Δευτέρα, Μαρτίου 16, 2020

Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ , ΕΜΕΙΣ , Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΒΟΚΑΚΙΟΥ

 Βαδίζουμε στο δρόμο της Ιταλίας και ο κόσμος στο δρόμο γελάει, προειδοποιεί ο καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Κουρέτας

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης Κουρέτας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας*, μετά και τις εικόνες απειθαρχίας στις απαγορεύσεις της Πολιτείας ,  που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, με τους πολίτες να πηγαίνουν  μαζικά σε παραλίες, βουνά και εκκλησίες !

Σε μια ανατριχιαστική του ανάρτηση στο Facebook, ο Δημήτρης Κουρέτας σημειώνει ότι στην Ιταλία έχουν σήμερα 20.000 κρούσματα και η Ελλάδα βαδίζει στα βήματά της με τον κόσμο να γελάει , απορεί  μάλιστα που η  Εκκλησία δεν έχει βγάλει ακόμα ανακοίνωση για την αποχή των πιστών από την προσέλευσή τους  στους ναούς .
Τέλος , ο καθηγητής μάς προτρέπει να ανατρέξουμε  στον  Βοκάκιο* , για πληροφορίες σχετικά με την επιδημία πανώλης που είχε προκύψει στην εποχή του και τόσο παραστατικά αφηγείται τις συνέπειές της στην αρχή της 1ης Ημέρας από το περίφημο Δεκαήμερό του.  



Η ανάρτηση του Δημήτρη Κουρέτα στο Facebook

«Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι αυτών που έγραψα για την αύξηση των κρουσμάτων . Προχθές είχαμε 130 σήμερα (σσ Σάββατο) 230. Αν το σενάριο αυτό είναι σωστό και είναι το ήπιο , τότε το άλλο Σάββατο θα έχουμε περίπου 1000. Σχεδόν την 25η Μαρτίου στην καλύτερη περίπτωση 4-5000. Δεν συνεχίζω αν και θα έπρεπε . Η Ελλάδα έχει 600 κλίνες ΜΕΘ. Σχεδόν τελευταία στην Ευρώπη με πρώτη τη Γερμανία με 30.000.
Το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι στην Αθήνα πήγαν μαζικά στις παραλίες , φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι θα συμβεί . Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένει η εκκλησία της Ελλάδος να βγάλει ανακοίνωση.
Βλέπετε την Ιταλία που έχει σήμερα (σσ 14 Μαρτίου) 20.000 κρούσματα. Βαδίζουμε ακριβώς στα βήματα της Ιταλίας και κ κόσμος στον δρόμο γελάει.
Όταν οι γνωστοί μας θα πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι , γιατί αυτό θα συμβεί περίπου τη μεγάλη εβδομάδα (έχουμε σχεδόν 250 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊο σε όλη τη χώρα), τότε θα είναι αργά.
Ίσως χρειάζεται άμεσα σκληρά μέτρα,  γιατί δεν βλέπω κάτι άλλο.
Εν τω μεταξύ, όπως είστε σπίτι, διαβάστε το Δεκαήμερο του Βοκάκιου. Περιγράφει ωραία πράγματα»
***********************

 Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΚΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ "ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ" ΤΟΥ

*Η πανούκλα των ετών 1348-1350 αποδεκάτισε το 1/3 του πληθυσμού στην Ευρώπη


 Αποτέλεσμα εικόνας για Δεκαήμερο του Βοκάκιου  κοσμας πολίτης

Αποτέλεσμα εικόνας για the decameron the plague in florence

Αποτελέσματα αναζήτησης


Βοκάκιος - Βικιπαίδεια (1313-1375)

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/The_plague_of_Florence%2C_1348%3B_a_scene_from_Boccaccio%27s_Decam_Wellcome_V0010585.jpg



ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ "ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


 ΕΝΑΣ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

International Relations

Epidemic Diseases and their Effects on History

Αποτέλεσμα εικόνας για Christian W. McMillenby Christian W. McMillen

Reference Source :www.oxfordbibliographies.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lee (Lee) :Με αφορμή την ταινία που κυκλοφόρησε φέτος στους κινηματογράφους , θυμόμαστε την πιο ατίθαση γυναίκα-φωτογράφο όλων των εποχών Lee Miller

«H πορεία της Λι Μίλερ από μοντέλο του φωτογράφου Μαν Ρέι σε μία απ’ τις σημαντικότερες ανταποκρίτριες και φωτογράφους του Β’ Παγκοσμίου Πο...