Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΙΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΝΕΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

 

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Ανθοδέσμη για την Μεγάλη Εβδομάδα

Αθήνα, εκδόσεις Άρτος Ζωής, 2021 (Μάρτιος)

Σελίδες: 152

Διαστάσεις: 11,5 x 18 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-8053-76-2

Τιμή: 10,00 €

Η Μεγάλη Εβδομάδα συμπυκνώνει όλο σχεδόν τον χριστιανισμό. Συγκλονιστικά γεγονότα, πρόσωπα και κείμενα συνωστίζονται στις μέρες της. Τούτο το μικρό βιβλίο σχολιάζει κάποια ελάχιστα από τον ανεξάντλητο πλούτο της, χωρίς φιλοδοξίες συστηματικότητας ή πρωτοτυπίας, με μόνη επιθυμία να μην απευθύνεται αποκλειστικά στους πιστούς, αλλά σε όλους, τους εντός και τους εκτός, τους εγγύς και τους μακράν. Μια μικρή ανθοδέσμη είναι το βιβλίο, με ανθύλλια, fioretti.



●● / ●●  / ●●

 

Michele Bacci

Βενετο-βυζαντινές αλληλεπιδράσεις στη ζωγραφική των εικόνων (1280-1450)

Μνήμη Μανόλη Χατζηδάκη. Ακαδημία Αθηνών, 28 Φεβρουαρίου 2017

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, 2021 (Φεβρουάριος)

Σελίδες: 212, με έγχρωμες και α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-404-379-8

Τιμή: 25,00 €

«Από πολλές απόψεις, το θέμα των βενετο-βυζαντινών αλληλεπιδράσεων στη ζωγραφική από τη μια συναρπάζει ως αντικείμενο έρευνας και από την άλλη δίνει δημιουργικά εναύσματα στην ιστορία της τέχνης, ήδη από την εποχή των πρωτοπόρων ερευνητών της στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Κάθε απόπειρα καθορισμού της αλληλεπίδρασης των καλλιτεχνικών παραδόσεων της Βενετίας και του Βυζαντίου από τα τέλη του 13ου έως τα μέσα του 15ου αιώνα θέτει ως προϋπόθεση την εξέταση έργων τέχνης, των οποίων η μορφολογία δεν μπορεί να προσδιοριστεί σύμφωνα με τις αρχές της υφολογικής ταξινόμησης, ότι δηλ. ανήκει στη μία ή στην άλλη παράδοση, επειδή στα έργα αυτά συνδυάζονται συχνά στοιχεία που θεωρείται συνήθως ότι ανήκουν σε ομοιογενή, διακριτά και αλληλο-αποκλειόμενα σύνολα καλλιτεχνικών μορφών...».

 

●● / ●●  / ●●

 

Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου,

Αρ. 50

Κείμενα: Heinz Barta, Ηλίας Ν. Αρναούτογλου, Γιώργος Ε. Ροδολάκης, Απόστολος Καραμπελιάς

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών, 2021 (Απρίλιος)

Σελίδες: 424

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

ISSN χαρτόδετου: 1105-0055

Τιμή: 19,67 € 


●● / ●●  / ●●

 

Φιλοσοφία

Αρ. 49 ΙΙ. Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας

Κείμενα: συλλογικό

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών, 2021 (Απρίλιος)

Σελίδες: 232

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

ISSN χαρτόδετου: 1105-21-20

Τιμή: 8,00 €

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ
C. PELLO, Phintys the Pythagorean: A Philosophical Approach
D. J. O' MEARA, Philosophising in a Pythagorean Manner According to Iamblichus and Syrianus and the Reception of Aristotle
L. Rosetti, Parmenides Misinterpreted
R. McKIRAHAN, An Aristotelianizing Parmenides
G. BOYS-STONES, Ο Πλατωνικός Θεός ως Πατέρας του Κόσμου
Ι. Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ, Οι απαρχές του φιλοσοφικού διηγήματος στην αρχαία Αθήνα
S. I. S. BRUMANA, «Ὁμήρῳ πείθομαι και πιστεύω Πλάτωνι». On Maximus Tyrius' Elegant Platonism
Σ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Η προβληματική περί των συνεπειών του ντετερμινισμού για την ελευθερία και την ηθική ευθύνη: Ορισμένα μεθοδολογικά προλεγόμενα

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Κ. ΑΛΑΤΖΟΓΛΟΥ-ΘΕΜΕΛΗ, Γιατί να μεταφράσουμε την Αέναη Αναζήτηση, την Αυτοβιογραφία του Κάρλ Πόππερ; Παραλειπόμενα
Β. ΚΙΝΤΗ, Η σημασία του Karl Popper στη φιλοσοφία της επιστήμης
Σ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ, Ο κόσμος 3 του Κάρλ Πόππερ ως ερμηνευτική πρόταση για την κατανόηση των μοντέλων μετριοπαθούς αξιακού ρεαλισμού
Μ. ΓΚΟΥΤΣΙΑ, Τα ηθικά θεμέλια της επιστημολογίας του Κάρλ Πόππερ
Δ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ, Η ανατρεπτική φιλοσοφία του Κάρλ Πόππερ

 

●● / ●●  / ●●

 

Μαρία Κατσανάκη

Η Δόξα του Νικολάου Γύζη. Ο ζωγράφος των ιδεών και η αισθητοποίηση του εθνικού του οράματος

Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, 2021 (Φεβρουάριος)

Σελίδες: 68, με έγχρωμες και α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 20 x 26,5 εκ.

ISBN σκληρόδετου: 9789604762866

Τιμή: 20,00 € /

Η ιστορικός τέχνης Μαρία Κατσανάκη ιχνηλατεί το πλαίσιο και τη διαδικασία δημιουργίας του εμβληματικού αυτού έργου του Νικόλαου Γύζη, εμπνευσμένου από το επίγραμμα του Διονυσίου Σολωμού «Η καταστροφή των Ψαρών», το οποίο ανήκε μέχρι πρόσφατα στον κ. Δημήτρη Γκέρτσο και, μετά από ευγενική προσφορά του, σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η δημιουργία του έργου εξετάζεται σε σχέση με τις ιστορικές εξελίξεις στην Ελλάδα και με τα καλλιτεχνικά ρεύματα στην Ευρώπη της εποχής. Παράλληλα, η συγγραφέας ανασυνθέτει τα βήματα του έργου από την εποχή της δημιουργίας του, λίγο πριν από την εκπνοή του δέκατου ένατου αιώνα, μέχρι την απόκτησή του από τους προγόνους του Δημητρίου Γκέρτσου (1928). 

 

●● / ●●  / ●●

 

Νίνα Τοπιντζή

Τυπολογία Γλωσσών. Βασικές αρχές, θεωρητικές προσεγγίσεις και φαινόμενα

Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2021 (Μάρτιος)

Σελίδες: 336

Διαστάσεις: 21 x 28 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-605-1

Τιμή: 25,00 €

Γίντιν, Επένα, Κούρτοπ, Λέτι, Νγκανάσαν, Ρότοκας, Σιριόνο… Αυτές είναι μόνο λίγες από τις 7.000 γλώσσες που μιλιούνται αυτή τη στιγμή ανά την υφήλιο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι γλώσσες αυτές είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Αποτελούν, όμως, μαζί με τις πιο γνώριμες σ’ εμάς Γερμανική, Αγγλική, Γαλλική, αλλά και τη μητρική μας Ελληνική, το «υλικό» για τη μελέτη του γλωσσολογικού κλάδου της Τυπολογίας, ο οποίος ασχολείται με τη συλλογή δεδομένων από πλήθος γλωσσών, τη σύγκριση και την κατηγοριοποίησή τους με βάση τα δομικά τους χαρακτηριστικά, αποσκοπώντας στην ανεύρεση κοινών σχημάτων.

Το παρόν έργο είναι το πρώτο ελληνόγλωσσο εγχειρίδιο αφιερωμένο στον κλάδο της Τυπολογίας. Αρχικά το εγχειρίδιο επιδιώκει να εισαγάγει τον αναγνώστη στις αρχές, τις μεθόδους, τις θεωρητικές σχολές και τα ερευνητικά εργαλεία της τυπολογικής μελέτης. Στη συνέχεια διερευνά ενδιαφέροντα φαινόμενα σε όλα τα γλωσσικά επίπεδα (μορφολογία, σύνταξη, φωνολογία, σημασιολογία) περιγράφοντας και αναλύοντας πλήθος εμπειρικών δεδομένων σε μεγάλο εύρος γλωσσών. Κατόπιν επιχειρεί μια συνοπτική επισκόπηση της Ελληνικής από τυπολογική σκοπιά και καταλήγει με μια σύντομη εξερεύνηση της διάδρασης της Τυπολογίας με άλλους γλωσσολογικούς κλάδους (π.χ. Ψυχογλωσσολογία), αλλά και διαφορετικές επιστήμες όπως η Γενετική.

Το βιβλίο φιλοδοξεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα τυπικό εγχειρίδιο. Μολονότι απευθύνεται πρωτίστως σε φοιτητές και ειδικούς στη γλωσσολογία —καθώς η πλήρης κατανόησή του απαιτεί κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις—, στο αναγνωστικό του κοινό συμπεριλαμβάνει όλους εκείνους που αγαπούν και ενδιαφέρονται για τη γλώσσα, που εκτιμούν τη γλωσσική ποικιλομορφία και επιθυμούν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή, που θέλουν να κατανοήσουν γιατί όλες οι γλώσσες είναι ισάξιες μεταξύ τους και εντέλει εξίσου άξιες μελέτης.

 

●● / ●●  / ●●

 

Donalnd R. Kirsch, Ogi Ogas

Κυνηγοί φαρμάκων. Η απίθανη αναζήτηση για την ανακάλυψη των νέων γιατρικών

Μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόγγονας

Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2021 (Μάρτιος)

Σελίδες: 252, με α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-603-7

Τιμή: 15,00 €

Η αναζήτηση φαρµάκων ξεκίνησε από τότε που υπήρξαν και οι αρρώστιες, δηλαδή από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους. Μέσω καθαρής τύχης –μασώντας, βράζοντας και εισπνέοντας– κάποιες νεολιθικές υπάρξεις ανακάλυψαν το όπιο, την εχινάκεια, τον γιουνίπερο και άλλες χρήσιμες ουσίες.

Ο Ότζι, ο Άνθρωπος των Πάγων, ο ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών κυνηγός που βρέθηκε παγωµένος στις Ιταλικές Άλπεις, όπως διαπιστώθηκε είχε µολυνθεί από παράσιτα στο έντερο, και είχε δεµένο στο παντελόνι του ένα γιατρικό της Εποχής του Χαλκού: ένα παρασιτοκτόνο µανιτάρι. Σήµερα, οι µεγάλοι φαρµακευτικοί όµιλοι δαπανούν δισεκατοµµύρια δολάρια σε υπερσύγχρονα εργαστήρια στελεχωµένα µε κορυφαίους επιστήµονες για να ανακαλύψουν τα µελλοντικά υπερευπώλητα φάρµακα. Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές µας για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών σκευασµάτων, βασικά στοιχεία της ανακάλυψης φαρµάκων παραµένουν η τύχη, η δοκιµή και το σφάλµα, το ρίσκο και η επινοητικότητα.

Το βιβλίο αυτό είναι µια γλαφυρή και διαφωτιστική αφήγηση της έρευνας για νέα γιατρικά από τους νεολιθικούς προγόνους µας µέχρι τους σηµερινούς επαγγελµατίες, και από την κινίνη και την ασπιρίνη µέχρι το Viagra, το Prozac και το Lipitor. Τα κεφάλαιά του αφηγούνται µε σπάνια αφηγηµατική ζωντάνια το πώς ανακαλύπτονται στην πράξη νέα φάρµακα, τις στρατηγικές της ανάπτυξής τους, τα λάθη και τις σπάνιες επιτυχίες των κυνηγών φαρµάκων από πολλές χώρες του κόσµου.

Ο ∆ρ Donald R. Kirsch έχει ενσταλάξει εδώ την πλούσια εμπειρία από την πολυετή σταδιοδρομία του στο κυνήγι φαρµάκων, είτε ψάχνοντας για σωτήρια µόρια στους λασπότοπους του Τσέζαπικ Μπέι είτε διευθύνοντας ερευνητικές οµάδες σε κάποιες από τις µεγαλύτερες φαρµακευτικές εταιρείες.

●● / ●●  / ●●

 

Εθνογραφικά. Ο κύκλος της ζωής

Τόμος 15Α

Κείμενα: συλλογικό

Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, 2020 (Δεκέμβριος)

Σελίδες: 192, με α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 20,5 x 28,5 εκ.

ISSN χαρτόδετου: 0257-1692

Τιμή: 15,00 €

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιωάννα Παπαντωνίου, Ευχαριστίες
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Πρόλογος
Ευάγγελος Καραμανές, Εισαγωγή
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Χρόνος, ηλικίες, εμπειρία ισορροπίας στην διαχρονική πάλη των γενεών στον τροχό της ζωής
Μαρία Γ. Ανδρουλάκη, Παιδική ηλικία, κοινωνικοποίηση, χορός στο Ασκληπιείο Ρόδου κατά τον 20ό αιώνα
Ελευθέριος Π. Αλεξάκης, Ο γαμήλιος χορός ως τελετουργία διάβασης και ενσωμάτωσης της νύφης στην οικογένεια του γαμπρού στη Βήσσανη Πωγωνίου
Καλλιόπη Πρωτοπαπά, Τα ζυμώματα του παραδοσιακού γάμου στην Κύπρο
Ελένη Ψυχογιού, Νεοελληνική μυθολογία: Η υποχθόνια κόρη / νύφη και οι συμβολικές αναπαραστάσεις της στα χορευτικά τραγούδια των διαβατήριων γιορτών στον ενιαύσιο κύκλο του χρόνου και της βλάστησης
Μαρία Καλιαμπού, Παρέα με τον Χάρο. Οι σχέσεις των ανθρώπων με τον θάνατο στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια
Ευαγγελία Α. Χαλδαιάκη, Ο υλικός πολιτισμός του θανάτου στο Α' κοιμητήριο Αίγινας
Ανδρέας Ιω. Ζαχίλας, Παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Σαρακατσάνων στον κύκλο της ζωής
Σταμάτης Ζωχιός, Η προετοιμασία του νεκρού σώματος για την ενσωμάτωση στην χωρική απεικόνιση του άλλου κόσμου στην Ελλάδα και την ανατολική Ευρώπη
Πεπραγμένα

●● / ●●  / ●●

 

Ελένη Φάσσα

Η γένεση μιας λατρείας. Ο Σάραπις και οι Πτολεμαίοι στην Αλεξάνδρεια του 3ου αιώνα π.Χ.

Αθήνα, εκδόσεις Εστία, 2021 (Φεβρουάριος)

Σελίδες: 224

Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-05-1795-8

Τιμή: 15,00 € 



Πώς συντίθεται μια μυθική αφήγηση και γιατί κυριαρχεί επί άλλων παράλληλων αφηγήσεων; Πώς μπορούν να ερμηνευθούν οι ποικίλες εκδοχές ενός μύθου; Υπάρχει κάποιος πυρήνας ιστορικής αλήθειας στις αντιφατικές παραδόσεις; Ο Σάραπις είναι θεός της Ελλάδας ή της Αιγύπτου, νέος ή αρχαίος, προγονικός ή ξένος;

Οι μύθοι της αρχαιότητας, ακόμα κι όταν τελικά αποκτούσαν γραπτή εκδοχή, απεμπολούσαν συστηματικά το στοιχείο της στατικότητας και συνέχιζαν να αναπτύσσονται, με προσθήκες, αφαιρέσεις και επεξεργασία ορισμένων κλάδων του αφηγηματικού τους κορμού. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στα υλικά από τα οποία πλάθεται ένας μύθος και στους τρόπους με τους οποίους αυτά εξυφαίνονται, ώστε να αποτελέσουν πειστικές εξηγητικές εκδοχές της εκάστοτε σύγχρονής τους ιστορικής πραγματικότητας. Ο Σάραπις, ένας θεός που γεννήθηκε στην αυγή των ελληνιστικών χρόνων μαζί με το πτολεμαϊκό βασίλειο, δεν εξετάζεται ως μια ήδη διαμορφωμένη θεϊκή μορφή με ορισμένες ποιότητες και καθορισμένο λατρευτικό τυπικό. Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο σταδιακά συγκροτήθηκε η προσωπικότητα του θεού κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., στα χρόνια δηλαδή που τέθηκαν οι θεολογικές και τελετουργικές βάσεις της λατρείας, προτού κατακλύσει τον ελληνορωμαϊκό κόσμο.

●● / ●●  / ●●

 

Laurence Rees

Το Ολοκαύτωμα. Μια νέα ιστορία

Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου

Αθήνα, εκδόσεις Πατάκη, 2021 (Φεβρουάριος)

Σελίδες: 576, με έγχρωμες και α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-16-8436-9

Τιμή: 28,00 €

Το έργο-ορόσημο του Rees απαντά σε δύο από τα σημαντικότερα ερωτήματα της ιστορίας: Πώς και γιατί συνέβη το Ολοκαύτωμα;

Επί είκοσι πέντε χρόνια ο Rees συναντούσε επιβιώσαντες και δράστες του Ολοκαυτώματος. Στο βιβλίο αυτό συνδυάζει τις μαρτυρίες τους, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά, με την πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα και προτείνει μια νέα ιστορία για το Ολοκαύτωμα. Μέσα από μια συγκλονιστική αφήγηση ο συγγραφέας εξετάζει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από το ναζιστικό καθεστώς και αποκαλύπτει τις διαδοχικές κλιμακώσεις που δημιούργησαν σωρευτικά τη φρικαλεότητα του Ολοκαυτώματος. Επιπλέον, ο Rees εξετάζει τον χάρτη της θηριωδίας σε όλη την Ευρώπη και υποστηρίζει ότι, ενώ το μίσος για τους Εβραίους κατείχε πάντα κεντρική θέση στη σκέψη των ναζί, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως το Ολοκαύτωμα, αν δεν εξετάσουμε παράλληλα με την εξόντωση των Εβραίων τις ναζιστικές πολιτικές εναντίον άλλων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ομοφυλόφιλοι, οι Τσιγγάνοι, οι ψυχικά ασθενείς και τα άτομα με σωματικές αναπηρίες.

 

●● / ●●  / ●●

 

Sue Prideaux

Φρίντριχ Νίτσε «Δεν είμαι άνθρωπος, είμαι δυναμίτης» Η βιογραφία

Μετάφραση: Νίνα Μπούρη

Αθήνα, εκδόσεις Πατάκη, 2021 (Φεβρουάριος)

Σελίδες: 448, με α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-16-8119-1

Τιμή: 24,00 €

Το έργο του Φρίντριχ Νίτσε δυναμίτισε τα θεμέλια της δυτικής σκέψης. Έννοιες όπως ο θάνατος του Θεού, ο υπεράνθρωπος και η ηθική του δούλου διαποτίζουν την κουλτούρα μας, υψηλή και χαμηλή, ωστόσο ο ίδιος είναι ένας από τους πιο παρεξηγημένους φιλοσόφους στην Ιστορία.

Ο Νίτσε θεωρούσε πως όλη η φιλοσοφία είναι αυτοβιογραφική. Η Sue Prideaux οδηγεί τους αναγνώστες στον κόσμο ενός μεγαλοφυούς, εκκεντρικού και πολύ βασανισμένου ανθρώπου, φωτίζοντας τα γεγονότα και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη ζωή και το έργο του. Από την ήρεμη, ευλαβή, χριστιανική ανατροφή του, η οποία σκιάστηκε από τον μυστηριώδη θάνατο του πατέρα του, στο μοναχικό φιλοσοφείν στα ψηλά βουνά και τη φρίκη και τη θλίψη της τελικής διολίσθησης στην τρέλα, η Prideaux διερευνά με οξυδέρκεια και ευαισθησία τη διανοητική, συναισθηματική και πνευματική ζωή του Νίτσε.

Επιπλέον μας δίνει ολοκληρωμένες τις προσωπογραφίες των ανθρώπων που τον σημάδεψαν: του Ρίχαρντ και της Κόζιμα Βάγκνερ, της Λου Σαλομέ –της μοιραίας γυναίκας που του ράγισε την καρδιά– και της φανατικά εθνικίστριας και αντισημίτριας αδελφής του, της Ελίζαμπετ, που τον πρόδωσε παραχαράσσοντας τα κείμενά του και επιτρέποντας την κατάχρησή τους στα χέρια των Ναζί.

 

●● / ●●  / ●●

 

P. J. Rhodes

Μικρή ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας

Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου

Αθήνα, εκδόσεις Πατάκη, 2021 (Φεβρουάριος)

Σελίδες: 384, με 3 χάρτες

Διαστάσεις: 14 x 19,5 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-16-6767-6

Τιμή: 17,70 €

O P. J. Rhodes, ένας από τους πλέον διακεκριμένους ιστορικούς της αρχαιότητας, αφηγείται με κομψότητα και ζωντάνια την αρχαϊκή, την κλασική και την ελληνιστική περίοδο, έως τις απαρχές της ρωμαϊκής ηγεμονίας. Μελετά τους λαούς που είχαν τις καταβολές τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι κατά την ιστορική τους πορεία μετανάστευσαν στα παράλια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και ύστερα (ως επακόλουθο των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου) στην Εγγύς Ανατολή και ακόμη πιο πέρα.

Αυτό το άριστα τεκμηριωμένο βιβλίο εξερευνά ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η επική σύγκρουση με την Περσία, η οδυνηρή αντιζηλία ανάμεσα στη Σπάρτη και στην Αθήνα, ο θεσμός της δουλείας, η ιθαγένεια και η εθνικότητα, η θρησκεία και η φιλοσοφία, η λογοτεχνία και οι εικαστικές τέχνες. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Coolio : "Gangsta's Paradise" LYRICS

Coolio (Artis Leon Ivey Jr., 1 Αυγούστου 1963 - 28 Σεπτεμβρίου 2022) - Βικιπαίδεια