Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020

Lisa Lockerd Maragakis, M.D., M.P.H., Associate Professor of ...ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΥΡΕΩΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΚΕΙΜΕΝΟ  ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ

Επειδή δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια ο  συντάκτης του κειμένου, μπήκαμε στην ιστοσελίδα του Johns Hopkins και ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για την κυρία  Lisa Lockerd Maragakis, αναπληρώτρια καθηγήτρια και ανώτερη  υπεύθυνη  γαι την πρόληψη από τις λοιμώξεις στο Johns Hopkins


Photo of Dr. Lisa Lockerd Maragakis, M.D., M.P.H. 

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου (και άλλους) από το νέο Coronavirus και το COVID-19;


 * Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά ένα πρωτεϊνικό μόριο (DNA) που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα του οφθαλμικού, ρινικού ή παρειακού βλεννογόνου, αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα (μετάλλαξη) και τα μετατρέπει σε επιθετικά και πολλαπλασιαστικά κύτταρα.
 * Δεδομένου ότι ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός αλλά πρωτεϊνικό μόριο, δεν σκοτώνεται, αλλά αποσυντίθεται μόνο του. Ο χρόνος αποσύνθεσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον τύπο του υλικού όπου βρίσκεται.
 * Ο ιός είναι πολύ εύθραυστος. Το μόνο πράγμα που τον προστατεύει είναι ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα λίπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σαπούνι ή το απορρυπαντικό είναι το καλύτερο φάρμακο, επειδή ο αφρός ΔΙΑΛΥΕΙ το ΛΙΠΟΣ (γι 'αυτό πρέπει να τρίψετε τόσο πολύ: για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, για να φτιάξετε πολύ αφρό). Με τη διάλυση της στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.

  
 * Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ λιώνει το λίπος. γι 'αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε νερό πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου για πλύσιμο χεριών, ρούχων και οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, το ζεστό νερό παράγει περισσότερο αφρό και αυτό το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο.
 * Το αλκοόλ ή οποιοδήποτε μείγμα με αλκοόλ πάνω από 65% ΔΙΑΛΥΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΙΠΟΣ ειδικά το εξωτερικό λιπιδικό στρώμα του ιού.
 * Οποιοδήποτε μείγμα με 1 μέρος λευκαντικού και 5 μέρη νερού διαλύει άμεσα την πρωτεΐνη, τη διασπά από το εσωτερικό.
 * Το οξυγονωμένο νερό βοηθά πολύ μετά το σαπούνι, το αλκοόλ και το χλώριο, επειδή το υπεροξείδιο διαλύει την πρωτεΐνη του ιού, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιήσετε καθαρό και κάνει ζημιά στο δέρμα σας.
 * ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΑ. Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός όπως βακτήρια. Δεν μπορούν να σκοτώσουν με τα ανθοβιοτικά ότι δεν είναι ζωντανό, αλλά γρήγορα να αποσυνθέσoυν τη δομή του σε όσα εχουν ειπωθεί.
 * Μην ανακινείτε ΠΟΤΕ χρησιμοποιημένα ή αχρησιμοποίητα ρούχα, φύλλα ή πανί. Ενώ ο ιός είναι κολλημένος σε μια πορώδη επιφάνεια, είναι πολύ αδρανής και αποσυντίθεται μόνο μεταξύ 3 ωρών (ύφασμα και πορώδη υλικά), 4 ωρών (στο χαλκό, επειδή είναι από τη φύση του αντισηπτικά και στο ξύλο, επειδή απορροφά την υγρασία και το μόριο του ιου αποσυντίθεται ), 24 ωρών (χαρτόνι), 42 ωρών (μέταλλο) και 72 ωρών (πλαστικό). Αλλά αν τινάξετε το αντικείμενο ή χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστήριο φτερών, τα μόρια του ιού επιπλέουν στον αέρα για έως και 3 ώρες και μπορούν να εγκατασταθούν στη μύτη σας.
 * Τα μόρια του ιού παραμένουν πολύ σταθερά στο εξωτερικό κρύο, ή στο τεχνητό όπως των οικιακών κλιματιστικών και των αυτοκινήτων. Χρειάζονται επίσης υγρασία για να παραμείνουν σταθερά, και ιδιαίτερα σκοτάδι. Επομένως, τα αφυδατωμένα, ξηρά, ζεστά και φωτεινά περιβάλλοντα θα τα υποβαθμίσουν ταχύτερα.
 * UV LIGHT σε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να περιέχει μόρια του ιού, διασπά τη πρωτεΐνη του ιού. Για παράδειγμα, για απολύμανση και επαναχρησιμοποίηση μάσκας είναι τέλειο. Προσέξτε όμως γιατί διασπά επίσης και το κολλαγόνο (που είναι πρωτεΐνη) στο δέρμα, προκαλώντας τελικά ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.
 * Ο ιός ΔΕΝ μπορεί να περάσει από υγιές δέρμα.
 * Ξύδι ΔΕΝ είναι χρήσιμο γιατί δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα του λίπους.
 * ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ Η ΒΟΤΚΑ εξυπηρετεί. Η ισχυρότερη βότκα είναι 40% αλκοόλ, και χρειάζεστε το 65%.
 * LISTERINE ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ! Εφόσον έχει 65% αλκοόλ.
 * Όσο πιο περιορισμένος είναι ο χώρος, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού μπορεί να υπάρξει. Όσο πιο ανοιχτό ή φυσικά αερίζεται, τόσο λιγότερη.
 * Αυτά όλα είναι καλά, αλλά πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν και αφού έχετε αγγίξει, φαγητό, κλειδαριές, διακόπτες, τηλεχειριστήριο, κινητό τηλέφωνο, ρολόγια, υπολογιστές, τραπέζια, τηλεόραση, κλπ. Και όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο.
 * Πρέπει να ΕΝΥΔΑΤΩΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ που ξηραίνονται από το πολύ πλύσιμο, επειδή τα μόρια μπορούν να κρυφτούν στις μικροσκοπικές ρωγμές. Όσο πιο παχύ είναι το ενυδατικό προίόν, τόσο το καλύτερο. 

* Επίσης, διατηρείτε τα νύχια σας κοντά έτσι ώστε ο ιός να μην κρύβεται εκεί.
****************************
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ , ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ   hopkinsmedicine.org   ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ

How Can I Protect Myself (and Others) from the New Coronavirus and COVID-19?

Lisa Lockerd Maragakis, M.D., M.P.H.

 
To help lessen the spread of the new coronavirus and COVID-19, the disease it causes, here are important steps that can help protect you, your family and others. Lisa Maragakis, senior director of infection prevention at Johns Hopkins Medicine, shares these guidelines: 

Avoid close contact with others.

It’s important to understand that the new coronavirus spreads mainly from person to person. If an infected person coughs or sneezes, their droplets can infect people nearby. That’s why it’s important to avoid close contact with others. Understand that people (including children) may be infected with the new coronavirus and have only mild symptoms.
Some measures you can take to avoid close contact with others include: • Stay at least six feet away from others in public places.
 • Call friends and family or visit by video.

 • Ask your employer if it’s possible to work from home.
 • Avoid people who appear sick.
 • Go grocery shopping and run errands during off-peak times.
Healthy people do not need to wear a mask unless they are caring for someone diagnosed with, or being monitored for, COVID-19, or respiratory illness.

Practice good hygiene wherever you are.

The new coronavirus can survive for hours or even days on some surfaces. Touching a contaminated surface and then touching your face is one of the ways to become infected.
The virus is no longer detectable on plastic after 72 hours, and on stainless steel or cardboard after about 48 hours. With that in mind:

 • Wash your hands with soap and water frequently and thoroughly for at least 20 seconds, especially:

 • After being in public places and touching door handles, shopping carts, elevator buttons, etc.
 • After using the bathroom
 • Before preparing food

 • If soap and water are not available, use hand sanitizer with at least 60% alcohol.
 • Avoid touching your eyes, nose or mouth, especially with unwashed hands.
 • If you cough or sneeze, do so in the bend of your elbow. If you use a tissue, throw it away immediately.

Take precautions if you are living with or caring for someone who is sick.


 • Wear a mask if you are caring for someone who has respiratory symptoms.
 • Clean counters, door knobs, phones and tablets frequently, using disinfectant cleaners or wipes.

If you feel sick, follow these guidelines:


 • Stay home if you feel sick unless you are experiencing a medical emergency such as severe shortness of breath or a very high fever.
 • Call your doctor or urgent care facility and explain your symptoms over the phone.
 • If you leave your home to get medical care, wear a mask if you have respiratory symptoms.
 • Add to Phrasebook
  • No word lists for English -> Greek...
  • Create a new word list...
 • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αλέξης Τσίπρας / Ο αποχαιρετισμός στην Άγκελα Μέρκελ

  Αλέξης Τσίπρας / Ο αποχαιρετισμός στην Άγκελα Μέρκελ epa/SIMELA PANTZARTZI Με άρθρο του στην Zeit ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απο...