Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2020

"Το ευχαριστημένο": από το θαυμάσιο βιβλίο στο καλό θέατρο

Η Μαρίνα με τον πατέρα της , συγγραφέα Μ. Καραγάτση ,
τη μητέρα της, Νίκη
,
και οικογενειακούς φίλους στην Κόρινθο (1959).
( Η φωτογραφία παρμένη από τον Δ΄τόμο
Η ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ, των Εκδόσεων Σοκόλη)
http://www.biblionet.gr/images/covers/b132830.jpgΗ Μαρίνα Καραγάτση δανείζεται τα λόγια προσφιλών της προσώπων και τους ξαναδίνει φωνή. Με τρεις παράλληλους μονολόγους μιας ανοιξιάτικης μέρας του 1950 και ένα θεατρικό μονόπρακτο μιας ανοιξιάτικης μέρας του 2006 αναπλάθει βιώματα και ενδόμυχους συλλογισμούς του Καραγάτση, του αντιπροσωπευτικότερου ίσως συγγραφέα της γενιάς του, της Λασκαρώς, καρτερικής και δυνατής υπηρέτριας του σπιτιού, και της γιαγιάς Μίνας, μιας αρχόντισσας της Άνδρου. Σιωπηλή, αλλά διαρκώς παρούσα, η Νίκη Καραγάτση, η ζωγράφος που παραμένει με την ευαισθησία και τους χαμηλούς της τόνους πάντα επίκαιρη. Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή. 


Ο πρώτος μονόλογος είναι του  Καραγάτση , που μιλά  με τρυφερότητα αλλά κάπως τραχιά , όσον αφορά τη θυγατέρα του.

Στον δεύτερο μονόλογο    η υπηρέτρια της οικογένειας, η  συμπαθέστατη Ανδριώτισσα Λασκαρώ, μιλάει στη Μαρίνα για τη ζωή της .

Στον τρίτο μονόλογο  κυρίαρχο πρόσωπο είναι η αρχόντισσα γιαγιά ,  που μιλά αναλυτικά για το οικογενειακό δέντρο της, στο οποίο ξεχωρίζουν  πασίγνωστα πρόσωπα της εφοπλιστικής ιστορίας του τόπου .

Γνωστά  ονόματα της καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής  ζωής  περνάνε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, όπως οι ποιητές  Καββαδίας και  Εμπειρίκος  και οι εφοπλιστές  Γουλανδρήδες και  Καρυστινάκηδες.

Το βιβλίο δίνει πληροφορίες για τη δύσκολη σχέση του  Καραγάτση με τη  γυναίκα του ζωγράφο,  Νίκη, και  μέσω αυτής  αναδεικνύει  και το πρόβλημα της χειραφέτησης  των γυναικών από τους  "παντοκράτορες" εντός και εκτός σπιτιού άντρες στις δεκαετίες 1920-1960.
Μεγάλο ατού του βιβλίου είναι η αφηγηματική ικανότητα της Μαρίνας Καραγάτση , που γράφοντας  συνεχώς σε παροντικό χρόνο  διευκολύνει την αβίαστη ροή της ανάγνωσης . Άλλο μεγάλο επίτευγμά της  είναι η υιοθέτηση του προσωπικού  γλωσσικού ύφους καθενός από τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές του βιβλίου , του  Καραγάτση, της  Λασκαρώς και της γιαγιάς. 


Gerontakos  
___________________________________
 Διαβάστε : Χάρης Μεγαλυνός, Η Μαρίνα Καραγάτση και η υπόσχεση του Παραδείσου, Κριτικό σημείωμα για το βιβλίο της κόρης του Καραγάτση , στην αλήστου μνήμης "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 638, 15.1.2011

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  

Αποτέλεσμα εικόνας για theater animated GIF


https://www.monopoli.gr/wp-content/uploads/2018/02/k2_items_cache_6e76a7a82afab03ad92c61c9153efdda_XL.jpgΜαρίνα Καραγάτση – Δημήτρης Τάρλοου:Μια οικογένεια συνομιλεί, επί σκηνής, με το παρελθόν της

 

 



Το Ευχαριστημένο | Θέατρο Πορεία


Ψεύτρα ζωή…


της Μαρίνας Καραγάτση
σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Συνεχίζουμε τις ελεύθερες προβολές από το αρχείο του θεάτρου με "Το Ευχαριστημένο" της Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2018, σήμερα Τετάρτη 25/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).


Δείτε την παράσταση "Το Ευχαριστημένο" πατώντας το κόκκινο κουμπί "ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ".


Το Ευχαριστημένο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, τόσο για την προσέγγιση του πρωτοτύπου και τις ερμηνείες των ρόλων, όσο και για τη συζήτηση που προκάλεσε πάνω στην καλλιτεχνική προσωπικότητα και τον ρόλο της ως οικογενειάρχη, αλλά και στη σχέση πατέρα-παιδιού εν γένει.
Η διασκευή του μυθιστορήματος, που μετατρέπει τους απολογητικούς, απολογιστικούς και συγχωρητικούς μονολόγους σε πλήρες θεατρικό έργο και που υπογράφει η Έρι Κύργια, μας μεταφέρει στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας, αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας, ή απλώς μία οικογένεια. Και αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος.
Διάρκεια: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμπενίζερ Σκρούτζ: Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1999)

Η γνωστή ιστορία που έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς για τον τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ και τα πνεύματα που τον επισκέπτονται την παραμονή των Χρι...