Τετάρτη, Απριλίου 28, 2021

 


Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι

Τάσος Παππάς

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η προανακριτική για την υπόθεση Καλογρίτσα δεν εξελίσσεται καλά για τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο εργολάβος τούς αδειάζει γιατί δεν έχουν καλέσει τους εκπροσώπους της CCC, ο πρώτος μάρτυρας Κ. Τόμπρας ήταν καταπέλτης και υπονόμευσε το κεντρικό αφήγημά τους. Υπάρχουν όμως και κάποιες πλευρές στην κατάθεση Τόμπρα που έχουν ιστορικό ενδιαφέρον γιατί αναφέρονται στο 1989. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα στην «Αυγή της Κυριακής» 25-4-2021:

Ο μάρτυρας (σ.σ.: Κ. Τόμπρας) αποκάλυψε σε ερώτηση του Παύλου Πολάκη ότι θείος του ήταν ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ τη δεκαετία του 1980 Θεοφάνης Τόμπρας και ισχυρίστηκε ότι από εκείνον έμαθε «πρόσωπα και πράγματα» που περιλάμβαναν και τον Καλογρίτσα. «Ξέρετε τι συνωμοσίες έχουν φτιαχτεί μέσα στο σπίτι του Καλογρίτσα ή νομίζετε ότι είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται με την πολιτική ζωή της χώρας;», φέρεται να κατέθεσε, ενώ είναι ενδεικτικός ο διάλογος με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο.

Καραθανασόπουλος: Εσείς πώς τα ξέρετε όλα αυτά;

Τόμπρας: Από τον θείο μου.

Καραθανασόπουλος: Ο θείος σας πώς τα ήξερε;

Τόμπρας: Ακουγε.

Καραθανασόπουλος: Ακουγε. Μάλιστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Τόμπρας είπε πως «τον Καλογρίτσα, αν ερχόταν κάποιος το 1989 και το 1990 και μου έλεγε “θα κάνεις δουλειά με τον Καλογρίτσα” θα έλεγα ότι “η μόνη δουλειά που μπορώ να κάνω με τον Καλογρίτσα είναι να ανοίξω έναν λάκκο και να τον θάψω μέσα”. Αυτή τη δουλειά θα μπορούσα να κάνω εγώ με τον Καλογρίτσα το 1989, γιατί ο Καλογρίτσας το 1989 ήταν ο αρχηγός της συνωμοσίας που έκλεισε τον θείο μου στη φυλακή για δεύτερη φορά. Μία το 1965 και μία το 1989».

Στη συνέχεια, απαντώντας στον Ν. Καραθανασόπουλο, μίλησε για τον ρόλο του Καλογρίτσα στο ’89. «Ο αρχηγός αυτής της ιστορίας, ο διοργανωτής του “βρόμικου ’89”, αυτός που έβαλε την Αριστερά με τη Δεξιά να στήσουν τα ειδικά δικαστήρια τότε, ήταν ο Καλογρίτσας» φέρεται να είπε και αναρωτήθηκε: «Δεν ξέρετε ότι στο σπίτι του Καλογρίτσα κλείστηκε το ντιλ Φλωράκη και Κύρκου; Δεν ξέρετε ότι ο Σεραφείμ, ο τότε μητροπολίτης, που ήταν συγγενής του Καλογρίτσα, με τον Φλωράκη βρίσκονταν μυστικά στο σπίτι του Καλογρίτσα;».

«Ξέρετε ποιοι ήταν μαζεμένοι στο σπίτι του το ’88 για να φτιάξουν το “βρόμικο ’89” με εντολή Μητσοτάκη πατέρα και αφού είχε στηθεί και η “Πρώτη”; Τη θυμάστε την “Πρώτη”, της οποίας το χαρτί ξέρετε ποιος το πλήρωνε; Το ρωσικό ΚΚΕ» είπε και, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι στο σπίτι του Καλογρίτσα βρίσκονταν Μίκης Θεοδωράκης, Φαράκος, Καζάκος, Καρέζη, Φλωράκης, Κύρκος, Αρσένης Γεράσιμος (που μετά ήθελε να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το ’89 ήθελε να βάλει τον Ανδρέα φυλακή), Κωνσταντόπουλος, Κουβέλης, Καλούδης, Ανδρουλάκης, ο Μίμης, που μετά πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ (το ’89 ήθελε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα), Λαφαζάνης, Γιάνναρος, Δρεττάκης, Χάρρυ Κλυνν.

Σοκαριστικά; Οντως. Περασμένα, ξεχασμένα; Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι. Ισχυρισμοί; Αφού δεν κατατίθενται αποδείξεις πρόκειται πράγματι για ισχυρισμούς. Καφενειακού επιπέδου; Ενδεχομένως. Κάτι τέτοιες υποψίες πάντως διακινούσε εκείνη την εποχή το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου. Ωστόσο οι καταγγελίες αυτές δεν έγιναν στην τηλεόραση, αλλά σε όργανο της Βουλής. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρει ο μάρτυρας μερικά βρίσκονται στη ζωή. Οφείλουν να απαντήσουν. Δεν μπορούν να κληθούν στην προανακριτική, γιατί η συγκεκριμένη επιτροπή έχει άλλο αντικείμενο. Υπάρχουν όμως άφθονα δημόσια βήματα για να φιλοξενήσουν τον αντίλογό τους. Μπορούν αν θέλουν να ζητήσουν τα πρακτικά για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η σιωπή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι χρυσός.

Ανάγωγα

Να μη διώκεσαι για τη γνώμη σου, όταν μάλιστα δεν συμμετέχεις σε όργανο που παίρνει αποφάσεις, είναι σωστό. Να μην εξετάζεσαι όμως στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανές. Οποιος το σκέφτηκε είναι τουλάχιστον ύποπτος. Οποιοι το ψήφισαν είναι συνεργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Chopin: The 21 Nocturnes - Complete Live Performance - Thomas Schwan, piano

Frédéric Chopin (1810-1849): The Nocturnes A recital dedicated to the memory of Greg Miller (1964-2018) Thomas Schwan, piano https://www.tho...