Παρασκευή, Απριλίου 30, 2021

Στην ΕΡΤ των σφουγγοκωλάριων του Μητσοτάκη δολοφονούν με βαρβαρότητα ό,τι καλό κληρονόμησαν από το παρελθόν

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ 

Τέλος το «Μονόγραμμα» από την ΕΡΤ! …


Αλγεινή  εντύπωση έκανε η πρόθεση της ΕΡΤ να μην ανανεώσει για την περίοδο 2021-2022 την εκπομπή «Μονόγραμμα». Ένα τηλεοπτικό πρό­γραμμα που μυούσε το τηλεοπτικό κοινό, στην νεοελληνική λογοτεχνία και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Μεγάλες προσωπικότητες, την ποίησης, της πεζογραφίας, του θεάτρου, της μουσικής και του κινηματογράφου έχουν περάσει από αυτή, ενώ η ενασχόληση με τη λογοτεχνία σε όλο της το φάσμα, έδωσε τη δυνατό­τητα επαφής με νέους, αλλά και παλαιότερους ανθρώπους των γραμμάτων που δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν την αίγλη και τη φήμη των μειζόνων ποιητών και πεζογράφων.

Η αφαίρεση της εκπομπής και η κατάργησή της από το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ υποβαθμίζει περισσό­τερο την κρατική και δημόσια τηλεόραση, η οποία έχει υποχρέωση να προστατεύει, να θεραπεύει και να έχει υπό την αιγίδα της τα γράμματα, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Ούτως ή άλλως, αυτό, το οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα δύο πρόσφατα έτη, είναι μια δημόσια συχνότητα, με χαμηλό επίπεδο τηλε­οπτικού προγράμματος, σαν και αυτά της ιδιωτικής τηλεόρασης και των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Σίριαλ, εκπομπές με γλέντια και υποσελέμπριτι είναι αυτά που παίρνουν τη θέση τους στο τηλεοπτικό χρόνο του κρα­τικού φορέα ενημέρωσης. Ας μην ξεχαστεί το σκανδαλώδες κλείσιμο του ΕΡΤ SPORTS, του μοναδικού αθλητι­κού καναλιού στην Ελλάδα, με αδιαφανείς και περίεργες διαδικασίες.

Όσον αφορά το «Μονόγραμμα», η διακοπή του θα αποτελέσει ένα πλήγμα στην ήδη προβληματική κατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και του περιεχομένου των εκπομπών που προβάλλονται σε αυτό. Παράλληλα, η επαφή με τη λογοτεχνία, το βιβλίο, τη ζωγραφική, τις τέχνες, το θέατρο, τη μουσική και τον κινηματογράφο, θα είναι αδύνατο να απευθυνθεί στο πλατύ κοινό, και τα λαϊκά στρώματα. Η απαξίωση του πολιτισμού και του πνεύματος είναι από, ότι φαίνεται αυτοσκοπός της κυβέρνησης της Ν.Δ., που θεωρεί πολιτισμό τους πομπώδεις και υποκριτικούς εορτασμούς των εθνικών επετείων, το υποκριτικό ενδιαφέρον πάμπλουτων ολιγαρχών για το πνεύμα και τη διανόηση.

Εξάλλου με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκαν για την παιδεία, νομοσχέδια που καταργούν την κοινωνιολογία, απαξιώνουν τη λογοτεχνία και τις επιστήμες, μειώνοντας την επιρροή των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Αντι­κείμενα που θεωρούνται περιττά στην καπιταλιστική κοινωνία του κέρδους της ολιγαρχίας, η οποία ορά τον πο­λιτισμό ως ένα εμπόριο, αλλά και ως στοιχείο που πρέπει σβήσει από την κοινωνία και να μείνει μακριά από τον πολίτη και το λαό. Η αγορά και το σύστημα προωθούν υποκατάστατα στους ανθρώπους, όπως ο τζόγος, ο αγο­ραίος έρωτας, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και τα ριάλιτι που παρουσιάζονται ως μοναδικές διέξοδοι.

Η ΕΡΤ αρχίζει να επενδύει στο εφήμερο και στο φαιδρό, μοιάζοντας με την ιδιωτική τηλεόραση και πέφτοντας περισσότερο ως αξία και ως υπόσταση. Είναι αναγκαίο άμεσα η διοίκησή της να δώσει εξηγήσεις και οφείλει να απαντήσει. Για ποιό λόγο δεν ανανεώνεται η εκπομπή; Ενοχλεί κάποιους; Αν ναι γιατί; Με τί είδους πρόγραμμα θα αντικατασταθεί; Πώς θα προωθηθεί ο πολιτισμός, τα γράμματα και οι τέχνες μέσω των ΜΜΕ και ιδιαίτερα μέσω της τηλεόρασης; Με ποιό διαφορετικό τρόπο θα γίνει αυτό; Ποιός είναι ο ρόλος της ΕΡΤ ως κρατικού και δημόσιου μέσου ενημέρωσης; Να είναι στυλοβάτης της εκάστοτε εξουσίας; Να είναι ενεργούμενο της κυβέρ­νησης της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη ή να προσφέρει την πιο υψηλή ποιότητα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στο λαό και τους πολίτες;

Το «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ διενεργεί επαφές άμεσες με τον πολιτισμό και το ανθρώπινο πνεύμα. Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση έβγαζε πύρινους λόγους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αφαιρούσε τα λατινικά από τις πανελ­λαδικές εξετάσεις και τα αντικαθιστούσε με την Κοινωνιολογία. Το ίδιο έκανε και με τα Αρχαία Ελληνικά, χρησιμο­ποιώντας μάλιστα και έφηβους βουλευτές. Πιθανόν, το έκανε με ένα δασκαλίστικο συντηρητικό τρόπο, με στόχο την συνέχιση της κακής διδασκαλίας, της παπαγαλίας και της θέασης του πολιτισμού ως πεδίου βαθμο­θηρίας και ωφελιμισμού. Μόνο που η κυβέρνηση παίρνει μηδέν και σε αυτό το κομμάτι. Δεν έχουν περά­σει πολλά χρόνια από το μαύρο, τα κιγκλιδώματα και τις επιστρατεύσεις εκπαιδευτικών, ενώ και σήμερα οι άνθρωποι του πολιτισμού έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Οι νοοτροπίες ΥΕΝΕΔ, οι τσιμεντοστρώσεις και οι πλακέτες επιβράβευσης της εγωπάθειας, δεν αρμόζουν σε αγωνιζόμενους πολίτες. Ο πολιτισμός και η κουλτούρα μιας χώρας αποτυπώνονται στον τρόπο ζωής αυτών. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει το ότι χρειάζεται κρίση, συνείδηση για την αξία του ανθρώπου, ως σώμα, ύλη και πνεύμα. Κάτι που ο σύγχρονος Έλληνας αγνοεί επιδεικτικά. Ο προβληματισμός για αυτό το ζήτημα πρέπει να ενταθεί, γιατί αλλιώς το μονόγραμμα του καθενός θα σβήσει στο βωμό και στα σαγόνια των καρχαριών του κέρδους και της ιδιωτείας. Ο πολιτισμός είναι ζωτική ανάγκη του λαού και κομμάτι της ύπαρξης και πρέπει να αντιστεκόμαστε για μην γίνει μακρά ανάμνηση που αδειάζει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
tripolitis.gr
Ένα "Μονόγραμμα" για τον κορυφαίο δημιουργό του ελληνικού λαικού κινηματογράφου Αλέκο Σακελλάριο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: