Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020

Επικίνδυνοι ξερόλες και αντικρατιστές


Επιτέλους ακούστε τις ιατρικές σχολές!

Το editorial  της σημερινής Εφημερίδας των Συντακτών
Πηγή: efsyn.gr


Επιτέλους ακούστε τις ιατρικές σχολές
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ 


Να που για μια ακόμη φορά το αυτονόητο εξαφανίζεται και αφήνει χώρο για τα αδιανόητα. Ομως, όταν κυβερνητική προτεραιότητα είναι η εθνική ευθύνη και η διαχείριση της κρίσης, έστω υπό το βάρος πρωτόγνωρων συνθηκών, τότε κανείς δεν δικαιούται να προσπερνά το αυτονόητο.
Ενα από αυτά είναι το γεγονός ότι οι ιατρικές σχολές της χώρας μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Ορισμένες ήδη το κάνουν και η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα.
Είναι αδιανόητο σε μια εθνική προσπάθεια η κυβέρνηση όχι απλώς να μην έχει τον έλεγχο και να μη συνεργάζεται, αλλά να αφήνει έξω από τον εθνικό σχεδιασμό τις ιατρικές σχολές, οι οποίες αναλαμβάνουν μόνες πρωτοβουλίες και φτάνουν να ενημερώνουν οι ίδιες τον πρωθυπουργό ότι μπορούν να βοηθήσουν!
Είναι αδιανόητο να σπεύδει η κυβέρνηση αρχές Μαρτίου να ενισχύσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30 εκ. ευρώ ώστε να εξοπλίσουν ΜΕΘ και να προμηθευτούν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τα διαγνωστικά τεστ και στις 20 του ίδιου μήνα επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων υπό τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας Μανώλη Δερμιτζάκη, να προτείνει σχέδιο δράσης που όχι μόνο μπορεί να τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά ουσιαστικά να υποδεικνύει τα όσα ήδη πράττουν οι ιατρικές σχολές ανά τη χώρα.
Με δυο λόγια επιβεβαιώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαγνωστικών εξετάσεων σε μαζική κλίμακα και με χαμηλό κόστος.
Είναι αδιανόητο να δίνει η κυβέρνηση ακόμη 11 εκ. ευρώ για μια ενημερωτική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να γίνει δωρεάν, αντί να δώσει πολύ λιγότερα στις ιατρικές σχολές και τα κατάλληλα ερευνητικά εργαστήρια για να κάνουν τη σωστή δουλειά. Με χαμηλό κόστος για το κράτος, δωρεάν για τον πολίτη.
Είναι αδιανόητο να έχει δεχτεί τέτοιες προτάσεις η κυβέρνηση, να έχει συμφωνήσει και να μην έχει ακόμα δρομολογήσει τίποτε.
Οταν τα στοιχήματα είναι τόσο σοβαρά δεν χωράνε μιζέριες, ούτε χαιρέκακες επικρίσεις. Οι σοβαρές προσπάθειες, όμως, δεν διατηρούνται με την επιβράβευση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τον ΕΟΔΥ και μπορεί να οδηγήσει σε ολιγωρίες με σοβαρές συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...