Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2018

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

  • Ανοιχτό Κάλεσμα: Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018. Καβάφης και Αρχαιότητα (9-15/7/18)

    Ανοιχτό Κάλεσμα: Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018. Καβάφης και Αρχαιότητα
    Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 9 – 15 Ιουλίου 2018
    Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 31 Ιανουαρίου 2018.
    Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια κορυφαία, διεθνής, ετήσια επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση, η πρώτη τακτική διοργάνωση αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του.
    Μετά το εναρκτήριο Διεθνές Θερινό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, με θέμα Ο Καβάφης στον κόσμο, το Θερινό Σχολείο αυτής της χρονιάς θα εστιάσει στον Καβάφη και την Αρχαιότητα, ένα θέμα που μοιράζεται πολλά συνδετικά στοιχεία με τις οικουμενικές ανησυχίες του Θερινού Σχολείου 2017. Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2018 θα έχουν η Constanze Güthenke (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Δημήτρης Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Εκτός των επιμελητών, οι ακόλουθοι διεθνείς προσκεκλημένοι ομιλητές και συνομιλητές θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια σε μεμονωμένη βάση: Alastair Blanshard (Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ), Johanna Hanink (Πανεπιστήμιο Μπράουν), Brooke Holmes (Πανεπιστήμιο Πρίνστον), Stefano Evangelista (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Τάκης Καγιαλής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστόδουλος Παναγιώτου (καλλιτέχνης).
    Οι 12 νέοι ερευνητές που θα επιλεγούν θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από πανεπιστημιακούς διεθνούς φήμης, να διερευνήσουν τα δεδομένα νέων ερευνητικών προσεγγίσεων και να συμμετάσχουν στην τρέχουσα φιλολογική συζήτηση. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι ερευνητες των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Συγκριτική Λογοτεχνία, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, τις Σπουδές Φύλου, τις Καβαφικές Σπουδές, τις Νεοελληνικές Σπουδές και συναφείς τομείς, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή, το περιεχόμενο, καθώς και τους όρους συμμετοχής και υποτροφίες που δίδονται μπορείτε να βρείτε εδώ:
    http://www.onassis.org/cavafy-archive- education.php?id=163
    Για τυχόν απορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους Θοδωρή Χιώτη και Μαριάννα
    Χριστοφή, στη διεύθυνση cavafyarchive@onassis.org.
  • Εκπαιδευτικές διαλέξεις με ελληνική θεματολογία από το LOGOS Australian Centre for Hellenic Language and Culture (Απρίλιος 2018)

    Πρόσκληση από το LOGOS Australian Centre for Hellenic Language and Culture για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών διαλέξεων με την ακόλουθη θεματολογία: αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αρχαία ελληνική τραγωδία, ελληνική μυθολογία, Αλεξάνδρεια, Νίκος Καζαντζάκης, Διονύσιος Σολωμός, Γιώργος Σεφέρης, Κωνσταντίνος Καβάφης, σύγχρονη ελληνική ιστορία, ελληνικός κινηματογράφος.
    Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2018 και θα γίνονται μια φορά το μήνα (ώρες: 6.00-7.30 μ.μ., τόπος: Flinders in the City, Victoria Square).
    Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν, ως τις 20 Φεβρουαρίου 2018, στο e-mail: Layla.plummer@flinders.edu.au ή τηλεφωνικά στο +61 8 820 13854.
  • Διάλεξη: Οι Θηβαίοι Ηγέτες του Σοφοκλή και ο Τύραννος του Αριστοτέλη: Μαθήματα της Κλασικής Ελλάδας για τη Διαβούλευση και την Ομόνοια (26/1/2018)

    Στις 26 Ιανουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Edith Hall (Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου και Συμβουλευτική Διευθύντρια του Αρχείου Παραστάσεων Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δράματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) με τίτλο: «Sophocles’ Theban Rulers and Aristotle’s Tyrant: Classical Greek Lessons on Deliberation and Concord» («Οι Θηβαίοι Ηγέτες του Σοφοκλή και ο Τύραννος του Αριστοτέλη: Μαθήματα της Κλασικής Ελλάδας για τη Διαβούλευση και την Ομόνοια»)
    Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά, θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων «Οικογένειας Νίκου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Ναύπλιο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard «Events Series 2018».
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα https://kleos.chs.harvard.edu/?p=9495
  • Συνέδριο: Γιώργος Θεοτοκάς

    Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών διοργανώνει τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στους πεζογράφους: Γιώργο Θεοτοκά, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο και Άγγελο Τερζάκη, με γενικό τίτλο «Γιώργος Θεοτοκάς – Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος – Άγγελος Τερζάκης / “Ο στοχασμός κι ο λόγος”». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο «Μουσείο Σολωμού» (Κέρκυρα) στις 9-11 Νοεμβρίου 2018.
    Ημερομηνία υποβολής ανακοίνωσης: 30 Απριλίου 2018
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    (msword, 97KB)
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στο Νίκο Καββαδία & Νικηφόρο Βρεττάκο (5/2/18)

    Ο Όμιλος ΖΟΝΤΑ Πειραιά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σας προσκαλεί σε εκδήλωση αφιερωμένη στους κορυφαίους δημιουργούς Νίκο Καββαδία & Νικηφόρο Βρεττάκο. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19.00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).
    Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Βρεττάκος
    Ομιλητής:
    Γιάννης Παπαθεοδώρου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων
    Διαβάζουν οι ηθοποιοί:
    Αμαλία Αρσένη
    Μενέλαος Κυπαρίσσης
    Νίκος Πουρσανίδης
    Μουσικό Μέρος
    Τραγούδι: Φένια Παπαδόδημα
    Μουσικοί: Γιώργος Παλαμιώτης (μπάσο) και Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα)
    Αρχειακό υλικό Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
    Είσοδος ελεύθερη
  • Παρουσίαση μυθιστορήματος Θ. Βαλτινού (Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσ/νίκης, 26/2/2018)

    Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» παρουσιάζουν το βιβλίο του Θανάση Βαλτινού:
    Ημερολόγιο της Αλοννήσου
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.
    Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
    – Αθανασοπούλου Μαρία (Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο ΑΠΘ, Τμήμα Θεάτρου)
    – Καγγελάρη Δηώ (Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας στο ΑΠΘ, Τμήμα Θεάτρου)
    – Σκαμπαρδώνης Γιώργος, πεζογράφος και δημοσιογράφος
    – Τσιριμώκου Λίζυ (Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Τμήμα Φιλολογίας)
    Θα παραστεί ο συγγραφέας, ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός.
    Θα ακουστούν ηχητικά αποσπάσματα του βιβλίου.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη.
    ΩΡΑ
    (Δευτέρα) 8:00 μμ - 9:30 μμ
    ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
    Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
    Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21
  • Διημερίδα Φιλολόγων: Γλώσσα, Ιστορία, αξίες και πολιτισμός στο σύγχρονο σχολείο: Αναζητώντας δρόμους ανανέωσης των φιλολογικών μαθημάτων (10-11/2/2018)

    Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες” του Ιονίου Πανεπιστημίου, τα εκπ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου και η επιστημονική ένωση Νέα Παιδεία διοργανώνουν συνέδριο με τίτλο: “Γλώσσα, Ιστορία, Αξίες και Πολιτισμός: Αναζητώντας δρόμους ανανέωσης των φιλολογικών μαθημάτων”, στις 10-11 Φεβρουαρίου 2018, στα εκπ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Ελ. Βενιζέλου 112-114, Περιστέρι.
    Για το πρόγραμμα της ημερίδας, βλ. http://www.avgouleaschool.gr/images/files/diim_fil_final_2018.pdf
  • 15ο Συνέδριο της HEIRNET (History Educators Research Network) (31/8-2/9/2018)

    Το 15ο Συνέδριο της HEIRNET (History Educators Research Network) θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα μεταξύ 31 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου του 2018.
    Το δίκτυο HEIRNET είναι δίκτυο ερευνητών της ιστορίας στην εκπαίδευση και διοργανώνει διεθνή συνέδρια από το 2004. Το συνέδριο στην Κέρκυρα θα φιλοξενηθεί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ιστορίας, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιστορικής 'Ερευνας, Διδακτικής και Νέων Τεχνολογιών). Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων συμβάλλει στη διοργάνωση.
    Για περισσότερες πληροφορίεσ, βλ. την ιστοσελίδα http://www.cvent.com/events/history-educators-international-rese...
  • 22ο Παζάρι Βιβλίου στην Αθήνα (19/1-11/2/18)

    Για μία ακόμη χρονιά, και μάλιστα λίγο πριν η Αθήνα ανακηρυχθεί και επίσημα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, η Πλατεία Κοτζιά ετοιμάζεται να γίνει ξανά το σημείο συνάντησης των βιβλιόφιλων της πόλης. Από την Παρασκευή 19/1 μέχρι και τις 11/2 (9 π.μ. - 9 μ.μ.), η γνώριμη λευκή τέντα θα στεγάσει χιλιάδες τίτλους βιβλίων από 200 εκδοτικούς οίκους, σε πολύ χαμηλές τιμές που ξεκινούν από € 1. Με κεντρικό σύνθημα «το βιβλίο είναι η δύναμή σου» και με δωρεάν είσοδο, το 22ο Παζάρι Βιβλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) φέρνει στους πάγκους του λογοτεχνικούς θησαυρούς όλων των κατηγοριών και για όλες τις ηλικίες.
    Το 22ο Παζάρι Βιβλίου διοργανώνεται σε συνεργασία με την UNICEF, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.).
    πηγή: Αθηνόραμα (http://www.athinorama.gr/cityvibe/article/to_pazari_bibliou_epis...)

Αυτή την εβδομάδα

  • Εκδήλωση για το πρόγραμμα CHS Fellowships in collaboration with AUTH’s Department of Classics (1/2/18)

     

    Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το πρόγραμμα CHS Fellowships in collaboration with AUTH’s Department of Classics, με τίτλο: Με τη ματιά των ερευνητών. Η εκδήλωση θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος», ώρα 10:30 π.μ.).
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    (msword, 15KB)
  • Αφιέρωμα στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (20-30/1/18)

     

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) οργανώνει αφιέρωμα στο εβραϊκό Oλοκαύτωμα. Από το Σάββατο 20/1 έως την Τρίτη 30/1, σε διάφορες αίθουσες της ΕΒΕ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ σχετικά με την εβραϊκή τραγωδία. Επίσης, οργανώνονται εκθέσεις με τεκμήρια και μαρτυρίες του Ολοκαυτώματος, ομιλίες, αλλά και μια συναυλία για τη μουσική των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
    Πιο συγκεκριμένα, τις έντεκα αυτές ημέρες θα προβάλλονται διαρκώς τα ντοκιμαντέρ «Συναγωνιστής: Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» του Ντάβιντ Γαβριηλίδη και «Το τραγούδι της ζωής» του Τώνη Λυκουρέση. Το Σάββατο 20/1 και την Τετάρτη 24/1 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Θα πέσει η νύχτα» του Αντρέ Σίνγκερ, ενώ την Κυριακή 21/1 το ντοκιμαντέρ «Shoah» του Κλοντ Λανζμάν. Το Σάββατο 27/1 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στην Αίθουσα Πύργου Βιβλίων, ισόγειο της ΕΒΕ (19.30), με ομιλία του Σταύρου Ζουμπουλάκη, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Νύχτα και καταχνιά» (1956) του Αλέν Ρενέ. Αργότερα, θα δοθεί συναυλία με ρωμανιώτικους ύμνους και τραγούδια. Την επομένη, Κυριακή, σε συνεργασία με τη Λυρική, στη Αίθουσα Χορωδίας της ΕΛΣ (17.00) θα ακούσουμε Βίκτορ Ούλμαν (1898-1944): Σονάτα για πιάνο αρ. 6, έργο 49.
    ​​ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ, 20 - 30/1. Είσοδος ελεύθερη.
    πηγή: εφημ. Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr/944166/article/politismos/atzenta/h-tr...)
  • Events Series 2018 του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Harvard: Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες

     

    Ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου η σειρά εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, “Events Series 2018”. Η θεματική της εφετινής σειράς είναι: «Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες» (Leadership and Humanism).
    O εφετινός κύκλος ομιλιών έχει έναν ιδιαίτερο, επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται δέκα έτη από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του Κέντρου στο Ναύπλιο. Οι ομιλητές θα θέσουν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των ηγεσιών και των ηγετών στην ανάγκη των ανθρώπων να ευημερούν ως φυσικές, διανοητικές και ηθικές οντότητες.
    Το Events Series 2018 ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2018, με τέσσερις εκδηλώσεις στο Ναύπλιο και μια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα αντιστοίχως. Τον εφετινό κύκλο έχει θέσει υπό την Αιγίδα του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει με ομιλία του στην καταληκτήριο εκδήλωση. Εφέτος οι συνεργαζόμενοι φορείς για την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα και ο Δήμος Ναυπλιέων.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Events Series του ΚΕΣ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.chs.harvard.edu/eventsseries.
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ
    Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 19:00, Θεσσαλονίκη
    Dimiter Angelov, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας της έδρας Dumbarton Oaks, Πανεπιστήμιο Harvard.
    “The Emperor Theodore Laskaris: Humanist and Philosopher between the Medieval East and West”
    *Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
    Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 στις 19:00, Ναύπλιο
    Edith Hall, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου & Συμβουλευτική Διευθύντρια του Αρχείου Παραστάσεων Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δράματος στο Πανεπιστήμιο Oxford.
    “Sophocles' Theban Rulers and Aristotle's Tyrant: Classical Greek Lessons on Deliberation and Concord”
    Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00, Ναύπλιο
    Δέσποινα Σανούδου, PhD, FACMG, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.
    “Ηγεσία, Επιστήμη και Κοινωνική Ευημερία”
    *Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα
    Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 στις 19:00, Ναύπλιο
    Μαρία Δ. Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
    “Ιστορικό παράδοξο: οι θρησκευτικές καταβολές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού”
    Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 στις 19:00, Πάτρα
    Filippomaria Pontani, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας.
    “Σαν τον παλιό στρατιώτη. Αυτουργία, σωφροσύνη και τιμή στις Ομηρικές ερμηνείες από την Αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση.”
    * Σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου Πατρών.
    Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 στις 19:00, Αθήνα
    Michael Møller, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη (UNOG).
    “Conflicts, challenges, cooperation and solutions – The UN in the 21st Century”
    * Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
    Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018 στις 19:00, Ναύπλιο
    Η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
    “Η κρίση του Κανόνα Δικαίου ως κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ηγεσίας”
  • Σεμινάριο με θέμα: Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία - Δυσλεξία (28/1/2018)

     

    Ο Όμιλος για την UNESCO Αμαρουσίου διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία - Δυσλεξία», διάρκειας δύο ωρών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28/01/2018 και ώρα 11:45πμ, στα γραφεία του Ομίλου Βασ. Γεωργίου 2-4, Μαρούσι, Πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού, 1ος όροφος.
    Στόχος του συγκεκριμένου Σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση όλων για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ένα παιδί με Δυσλεξία στο σχολικό του περιβάλλον.
    Ομιλήτρια: Φωτεινή-Βαλεντίνα Τσούγη, MSc Φιλόλογος - Ειδική παιδαγωγός, MSc in Psychology of Child Development, Ετήσια εξειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες.
    Το σεμινάριο δεν έχει οικονομική επιβάρυνση. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
    Λόγω περιορισμένων θέσεων επιβεβαίωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 26/01/2018, είτε στο e-mail: info@unesco.gr είτε στα τηλέφωνα: 210-6147002 & 212-1000-250.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα: http://www.unesco.gr/site/content/view/375/2/
  • Διάλεξη: Ο Ρικάρντο Πίλια και η σύγχρονη λογοτεχνία της Αργεντινής (30/1/2018)

    Στο Ινστιτούτο Θερβάντες θα πραγματοποιηθεί στις 30/1/2018, ώρα 19:00-20:30, διάλεξη του Καθηγητή Marcos Breuer με τίτλο: "Ο Ρικάρντο Πίλια και η σύγχρονη λογοτεχνία της Αργεντινής".
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα https://hermes.cervantes.es/FichaWeb/117616/78

     

  • 2o Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής (27-29/4/2018)

     

    Το 2o Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής με τίτλο: «Διδακτικές Τάσεις και Προκλήσεις στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης» θα πραγματοποιηθεί από 27 έως και 29 Απριλίου 2018, στη Δράμα.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα http://www.educircle.gr/synedrio/
  • Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018: Καβάφης και Αρχαιότητα (9-15/7/2018)

     

    Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια κορυφαία, διεθνής, ετήσια επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση, η πρώτη τακτική διοργάνωση αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του.
    Μετά το εναρκτήριο Διεθνές Θερινό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, με θέμα "Ο Καβάφης στον κόσμο", το Θερινό Σχολείο αυτής της χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Αθήνα) από 9 έως 15 Ιουλίου 2018, θα εστιάσει στον Καβάφη και την Αρχαιότητα, ένα θέμα που μοιράζεται πολλά συνδετικά στοιχεία με τις οικουμενικές ανησυχίες του Θερινού Σχολείου 2017.
    Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2018 θα έχουν η Constanze Güthenke (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Δημήτρης Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Εκτός των επιμελητών, οι ακόλουθοι διεθνείς προσκεκλημένοι ομιλητές και συνομιλητές θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια σε μεμονωμένη βάση: Alastair Blanshard (Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ), Johanna Hanink (Πανεπιστήμιο Μπράουν), Brooke Holmes (Πανεπιστήμιο Πρίνστον), Stefano Evangelista (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Τάκης Καγιαλής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστόδουλος Παναγιώτου (καλλιτέχνης).
    Οι 12 νέοι ερευνητές που θα επιλεγούν θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από πανεπιστημιακούς διεθνούς φήμης, να διερευνήσουν τα δεδομένα νέων ερευνητικών προσεγγίσεων και να συμμετάσχουν στην τρέχουσα φιλολογική συζήτηση. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι ερευνητες των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Συγκριτική Λογοτεχνία, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, τις Σπουδές Φύλου, τις Καβαφικές Σπουδές, τις Νεοελληνικές Σπουδές και συναφείς τομείς, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή, το περιεχόμενο, καθώς και τους όρους συμμετοχής και υποτροφίες που δίδονται μπορείτε να βρείτε εδώ:
    http://www.onassis.org/cavafy-archive-education.php?id=163
    Για τυχόν απορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους Θοδωρή Χιώτη και Μαριάννα Χριστοφή, στη διεύθυνση cavafyarchive@onassis.org.

    Συνημμένα

    (msword, 46KB)
  • Πρόσκληση για την 39η Ετήσια Συνάντηση Τομέα Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (20-21/4/2018)

     

    Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει την 39η Συνάντηση Εργασίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 20-21 Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, και είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα γλωσσολόγο Μιχάλη Σετάτο.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένη πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων.

    Συνημμένα

    (pdf, 113KB)
  • Συνέδριο: Μεσογειακοί Διάλογοι - Διδάσκοντας Ιστορία πέρα από τους ορίζοντές μας (21-26/4/2018)

     

    Η Μεσόγειος θεωρείται το λίκνο μεγάλων πολιτισμών. Σήμερα στην περιοχή αυτή εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση. Το EUROCLIO επέλεξε ως θέμα για το 25ο Ετήσιο Συνέδριό του τον τίτλο «Μεσογειακοί Διάλογοι: Διδάσκοντας Ιστορία πέρα από τους ορίζοντές μας» (“Mediterranean Dialogues: Teaching History beyond our Horizons”). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 21 Απριλίου έως και 26 Απριλίου 2018 στη Μασσαλία, Γαλλία.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://pro.europeana.eu/event/mediterranean-dialogues-teaching-history-beyond-our-horizons
  • 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης: Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευσ (27-28/4/2018)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου διοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λευκωσία), στις 27 και 28 Απριλίου 2018, με θέμα «Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση».
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι αφενός να αναδείξει τη συμβολή δύο διακριτών μορφών εκπαίδευσης που διέπονται από ενιαίο θεσμικό καθεστώς, στην αναπαραγωγή των κοινωνικών δομών και αφετέρου, μέσα από τη συνεργασία πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου, να υπηρετήσει τον τίτλο του. Με τη διοργάνωσή του στην Κύπρο, το Συνέδριο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, ως «Πανελλήνιο», δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Σ’ αυτήν την προοπτική το Συνέδριο αναμένεται να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που έχουν κοινό πολιτισμό. Από την άλλη, η ιδιωτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ελάχιστα έχει ερευνηθεί.
    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων/εισηγήσεων: 31 Ιανουαρίου 2018
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://3synkte.euc.ac.cy/

     

  • Προκήρυξη ερευνητικής χορηγίας Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου

     

    Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν την πρώτη προκήρυξη της ερευνητικής χορηγίας «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου» με στόχο την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των φεμινιστικών ή/και γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.
    ​Επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΑΣΚΙ και ιστορικούς των γυναικών και του φύλου, θα απονείμει το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ) σε μία ερευνήτρια/ή για την έρευνα και συγγραφή πρωτότυπης μελέτης και τη δημοσίευσή της εντός τριών ετών με τη μορφή μονογραφίας, κειμένου σε συλλογικό τόμο, ή αυτοτελούς άρθρου σε έγκριτο ελληνικό ή διεθνές περιοδικό.
    Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της στα ΑΣΚΙ, η επιλεγείσα ερευνήτρια/ής θα τύχει συστηματικής καθοδήγησης από την υπεύθυνη των αρχειακών συλλογών, ενώ θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει πρώτα την ερευνητική της/του πρόταση και έπειτα ένα ώριμο σχεδίασμα τής υπό εξέλιξη μελέτης σε σεμινάριο που θα οργανώσουν τα ΑΣΚΙ στο πλαίσιο των ΠροΣχεδίων Ιστορίας.
    Προθεσμίες:
    Υποβολή αίτησης: έως 31 Μαρτίου 2017
    Ανακοίνωση επιτροπής: 25 Απριλίου 2017
    Περίοδος χρήσης της χορηγίας: από 1 Ιουνίου 2017 έως 1 Φεβρουαρίου 2018
    Δείτε την αναλυτική προκήρυξη (https://www.auth.gr/sites/default/files/press/erevnitiki_horigeia_chronaki_papamichos2.pdf)
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ (http://www.askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/2015-09-2...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ/PREDATOR :Γιατί η Δικαιοσύνη δεν κάλεσε για εξέταση κρίσιμο μάρτυρα;

Υποκλοπές: Νέες αποκαλύψεις για Σαμαρά και Ανδρουλάκη εκθέτουν τον Άρειο Πάγο ...