Τι πρέπει να τρώμε καθημερινά για να προλάβουμε την άνοια;
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η σαλάτα και τα
πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να κρατήσoυντον εγκέφαλό μας έως και 11
χρόνια νεότερο από την ηλικία μας.
Η σαλάτα δεν είναι ιδανικό γεύμα μόνο για μια καλύτερη σιλουέτα, αλλά και για την πρόληψη της άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο και δημοσιεύτηκε στο Journal Neurology (Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and ... - Neurologyn/neurology.org) έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μια μερίδα φυλλωδών λαχανικών καθημερινά, παρουσίαζαν εγκέφαλο αρκετά νεότερο από όσους κατανάλωναν ελάχιστα έως καθόλου λαχανικά. Να σημειώσουμε ότι μια μερίδα ισοδυναμεί με 100 γραμμάρια μαγειρεμένο σπανάκι, λαχανίδα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών ή 200 γραμμάρια μιας σαλάτας μαρουλιού. Όσοι, μάλιστα, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και νοημοσύνης, κατανάλωναν 1,3 μερίδες την ημέρα.
Σε βάθος χρόνου, φάνηκε πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά, παρουσίαζαν μικρότερη γνωστική φθορά σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ οι επιστήμονες μίλησαν για ισοδύναμο 11 χρόνων νεότερου εγκεφάλου.
Σύμφωνα με την επικεφαλής, Martha Morris, βέβαια, αυτό δεν αποδεικνύει ότι η άμεση αιτία της καλύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παρ’ όλ’ αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν και όταν οι ειδικοί έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που βλάπτουν τον εγκέφαλο, όπως το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη φυσική, αλλά και τη νοητική δραστηριότητα.
Πηγή: clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου