Τρίτη, Μαρτίου 31, 2020

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη

Πολιτισμός στο σπίτι: Η μικρού μήκους ταινία του Γιάννη Χαριτίδη «Cowboy» (Video)

Μαρία Θανασούλια

Μία θλιβερή ιστορία η οποία όμως προκαλεί γέλιο – ίσως νευρικό – με αμήχανες σκηνές, ντοκιουμενταρίστικη κινηματογράφηση και έναν ήρωα που δεν τον χωράει η κοινωνία. Αυτή είναι μία πρόχειρη περιγραφή της «weird» κωμωδίας, μία παράξενη μίξη αστείου και θλιβερού, με κυνικά στοιχεία και πολλή αμηχανία
Η λέξη «weird» που στα ελληνικά σημαίνει «περίεργο ή παράξενο», μπήκε στο κινηματογραφικό μας λεξικό τα χρόνια της κρίσης με το περίφημο ελληνικό weird wave σινεμά του Γιώργου Λάνθιμου, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, του Αλέξανδρου Αβρανά και άλλων.
Παράλληλα όμως και στην πιο mainstream κουλτούρα, το weird έκανε την εμφάνισή του σε τηλεοπτικές σειρές όπως το BoJack Horseman, το After Life ή το Baskets του Ζακ Γαλυφιανάκη.
Στο Baskets, ο Γαλυφιανάκης υποδύεται έναν απόφοιτο σχολής κλόουν με αποτυχημένη καριέρα που προσπαθεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Μία θλιβερή ιστορία η οποία όμως προκαλεί γέλιο – ίσως νευρικό – με αμήχανες σκηνές, ντοκιουμενταρίστικη κινηματογράφηση και έναν ήρωα που δεν τον χωράει η κοινωνία. Αυτή είναι μία πρόχειρη περιγραφή της «weird» κωμωδίας, μία παράξενη μίξη αστείου και θλιβερού, με κυνικά στοιχεία και πολλή αμηχανία. Υπάρχουν άρθρα στον διεθνή τύπο τα οποία διερωτώνται γιατί το χιούμορ των millennials (εκείνων δηλαδή που σήμερα είναι περίπου μεταξύ 24 και 39 χρόνων) είναι τόσο παράξενο.
  Προφανή συμπεράσματα περί οικονομικής κρίσης, κρίσης αξιών, γενικής απογοήτευσης, κυνισμού και έλλειψης οριζόντων είναι εκείνα που κυριαρχούν, ωστόσο θα χρειαστούν μερικά ακόμα χρόνια για να μελετηθούν αυτά τα καλλιτεχνικά ρεύματα και να αξιολογηθούν οι επιρροές, αλλά και η διάρκειά τους για να είμαστε ασφαλείς στην κρίση μας.
Όλη αυτή η εισαγωγή γιατί το «Cowboy» του Γιάννη ΧαριτίδηO Γιάννης Χαριτίδης εξηγεί στο Flix πως το underground είναι πριν ... είναι κωμικό, αμήχανο, τρυφερό και παράξενο, ενώ ο Θάνος Τοκάκης, σεναριογράφος της ταινίας, φαίνεται να γνωρίζει και να αγαπάει αυτό το είδος κωμωδίας, με αποτέλεσμα να έχουμε στη διάθεσή μας ένα weird διαμαντάκι.
Ο Μηνάς (Μανώλης Μαυροματάκης) εργάζεται ως ηλεκτρονικός και δηλώνει πως είναι ο μοναδικός cowboy της Ελλάδας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει δηλώσει συμμετοχή σε ένα talent show με σκοπό να κερδίσει το έπαθλο και να αγοράσει το δικό του ράντσο.
Η κάμερα με στοιχεία ντοκιμαντέρ τον ακολουθεί τις ημέρες πριν το σόου και το συνεργείο του ριάλιτι παίρνει συνεντεύξεις από τους οικείους του: την αδερφή του, τη φαρμακοποιό της γειτονιάς, του μεταλλάδες στο μίνι μάρκετ κλπ. Ένας ήρωας που «δεν χωράει», αλλά που ονειρεύεται και διεκδικεί το χώρο του στην κοινωνία, μας χαρίζει ένα εικοσάλεπτο πικρού χαμόγελου και εξαιρετικής τρυφερότητας.Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη
Το κοινό το καταχειροκρότησε και η ερμηνεία του Μαυροματάκη είναι σπουδαία σε μία μικρή φόρμα με «παράξενο» χιούμορ, αντιπροσωπευτική της γενιάς των δημιουργών της ταινίας.

Για να δείτε την ταινία , Πατήστε  το  Watch on Vimeo

COWBOY 2017 from giannis haritidis on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...