Κυριακή, Απριλίου 25, 2021

Σβήνουν συνειδητά ένα φάρο απεξάρτησης -Δύο κείμενα αναλύουν τους λόγους της εξάρθρωσης του ΚΕΘΕΑ

INDEPENDENTNEWS1. Τι τους φταίει το ΚΕΘΕΑ;



Mέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, με βαθιά κοινωνική οδύνη για τον αδιανόητο αριθμό νεκρών καθημερινά και την εφιαλτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση ασχολείται με τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ.

Είναι να απορεί κανείς με το πάθος τους να ξεριζώσουν ό,τι μπορούν από το κοινωνικό κράτος, όσο τους επιτρέπει η συγκυρία, και να παρέμβουν καταστροφικά σε όποιες δημόσιες δομές πρόνοιας αναπτύσσονται προς όφελος των πιο ευάλωτων.

Το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Αφού αντικατέστησαν την εκλεγμένη διοίκηση με κομματικά διορισμένη, απεργάζονται τη συρρίκνωση του θεραπευτικού έργου και τη μετατροπή του θεσμού σε γραφειοκρατικό κέλυφος ελεγχόμενο από το σύστημα εξουσίας.

Αλλάζουν, δηλαδή, την ίδια την υπόστασή του και τη φιλοσοφία του που είχε στο κέντρο της το αυτοδιοίκητο και την ανεξαρτησία από κυβερνήσεις και συμφέροντα.

Η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες είναι μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί γενναία ατομική προσπάθεια, υποστήριξη από ειδικούς και οργανωμένο, εμπνευσμένο πλαίσιο.

Ειδικά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα, η υπέρβαση του εθισμού είναι ακόμη πιο επίπονη γιατί δεν υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον για την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από την κοινότητα.

Άλλοι τα καταφέρνουν, άλλοι βγαίνουν από την κόλαση και αργότερα επιστρέφουν, κάποιοι δυσκολεύονται αφόρητα στην επανένταξη, ορισμένοι προσφέρουν την εμπειρία τους σε νέους θεραπευόμενους. Και οι θεραπευτές δοκιμάζονται σκληρά.

Η συνεχής πάλη με στερητικά σύνδρομα, υποτροπές, υπαρξιακά και κοινωνικά αδιέξοδα είναι μια επώδυνη αναμέτρηση με ασύμμετρες απειλές. Κάποιες στιγμές απογοητεύονται, εξουθενώνονται, καταρρέουν, επιμένουν και ανακαλύπτουν δυνάμεις που δεν ήξεραν πως έχουν για να συνεχίσουν.

Το ΚΕΘΕΑ έχει σώσει ζωές, έχει προσφέρει διέξοδο σε ταλαιπωρημένες οικογένειες, έχει διακριθεί για καλές πρακτικές διεθνώς, έχει λειτουργήσει σαν εστία πολιτισμού και σαν παράδειγμα ανθρωπιστικής προσέγγισης σύνθετων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Δεν έχουν δικαίωμα να το καταστρέψουν ούτε ηθική νομιμοποίηση να αποφασίζουν και να διατάσσουν χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ που είναι η ψυχή του.

Αν νομίζουν ότι δεν ενδιαφέρονται οι ψηφοφόροι τους γιατί δεν θα βρεθούν ποτέ στην ανάγκη του, κάνουν λάθος. Ενα ακόμη.

Άρθρο δημοσιευμένο στο TVXS.gr

 **************************

2.

Νέα «ηχηρή» παραίτηση! Αποχωρεί με «καρφάρες» ο γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Κ. Παπαϊωάννου - TheCaller.Gr 
 
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
«Δεν εξαρθρώνουν το ΚΕΘΕΑ επειδή δεν ξέρουν . Το εξαρθρώνουν επειδή ξέρουν »
 
Το ΚΕΘΕΑ είναι από τις πιο φωτεινές γέννες της μεταπολίτευσης. Η πολιτική απόφαση συνάντησε στην πράξη την κοινωνική ανάγκη με το βλέμμα στραμμένο στις πιο ανοιχτές και τολμηρές διεθνώς εφαρμογές της απεξάρτησης, στη λειτουργία της κοινότητας, στην ψυχοκοινωνική προσέγγιση.
Το διαλύουν γιατί είναι συνεπείς. Τι λένε διαρκώς; Θέλουν να τελειώνουν με τη μεταπολίτευση, να τελειώνουν με τα δημοκρατικά κοινωνικά προτάγματα που έδωσαν ανάσες και δικαίωσαν την πίστη στο δημόσιο αγαθό. Αυτό κάνουν λοιπόν.
Εξαρθρώνουν το ΚΕΘΕΑ γιατί εκεί βρίσκονται όλα όσα πολεμάνε.
Δείτε τις λέξεις μια μια:
-Κοινότητα.
-Θεραπευτικές δομές.
-Ευάλωτες ομάδες.
-Αυτοδιοίκητο.
-Άμισθο ΔΣ.
-Διεπιστημονικότητα.
-Απεξάρτηση.
-Συμβούλιο εθελοντών.
-Συλλογικά όργανα.
-Αποφάσεις ανοιχτές στην Ολομέλεια.
-Συμμετοχή της οικογένειας και της κοινωνίας.
-Κοινωνική επανένταξη.
-Αποδοχή.
Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί που το εξαρθρώνουν. Είμαστε εμείς που δεν μπορούμε να το σώσουμε. Γιατί ξέρουμε πόσο εξουσιαστικό πράγμα είναι η πρέζα. Κάθε πρέζα. Κι εμείς το ξέρουμε κι αυτοί το ξέρουν.
Αλλά από συλλογικότητα τα φτύσαμε. Δε βγαίνουμε χιλιάδες έξω να το αγκαλιάσουμε, να το πάρουμε στους ώμους μας. Να τους εξαρθρώσουμε με τη φωνή και το σώμα μας.
Καλά τα μπανεράκια στα προφίλ μας. Αλλά δε θα τους σταματήσουμε έτσι.
 
Ανάρτηση στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...