Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2020

Σατιρίζοντας ανελέητα τη διεφθαρμένη γραφειοκρατία



Αποτέλεσμα εικόνας για Νικολάι ΓκόγκολΝικολάι Γκόγκολ - Βικιπαίδεια 


Αποτέλεσμα εικόνας για "Ο Επιθεωρητής"του Νικολάι Γκόγκολ""Ο Επιθεωρητής": το θεατρικό αριστούργημα  του Νικολάι Γκόγκολ, μια ανηλεής σάτιρα της διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης


Ο Επιθεωρητής" γράφτηκε σε  διάστημα δύο μηνών, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 1835. Ο ίδιος ο Γκόγκολ έγραψε για το  έργο του : "Στον Επιθεωρητή μου επιδίωξα να συγκεντρώσω και να σατιρίσω μια για πάντα ό,τι σάπιο υπάρχει στη Ρωσία, όλες τις αδικίες που διαπράττονται, εκεί ακριβώς όπου θα είχαμε την αξίωση να βασιλεύει η απόλυτη δικαιοσύνη". 
Η διαχρονική επιτυχία  του Επιθεωρητή οφείλεται στην επικαιρότητα της οξείας κοινωνικής του σάτιρας  απέναντι σε διεφθαρμένους θεσμούς  και ανθρώπους  , που είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι  σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες . Πράγματι, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός  ότι οι χαρακτήρες που μας παρουσιάζει  εξακολουθούν να είναι  αληθινοί και στις μέρες μας ; Ποιος από μας δεν έχει βιώσει τη διάχυτη φαυλοκρατία στις συναλλαγές του με το Δημόσιο;
Ποιος  απλός πολίτης δεν έχει ταλαιπωρηθεί από κάποιον κατώτερο , μεσαίο ή ανώτερο    δημόσιο υπάλληλο, είτε αυτός είναι ένας  άτεγκτος γραφειοκράτης είτε ένας λειτουργός  που καταπατά τον όρκο του και  ζητά ανταλλάγματα  για να κάνει τη δουλειά του;


Η υπόθεση τού έργου εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας όπου οι κρατικοί υπάλληλοι  σε όλη την ιεραρχία δυναστεύουν ή συμπεριφέρονται ως δυνάστες του λαού, με κύρια και ουσιαστική τους ασχολία τις απάτες, τους εκβιασμούς και τον εκφοβισμό των απλών ανθρώπων που ζουν στην επαρχιακή αυτή πόλη. 
Όμως, αυτή η ιδεατή κατάσταση για τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού διαταράσσεται ξαφνικά από την είδηση ότι επίκειται η άφιξη ενός υψηλόβαθμου Επιθεωρητή, ο οποίος έχει σκοπό να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους και να επιβάλει κυρώσεις σε εκείνους που δεν τα ασκούν όπως πρέπει. 
Επίσης, προκειμένου να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, έρχεται ινκόγκνιτο. Και ενώ οι φήμες οργιάζουν, ένας ξένος, με ύφος αρκετά αυστηρό και με ανάλογους τρόπους, φθάνει στο πανδοχείο της πόλης. Όλοι υποπτεύονται πως είναι ο Επιθεωρητής, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τον κατώτερο υπάλληλο ενός υπουργείου, με το όνομα Χλεστιακόβ, που επιστρέφει από την άδειά του απένταρος, καθώς έχει χάσει όλα του τα λεφτά στα χαρτιά και δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε για τη διαμονή του στο πανδοχείο. 
Ο Έπαρχος τον καλεί σπίτι του για να εξασφαλίσει την εύνοια του κυρίου Επιθεωρητή. Ο τελευταίος, δηλαδή ο ασήμαντος Χλεστιακόβ, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, τρομοκρατεί τους πάντες και ερωτοτροπεί με τη γυναίκα και την κόρη του Επάρχου.
 Όμως, ακόμη και όταν ο Χλεστιακόβ φεύγει, ένας νέος κύκλος βασάνων ανοίγει για τους κρατικούς υπαλλήλους αυτής της πόλης καθώς, αυτήν τη φορά, καταφθάνει ο πραγματικός Επιθεωρητής.
_________________
Ο "ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ"  ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το "αξιοπρεπές", σχεδόν επαγγελματικό,  ανέβασμα του έργου,  με καλές ερμηνείες  από τη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης , στο αποκορύφωμα της δικής μας οικονομικής κατάρρευσης  (Απρίλιος του 2012)

Διασκευή του έργου – Σκηνοθεσία: Γεωργία Δάλκου
Σκηνικά – κουστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργάκη
Επιλογή μουσικής: Γιώργος Ηλιόπουλος
Κονσόλα Φωτισμού: Κυριάκος Κανέλλος
Κονσόλα ήχου: Γιούλα Τσιμικλή



 Παίζουν Νίκος Θεοδωράκης, Γιώργος Ηλιόπουλος, Κώστας Χρονόπουλος, Μαρίνος Δελής, Νίκος Καρύγιαννης, Κώστας Σκιντζής, Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Κώστας Μακρής, Γιώτα Καραθανάση, Νίκη Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μονοκρούσος, Ηλίας Καλοστύπης, Νίκος Καρράς, Δημήτρης Καραμήντζος, Θοδωρής Λουρίδας, Βάλια Μαυραϊδοπούλου.


O "ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ"  ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 

 Ελεύθερη διασκευή του Γκογκολικού έργου, με κύριο ατού της ταινίας τον ηθοποιό Ντάνι Κέι, έναν από τους μεγαλύτερους κωμικούς όλων των εποχών. 

Danny Kaye - Wikipedia





Αποτέλεσμα εικόνας για the inspector 1949The Inspector General (1949 film) - Wikipedia




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Θύμιος και η Αστέρω παίζουν στο ψυχόφραμα του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανούργα Σταματίνα Θανάσης Καρτερός Η ΑΥΓΗ avgi.gr  (INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ) Και έχει πλαντάξει στο δάκρυ ...