Σάββατο, Απριλίου 17, 2021

Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών : έξι νέα βιβλία

 



Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί το πιο αγαπημένο είδος εκατομμυρίων αναγνωστών, οι οποίοι γοητεύονται από το κυνήγι του εγκλήματος στις παγωμένες πόλεις του αρκτικού κύκλου. Ακολουθεί μια επιλογή μυθιστορημάτων της Nordic σχολής από τις κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων.  

Πίσω από το ψευδώνυμο Λαρς Κέπλερ κρύβεται το ζευγάρι των Σουηδών συγγραφέων Αλεξάντρα Κοέλο Αντορίλ και Αλεξάντερ Αντορίλ. Η υπόθεση του βιβλίου τους «Άμμος στα μάτια» (Εκδόσεις Πατάκη, μτφρ. Μαρία Φακίνου) Άμμος στα μάτια - Το Ξύλινο Αλογάκιξεκινά όταν ένας άντρας εντοπίζεται σε κακή κατάσταση νύχτα σε µία σιδηροδροµική γέφυρα της Στοκχόλμης. Κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο αποκαλύπτεται πως το όνομά του έχει καταχωρηθεί εδώ και επτά χρόνια στη λίστα των νεκρών.  Όλα δείχνουν πως ο άντρας που είχε καταχωρηθεί με το όνομά του είχε πέσει θύµα του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου Γιούρεκ Βάλτερ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τον αστυνοµικό επιθεωρητή Γιούνα Λίννα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στη µονάδα ιατροδικαστικής ψυχιατρικής φροντίδας σε απόλυτη αποµόνωση. Η υπόθεση αυτή είναι μόνο η αρχή ενός ντόμινο.

Στη «Λύτρωση» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), που αποτελεί την τρίτη περιπέτεια του επιθεωρητή Χούλνταρ και της παιδοψυχολόγου Φρέιγια, η Ίρσα Σιγουρδαρντότιρ εστιάζει στο φαινόμενο του σχολικού bullying και στον ρόλο που παίζουν τα social media. Η υπόθεση ξεκινά με τη δολοφονία της έφηβης Στέλλας που γίνεται γνωστή μέσω ενός βίντεο στο Snapchat. Σύντομα άλλος ένας έφηβος εξαφανίζεται, ενώ κι άλλα βίντεο έρχονται στην επιφάνεια ανοίγοντας έναν κύκλο ανθρωποκυνηγητού μέχρι να εντοπιστεί ο δολοφόνος. Σκληρό και σκοτεινό νουάρ, αντάξιο της φήμης της Ισλανδής βασίλισσας του είδους.

Η «Ληστεία με το ελικόπτερο» (Εκδόσεις Διόπτρα, μτφρ. Μ. Μακρόπουλος)Η ληστεία με το ελικόπτερο είναι το όγδοο βιβλίο του Γιόνας Μπόνιερ, πρώην διευθυντή του σουηδικού κολοσσού Bonnier Group και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 διαπράττεται στη Στοκχόλμη μία ληστεία με κλεμμένο ελικόπτερο, το οποίο προσγειώνεται στη στέγη του κτιρίου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας παγκοσμίως. Στόχος των ληστών είναι χωρίς να ακουστεί ούτε ένας πυροβολισμός να αποσπάσουν ένα ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό που είχε δοθεί για φύλαξη και προορίζεται να διανεμηθεί σε τράπεζες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Σουηδία. Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν εδώ και καιρό αγοραστεί από το Netflix για την κινηματογραφική του μεταφορά.
 

Credit: Ihor Malytskyi, Unsplash

Το «Βασίλειο» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης) του Γιου Νέσμπε ή Τζο Νέσμπο, όπως είναι πιο γνωστός στη χώρα μας, δεν αποτελεί περιπέτεια του Χάρι Χόλε, του ήρωα με τον οποίο ταυτίστηκε ο Νορβηγός συγγραφέας. Είναι η ιστορία δύο αδερφών, του Ρόι και του Καρλ οι οποίοι σε πολύ νεαρή ηλικία έχασαν ξαφνικά και τους δυο γονείς τους. Κατά την ενηλικίωσή τους ο Ρόι παραμένει στο οικογενειακό κτήμα, ενώ ο Καρλ αναζητά την τύχη του μακριά. Χρόνια μετά ο Καρλ επιστρέφει για να διεκδικήσει μερίδιο στην οικογενειακή περιουσία και να εφαρμόσει στο κτήμα τα σχέδια που έχει μαζί με τη γυναίκα του, προκειμένου να πλουτίσουν όχι μόνο τα αδέρφια αλλά και όλο το χωριό. Η πραγματικότητα όμως επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στο «Σκοτάδι» (Εκδόσεις Καστανιώτη, μτφρ. Βίκυ Αλυσσανδράκη), https://www.kastaniotis.com/photos/books/978-960-03-6825-3b.jpgτο πρώτο βιβλίο του Ισλανδού Ράγκναρ Γιόνασον που μεταφράζεται στα ελληνικά, το πτώμα μιας νεαρής Ρωσίδας εντοπίζεται σε μια ερημική τοποθεσία της Ισλανδίας. Παρότι η υπόθεση κλείνει γιατί θεωρείται αυτοκτονία, έπειτα από ένα χρόνο η 64χρονη επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ, λίγο προτού συνταξιοδοτηθεί, την ξανανοίγει σίγουρη ότι η γυναίκα είχε πέσει θύμα δολοφονίας. Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε από τους βρετανικούς Times στα 100 καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα από το 1945 έως σήμερα, ενώ πρόκειται να γίνει και τηλεοπτική σειρά.

Στο μυθιστόρημα «Φυγάς στην Κοπεγχάγη» (Εκδόσεις Θύραθεν, μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης)https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/C513EF14B9CF6120C829E2D0F1E750AB.jpg του Δανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Όλαβ Χέργκελ, η ανταποκρίτρια μιας δανέζικης εφημερίδας στη Βασόρα του Ιράκ πέφτει θύμα απαγωγής. Καταφέρνει να αποδράσει και να επιστρέψει στη χώρα της, όμως γίνεται στόχος παρακολούθησης ενός ακροδεξιού συναδέλφου της, ο οποίος ανακαλύπτει ότι ένας από τους απαγωγείς της βρίσκεται στη Δανία και συνεργάζεται μαζί της. Η υπόθεση περιπλέκεται όταν μπαίνουν στη μέση άλλοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί όλων των παρατάξεων. Πολιτικό-αστυνομικό θρίλερ στην παράδοση της Nordic σχολής, το οποίο αποτελεί σχόλιο πάνω στα αδιέξοδα των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Καλό διάβασμα,

Έμυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Still-life in Painting of 1950-1990s /H "Νεκρή φύση" στη ζωγραφική των δεκαετιών 1950-1990 στη Σοβιετική Ένωση. The Leningrad School. Parts 1,2,3

Η Σχολή Ζωγραφικής του Λένινγκραντ είναι ένα φαινόμενο που αναφέρεται σε μια μεγάλη ομάδα ζωγράφων που αναπτύχθηκε στο Λένινγκραντ γύρω απ...