Ο Gustave Loiseau (1865-1935) γεννήθηκε στο Παρίσι. Αρχικά ασχολήθηκε με την διακόσμηση, μια δουλειά που δεν τον άρεσε πολύ. Μόνο το 1887 μια κληρονομιά από τη γιαγιά του του έδωσε την ευκαιρία να εκπληρώσει την φιλοδοξία του να γίνει ζωγράφος. Αφού τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία, εγκατέλειψε τη διακόσμηση και αφιέρωσε τη ζωή του στη ζωγραφική.
Η επίσημη εκπαίδευσή του πραγματοποιήθηκε στην Εcole des Arts Decoratifs στο Παρίσι και αργότερα μπήκε στο στούντιο τουτοπιογράφου Fernand (Just) Quignon (Γαλλικά, 1854-1941). Παρόλο που ο Loiseau γοητεύτηκε από τους ωραίους πίνακες του Quignon, ήταν απογοητευμένος από τη μέθοδό του να σκιτσάρει και να ζωγραφίζει στο στούντιό του. Κατά τον Loiseau, ήταν απολύτως αδιανόητο να μην αντλεί την έμπνευσή του απευθείας από τη φύση.
Αναζητώντας ένα μέρος όπου θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην αγάπη του για τη ζωγραφική τοπίου, ο Loiseau ταξίδεψε στο χωριό Pont-Aven στη Βρετάνη, μια γνωστή καλλιτεχνική αποικία . Εκεί συναντήθηκε με τον Henry Moret, τον Maxime Maufra και άλλους καλλιτέχνες της σχολής Pont-Aven. Έμαθε επίσης πολύ από τον Paul Gauguin ( 1848-1903) ο οποίος είχε επιστρέψει στο Pont-Aven το 1890 από το πρώτο του ταξίδι στην Ταϊτή, αλλά το αρχικό έργο του Loiseau επηρεάστηκε κυρίως από τον Camille Pissaro (Γαλλικά, 1830-1903) και τον Alfred Sisley.
Μετά από μια περίοδο πειραματισμού με τη στιγματογραφία , ο Loiseau βρήκε το δικό του όραμα της αγροτικής Γαλλίας. Οι καμβάδες του αποκαλύπτουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός πιο μελαγχολικού οράματος, αποφεύγοντας το έντονο φως που βρίθει στο έργο των ιμπρεσιονιστών. . Ο Loiseau κοίταζε τη φύση με εξαιρετική ευαισθησία, καθορίζοντας τη δομή και τη μορφή του με σύντομες πινελιές σπασμένου χρώματος, τεχνική που τον τοποθετεί σταθερά μέσα στο κίνημα του μετα-ιμπρεσιονισμού.
Ο Loiseau επέστρεψε στο Παρίσι και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Salon des Independents, το 1893. Ο κορυφαίος συλλέκτης τέχνης και πρωτοπόρος των ιμπρεσιονιστών Paul Durand-Ruel έβαλε τον καλλιτέχνη να υπογράψει μαζί του συμβόλαιο το 1894. Αυτή η επιτυχία επέτρεψε στο Loiseau να ταξιδέψει εκτενώς για να ανακαλύψει διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας, περνώντας τα καλοκαίρια του στη Νορμανδία, στη Βρετάνη και, περιστασιακά, στο Dordogne , αλλά επιστρέφοντας το χειμώνα στο Isle-de-France. Οι πίνακές του είναι πιστοί μάρτυρες των ταξιδιών του.
Στα μετέπειτα χρόνια του μοίρασε το χρόνο του ανάμεσα στο στούντιό του στο Pontoise και ένα νέο στούντιο στο Παρίσι. Έγραψε μια σειρά έργων της πρωτεύουσας και εκεί πέθανε το 1935.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ο Loiseau απολάμβανε μεγάλη διεθνή επιτυχία, με προστάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, που συνέλλεγαν τα έργα του. Οι πίνακές του βρίσκονται σε πολλά μουσεία, σε ιδιωτικές συλλογές και σε σημαντικές γκαλερί στο Παρίσι, το Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: macconnal-mason.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου