Παρασκευή, Απριλίου 30, 2021

Louis Wain: ο ζωγράφος που έκανε τους Άγγλους να αγαπήσουν τις γάτες

Λούις Γουέιν, ο άνθρωπος που ζωγράφιζε τις γάτες

Πριν ακόμα γίνουν οι γάτες πρωταγωνίστριες σε viral βιντεάκια, ο ζωγράφος, εικονογράφος και σκιτσογράφος Λούις Γουέιν αφιέρωσε το έργο του σε αυτές. Όμως, πίσω από τα ζωηρά χρώματα και τα ψυχεδελικά σχήματα κρύβεται μία τραγική ιστορία και μία μάχη με την ψυχασθένεια.
Ο Γουέιν Λούις γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1860, πρωτότοκος γιος ενός εμπόρου υφασμάτων και μιας Γαλλίδας. Στα είκοσί του χρόνια, ο πατέρας του πέθανε ξαφνικά και ο Γουέιν έμεινε να φροντίζει τη μητέρα και τις πέντε αδερφές του. Παράλληλα, σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών West London School of Art και από νωρίς αποφάσισε να αφοσιωθεί στην τέχνη.
Όταν ήταν είκοσι τριών ετών, παντρεύτηκε την κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερή του Έμιλι Ρίτσαρντσον. Η σύζυγός του, ωστόσο, νόσησε από καρκίνο του μαστού και πέθανε τρία χρόνια μετά τον γάμο τους. Το ενδιαφέρον του Λούις Γουέιν για τις γάτες αναπτύχθηκε κατά την αρρώστια της γυναίκας του: ζωγράφιζε σκίτσα από τα γατάκια της γειτονιάς, για να της φτιάχνει το κέφι.
Ο θάνατος της Ρίτσαρντσον τάραξε τον ψυχισμό του ζωγράφου. Αφοσιώθηκε πλήρως στις ζωγραφιές και τα σκίτσα γατών. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Βρετανοί δεν είχαν τα γνωστά αιλουροειδή σε ιδιαίτερη εκτίμηση, αλλά .....[...............................]

.ούις Γουέιν, ο άνθρωπος που ζωγράφιζε τις γάτες - Cat Is Art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ!

  Νέοι πάπυροι αποκαλύπτουν τις τελευταίες στιγμές του Πλάτωνα 4–5 λεπτά ...