Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

Η ΟΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΙΣ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

 Η Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατατάχθηκε στις 10 καλύτερες θέσεις προβολής και προώθησης βιβλιοθηκών στον 13ο Διεθνή Διαγωνισμό IFLA. Για την σπουδαία αυτή κίνηση και πρωτοβουλία εργάστηκαν περίπου 70 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας. ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΡΤ3, 26/02/2016 Ρεπορτάζ: Όλγα Δαδίνη

 

Η Ήσυχη Πλευρά της Θεσσαλονίκης: Καφέδες, Μελέτη και Φλερτ με τα Μάτια στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ


Μια βραδιά στη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη της Ελλάδας λειτουργεί όλο το 24ωρο, κατά την εξεταστική περίοδο.

 Αλέξανδρος Αβραμίδης
 Πηγή: vice.com

Είναι μεσάνυχτα κι όμως, τα φώτα της Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτά. Στο Αναγνωστήριο, που στεγάζεται στον πρώτο όροφο, υπάρχει μεγάλος αριθός φοιτητών, παρά την προχωρημένη ώρα. Νεαρά αγόρια και κορίτσια, κουβαλούν τσάντες και βιβλία, κρατούν σημειώσεις και πίνουν καφέδες για να βγάλουν άλλη μια απαιτητική εξεταστική περίοδο - όλα αυτά τηρώντας ευλαβικά ησυχία. Η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ είναι η μεγαλύτερη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η δεύτερη σε μέγεθος τεκμηρίων μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Με απόφαση των πρυτανικών αρχών, ξεκίνησε η 24ωρη λειτουργία του φοιτητικού Αναγνωστηρίου, για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2015, και έκτοτε αυτό συμβαίνει σε κάθε εξεταστική περίοδο. Η χωρητικότητα του ανανγωστηρίου είναι 1.300 θέσεις και αυτές τις μέρες είναι πλήρες, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Τον υπόλοιπο χρόνο, λειτουργεί τις καθημερινές ως 2 τα μεσάνυχτα και τα Σαββατοκύριακα ως τα μεσάνυχτα.
Στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ διαβάζουμε ότι η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε για 47 χρόνια στο ισόγειο του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. Από το 1974 στεγάζεται σε δικό της τετραώροφο κτίριο, των αρχιτεκτόνων Κ. Παπαιωάννου και Κ. Φινές στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Στους δυο υπόγειους ορόφους φιλοξενούνται οι σπάνιες και κλειστές συλλογές. Στο ισόγειο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες και το αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκεται το Αναγνωστήριο. Το 2000 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, το οποίο οριοθετείται βορειοανατολικά και σε συνέχεια με το υπάρχον κτίριο.
Τον πρώτο πυρήνα της συλλογής (8.000 βιβλία) αποτέλεσαν τα βιβλία του πρώην εφόρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης (1890-91, 1895) Γ. Κωνσταντινίδη, τα βιβλία του Ελληνικού επί Τουρκοκρατίας Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (κυρίως παλιές εκδόσεις κλασσικών κειμένων) και τα βιβλία του Διδασκαλείου Αρρένων (συλλογή με βιβλία κυρίως ιστορικά και περιηγητικά, συγκροτημένη από την προσωρινή κυβέρνηση Θεσσαλονίκης, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Στη συνέχεια, η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ εμπλουτίστηκε με τα βιβλία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών και αργότερα με τη δωρεά βιβλίων από τον Τραπεζούντιο ευεργέτη του Πανεπιστημίου Κ. Κωνσταντινίδη.
Στη συλλογή της Βιβλιοθήκης προστέθηκαν ακόμα αρκετά βιβλία από ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία εγκαταλείφθηκαν στην Τουρκία μετά το 1922 και παραδόθηκαν στο ΑΠΘ από την Επιτροπή Ταμείου Ανταλλαξίμων Περιουσιών. Ο εμπλουτισμός της συλλογής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε με αγορές και δωρεές σπουδαίων ιδιωτικών συλλογών, όπως του Ν. Πολίτη, Γ. Χατζηδάκη, Αλ. Σβώλου, Αλ. Δελμούζου, Αλ. Παπαναστασίου, Μ. Τριανταφυλλίδη, Αλ. Πάλλη, Π.Καλλιγά, Χρ. Ευελπίδη, Δημ. Στεφανίδη κ.ά. Το 1963, στις συλλογές της Βιβλιοθήκης προστέθηκε η δωρεά της ιδιωτικής συλλογής του ομογενούς από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου (περίπου 12.000 τίτλοι βιβλίων ιστορικό φιλολογικού περιεχομένου και περίπου 1.000 χαρακτικά και φωτογραφίες, τοπία, χάρτες και πρόσωπα της ελληνικής Επανάστασης), τμήμα της οποίας έχει ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμο στην Ψηφιοθήκη του ΑΠΘ- Συλλογή Τρικόγλου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Η Ήσυχη Πλευρά της Θεσσαλονίκης: Καφέδες, Μελέτη και Φλερτ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: