Σάββατο, Μαρτίου 28, 2020

Σήμερα βλέπουμε τους Τρειςευτυχισμένους κερατάδες

Οι Τρειςευτυχισμενοι

του Eugène Labiche

σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά
Κάποιος πείραξε τα κέρατα στο κεφάλι μου!
Συνεχίζουμε τις ελεύθερες προβολές από το αρχείο του θεάτρου με τους "Τρειςευτυχισμένους" του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, το Σάββατο 28/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
Δείτε την παράσταση
, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα Κάθε μέρα Θέατρο | Θέατρο Πορεία  καιπατώντας 
το κόκκινο κουμπί "
Οι Τρεις ευτυχισμένοι του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά

Read more at: https://parallaximag.gr/life/kathe-mera-dorean-theatro-online-apo-to-theatro-poreia
ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ".


21 Ιανουαριου - 11 Ιουνιου 2017

Η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου Οι Τρειςευτυχισμένοι του Ε. Λαμπίς σε μία κωμωδία-κομψοτέχνημα σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, διχάζει, ενθουσιάζει και προκαλεί κοινό και κριτικούς με μια διανομή που απογειώνει την παράσταση... Δείτε τους Ιωάννα Κολλιοπούλου, Χρήστο Λούλη, Λαέρτη Μαλκότση, Άγγελο Παπαδημητρίου, Λένα Παπαληγούρα, Άλκηστη Πουλοπούλου και Δημήτρη Τάρλοου σε μία εξωφρενική κωμωδία παρεξηγήσεων!
Έξι χρόνια μετά την Υπόθεση της Οδού Λουρσίν, το θέατρο ΠΟΡΕΙΑ επιστρέφει στον Eugène Labiche (1815-1888), τον πιο επιτυχημένο και πλέον πρωτότυπο Γάλλο κωμωδιογράφο του 19ου αι., τον συγγραφέα που αρνείται πεισματικά να δει οτιδήποτε άλλο εκτός από την φαρσική πλευρά της ανθρώπινης φύσης!
«Η τέχνη του να κάνεις τον πατέρα της κοπέλας, που αρχικά έλεγε όχι, να πει ναι»: αυτή είναι η «συνταγή» που ο Labiche δίνει για το vaudeville, το είδος που υπηρέτησε με πάθος και τροφοδότησε με δεκάδες άκρως διασκεδαστικά κι επιτυχημένα έργα. Αυτή τη συνταγή, της διαρκούς και εν τέλει πλήρους μεταστροφής της δραματικής εξέλιξης, χρησιμοποιεί και στο έργο του Οι Τρειςευτυχισμένοι (Le plus heureux de Trois, 1870), που έγραψε (σε συνεργασία με τον Edmond Gondinet) ως αντίδραση –όπως λέγεται– στον ισχυρισμό ενός κριτικού, σύμφωνα με τον οποίο «η μοιχεία δεν θα μπορέσει ποτέ να προκαλέσει γέλιο». Με το έργο του αυτό, ο Labiche αποδεικνύει κατά τρόπο αδυσώπητο ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ισχύει!
Η υπόθεση του έργου είναι «απλή»: στο σπίτι του Μαρζαβέλ περιφέρεται ένα πλήθος ανθρώπων που τους συνδέουν μοιχείες -παρελθούσες, παροντικές και μελλοντικές- οι οποίες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθούν εξαιτίας ενός οδηγού ταξί και διαφόρων αντικειμένων-φετίχ: ενός ρολογιού-κούκου, μιας ελαφοκεφαλής με κέρατα, μιας γυάλας με χρυσόψαρα, ενός κομματιού υδρορροής, δύο πορτοκαλιών· όλα τα παραπάνω σύρουν τυραννικά τους ήρωες από την ελπίδα στην απελπισία και αντιστρόφως! Εμείς, το κοινό, συμπάσχουμε μαζί τους –μέσα από το γέλιο, ένα γέλιο, όμως, άγριο, ανελέητο, σχεδόν σαδιστικό, καθώς ανακαλύπτουμε τον ίδιο παραλογισμό και τα ίδια αδιέξοδα στις δικές μας σχέσεις, την ίδια σκοτεινή και ζωώδη πλευρά στη δική μας φύση.
Ο Labiche δεν ενδιαφέρεται, λοιπόν, μόνο για τους ήρωές του: οι κόσμοι που δημιουργεί είναι φτιαγμένοι από το υλικό του δικού μας κόσμου, μιας ζούγκλας με τους δικούς της κανόνες, που αντιστέκονται σχεδόν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής τους. Φέρνει τους ήρωές του στα άκρα για να κάνει εμάς να αναμετρηθούμε με το αιώνιο ερώτημα «είναι, τελικά, εφικτή η ευτυχία;»

Διάρκεια: 135 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
*************************
 Παράρτημα 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ-ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ
 1. Διαφημιστικό υλικό της παράστασης το 1870...
Extrait de la Vie Parisienne du 22 janvier 1870. Source : BNF/ Gallica
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b64007217

... και σε αφίσα από περιοδεία θιάσου στη Γαλλία, το  1888
 http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b9008061g
2.Αποσπάσματα από την παράσταση που έδωσε ένα χρόνο πριν να ανεβαστεί το έργο στην Ελλάδα  ο γαλλικός θίασος Fous de la Rampe στο θέατρο της  πόλης Muret (κοντά στα Πυρηναία)   , στις 16 και 17 Απριλίου 2016 (Γαλλικοί υπότιτλοι)





  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Greek -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...