Κυριακή, Απριλίου 25, 2021

ΣΦΗΝΑΚΙΑ (4)


1. Βλέποντας  των εσμό των αρίστων που έχουν προστρέξει στο κάλεσμα του (ο Θεός να τον φυλάει, για να παίζει κάθε βράδυ τένις !)  Μεγάλου Αρχηγού , και τον λιβανίζουν καθημερινά με ζήλο, ο καθένας ξεχωριστά από το καλά αμειβόμενο πόστο του, έρχεται συχνά στο μυαλό μου ένα θαυμάσιο   πολιτικό  τραγούδι του Νίκου Πλατύραχου, που κυκλοφορεί  με την ενδυμασία του παιδικού. Πρόκειται για Τα Παπαγαλάκια , που το πρωτακούσαμε  στην απολαυστική ταινία “Η χορωδία του Χαρίτωνα” (2007,) του Γρηγόρη Καραντινάκη, με τον Γιώργο Χωραφά και τη Μαρία Ναυπλιώτου στους κεντρικούς ρόλους.

 Μια παιδική χορωδία  στα χρόνια της Χούντας καταγγέλλει συμβολικά  την αυταρχική εξουσία και τους θλιβερούς προσκυνημένους  ακολούθους της , που παπαγαλίζουν  και κάνουν  ο,τι τους λένε οι αρχηγοί τους.

Το τραγούδι  είναι αφιερωμένο σε όσους αρνούνται  να μετατραπούν σε παπαγαλάκια  της σημερινής θλιβερής εξουσίας , προκειμένου να  αποκομίσουν ατομικά  οφέλη : τους εξωνημένους πολιτικούς, τους τρισάθλιους δημοσιογράφους, τους καιροσκόπους και κομπλεξικούς διανοούμενους, τους φτωχομπινέδες τσανακογλείφτες.

 

 ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ

1. Τα παπαγαλάκια στην αυλή
παπαπαγαλίζουν κάθε αυγή.                                                3. Μια παπαγαλίνα στην αυλή
Κάνουν ό,τι λένε οι αρχηγοί τους                                          παπαγαλίζει μοναχή της.
τρώνε κι όλο το φαΐ τους                                                     Τον καλό της πήγαν μακριά της
κι όταν σουρουπώνει κρυφακούνε                                         κι όλο ζητάει τη μαμά της.
τους γειτόνους τι θα πούνε.

2. Κι ένας παπαγάλος πιο χοντρός                                          4. Θεέ μου βόηθα μας παντοτινά
που 'ν των αρχηγών ο αρχηγός                                             να μην έχουμε αρχηγούς ξανά,
κάθε μέρα βάζει τα καλά του                                                να περνάει η ώρα μας σαν πρώτα,
βγάζει βόλτα την κυρά του                                                   να περνάμε ελεύθερα την πόρτα,
κι όλες κι όλοι τον επροσκυνάνε                                            να μας δώσουν πίσω τα φτερά μας
και στα μάτια τον κοιτάνε.                                                   τον μπαμπά και τη μαμά μας.

 

****************************************** 

2. Ανέβηκε ο Μωυσής ξανά στη Θεσσαλονίκη  και επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Παπανικολάου , όπου εγκαινίασε τις 18κινητές  ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή "Ελλαδα  2021" της κυρίας Γιάννας. Σε μια καλά στημένη τελετή ,  ο "λαοπρόβλητος" , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρωθυπουργός μας , που αρνήθηκε περιφρονητικά να δει τους εργαζομένους,  παρουσίασε μια μαγική εικόνα για το ΕΣΥ  και απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο αυτονόητο  πρόβλημα που θέτει   η ύπαρξη αυτών των ΜΕΘ, δηλαδή , τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό, που υπολογίζεται στα  εκατό (100) άτομα! 

Αντιγράφω από την καταγγελία που έκανε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου , όταν το αίτημά της στη Διοίκηση για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν έγινε αποδεκτή: «Αυτή η συνάντηση θα αφορούσε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσουν οι 18 κλίνες ΜΕΘ που θα εγκαινιάσει. Βεβαίως και χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, έστω και προκατ, αλλά με τι προσωπικό; Την καμία πρόσληψη γιατρού ΜΕΘ; Τις χθεσινές προσλήψεις ανειδίκευτου επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού ή τους διαλυμένους μετά από 1 χρόνο εργαζόμενους στα τμήματα covid χωρίς καμιά ανταμοιβή; 

Στο Νοσοκομείο μας εργάζονται περί τους 500 συμβασιούχους εργαζόμενους. Έτοιμοι να πεταχτούν στην ανεργία μόλις τελειώσουμε με την πανδημία.Μετά από 1 χρόνο πανδημίας , οι επιλογές της Κυβέρνησης εξαθλίωσαν τις ζωές μας παραβιάζοντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, ιδιαίτερα των νοσηλευτών και των γιατρών. Μπορεί να αποκτήσαμε εμπειρία αλλά η επιβάρυνση στη σωματική και ψυχική μας υγεία έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.»

Όμως ο τιτανοτεράστιος πρωθυπαργός μας  αντί να συναντήσει τους ήρωες γιατρούς μας , προτίμησε  έρθει να έρθει και να φύγει σαν τον κλέφτη από το Νοσοκομείο και πήγε  να κάνει μια "χαλαρή" βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου , στο αποκορύφωμα της ανέμελης βόλτας του, αγόρασε  το καθιερωμένο πλέον τσουρέκι του παρουσία πλήθους φωτορεπόρτερ των καλοπετσωμένων Μίντια , που όλως τυχαίως βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στου Τερκενλή για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Μιλάμε για την έσχατη γελοιοποίηση ενός ανεπαρκέστατου ανθρώπου που τον περιφέρει το μιντιακό σύστημα ως δυναμικό και λαοφιλή ηγέτη προς άγραν εντυπώσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Armand Guillaumin (1841-1927) - Της μεγάλης των Γάλλων ιμπρεσιονιστών σχολής

Αρμάν Γκιγιομέν(1841-1927) ****************************************   Μορέ – Αρμάν Γκιγιομέν Κατερίνα Βασιλείου ...