθηκαν , το Δημόσιο αποσύρθηκε από τα δημόσια έργα,  ενώ συρρικνώθηκε σε βαθμό εξαφάνισης το κοινωνικό κράτος, με πρώτα θύματα την Υγεία και την Παιδεία,αφού ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια οι ιδιωτικοί κοριοί με τη μορφή εργολάβων, που κάνουν πάρτι καταβροχθίζοντας τεράστια ποσά .

Στην Ελλάδα έχουμε πικρή πείρα από την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού από την εποχή του "εκσυγχρονιστή σοσιαλιστοφιλελέ  Σημίτη  και του θλιβερού "πιτόγυρου" Κώστα Καραμανλή , που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και έδωσαν το δικαίωμα στα νεοφιλελεύθερα κοράκια της ΕΕ να εξαθλιώσουν το λαό και να βάλουν χέρι στα ασημικά της  χώρας.

Μετά την παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ , που προσπάθησε όσο μπορούσε να ανακόψει την επέλαση των νεοφιλελεύθερων λύκων και σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφερε , ήρθε η εποχή των ανενδοίαστων  "μεταρρυθμιστών" του υποτακτικού των βιομηχάνων Μητσοτάκη.

Επί ένα χρόνο , εν μέσω πανδημίας,  εφαρμόζεται το πιο καθαρό "trickle-down economics" που είδε ποτέ αυτός ο τόπος . Με το πρόσχημα ότι η ενίσχυση των βιομηχάνων θα φέρει πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές παραχωρείται οτιδήποτε δημόσιο στους αδηφάγους ιδιώτες .

  Η  μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους πλουσίους συρρικνώνει δραματικά  τα έσοδα του κράτους  και τινάζει στον αέρα τα σαφαλιστικά ταμεία . Η εφαρμογή της υποσχόμενης "ανάπτυξης της οικονομίας από τα πάνω προς τα κάτω" μειώνει  έως εξαφανίσεως  τις  κοινωνικές δαπάνες, ενώ πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,αφού ο προσανατολισμός της οικονομίας, κατά τον Πισσαρίδη, πρέπει σταθερά να ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που δεν ξεπερνούν στη χώρα μας τους 150-150. 

Στην ουσία , η κυβέρνηση , δουλεύοντας συστηματικά για την ευτυχία των πλουσίων , υπονομεύει το μέλλον των μεσαίων στρωμάτων και ετοιμάζει ένα σίγουρα εφιάλτη για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Είναι καιρός να αφυπνιστεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού , να εγκαταλείψει την ταξικά άδικη  Δεξιά και να στραφεί προς τα προοδευτικά κόμματα που θα κάνουν σύνθημά τους και για τη χώρα μας  τη συγκλονιστική ρήση του Προέδρου Μπάιντεν: « Οι εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν το μερίδιο που δίκαια τους αναλογεί»




2.

 

 Ο ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ ΚΑΙ  Η ΒΡΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Φυσούσε δυνατά ο απηλιώτης*

Έκλαιγε  ο Μένιος ο Φουρθιώτης

Αλί,  αλί , λαμά σαβαχθανί

Απ΄ έξω να ψήνουνε τ΄αρνί

Εμένα κλείσαν  στη στενή

Ένα γατόνι,  έναν ευγενή

Χίλιες κατάρες στον  κακούργο Βαξεβάνη

Άμα θα βγώ, αντί για αίμα θα ξερνά μελάνι.


*απηλιώτης: ο ανατολικός άνεμος, ο λεβάντες

_______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Κώστας Βαξεβάνης : «Φουρθιώτης, το υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...