Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2018

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

  • Συμπόσιο: Το θήλυ και οι ανατρεπτικές όψεις του στην ελληνική αρχαιότητα (2-3/2/18)

    Η Εταιρεία Σπουδών Νεοπελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: Το θήλυ και οι ανατρεπτικές όψεις του στην ελληνική αρχαιότητα. Το συμπόσιο θα γίνει στις 2 & 3 Φεβρουαρίου 2018 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos), Σίνα 31, Αθήνα.

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του βυζαντινολόγου και νεοελληνιστή Νίκου Βέη (18/1/18)

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ζωή και το έργο του πρωτοπόρου βυζαντινολόγου και νεοελληνιστή Νίκου Βέη, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Πρόσωπα Άξια Τιμής. Η εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Νίκος Βέης: ο σοφός της λεπτομέρειας», θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων στην οδό Αμαλίας 22-24 (είσοδος από Σουρή), την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18.30.
    Για την επιστημονική, πολιτική και κοινωνική του δράση θα μιλήσει η ιστορικός, ομότιμη διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, ενώ η καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Τόνια Κιουσοπούλου, θα επικεντρωθεί στην συμβολή του στην μελέτη του Βυζαντίου, μέσα από το συγγραφικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο.
    Η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου θα αναφερθεί στην καθοριστική προσφορά του Πελοποννήσιου ιστορικού και φιλολόγου στην ανάδειξη της νεοελληνικής φιλολογίας ως διακριτού επιστημονικού πεδίου, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Ιστοριογραφίας και πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, θα μιλήσει για τον Νίκο Βέη ως λόγιο και δάσκαλο, ο οποίος δίκαια κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της ελληνικής λογιοσύνης του 20ού αιώνα. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ίδιος.
    πηγή: )εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=932282)

    Αποτέλεσμα εικόνας για Νίκος ΒέηςΝίκος Βέης - Βικιπαίδεια

  • Πρόσκληση για την 39η Ετήσια Συνάντηση Τομέα Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (20-21/4/2018)

    Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει την 39η Συνάντηση Εργασίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 20-21 Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, και είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα γλωσσολόγο Μιχάλη Σετάτο.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένη δεύτερη πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων και την ιστοσελίδα http://www.lit.auth.gr/amgl39/amgl39_gr/index.html

    Συνημμένα

    (pdf, 79KB)
  • 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο: Προκλήσεις και Δυνατότητες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο (9-12/12/2018)

    Το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Αναλυτικά Προγράμματα με τίτλο: «Προκλήσεις και Δυνατότητες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο» θα πραγματοποιηθεί από 9 έως και 12 Δεκεμβρίου 2018, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Βικτόρια, Αυστραλία.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα https://www.iaacs2018.info/Το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία
  • Συνέδριο: Μεσογειακοί Διάλογοι - Διδάσκοντας Ιστορία πέρα από τους ορίζοντές μας (21-26/4/2018)

    Η Μεσόγειος θεωρείται το λίκνο μεγάλων πολιτισμών. Σήμερα στην περιοχή αυτή εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση. Το EUROCLIO επέλεξε ως θέμα για το 25ο Ετήσιο Συνέδριό του τον τίτλο «Μεσογειακοί Διάλογοι: Διδάσκοντας Ιστορία πέρα από τους ορίζοντές μας» (“Mediterranean Dialogues: Teaching History beyond our Horizons”). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 21 Απριλίου έως και 26 Απριλίου 2018 στη Μασσαλία, Γαλλία.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://pro.europeana.eu/event/mediterranean-dialogues-teaching-history-beyond-our-horizonshttps://pro.europeana.eu/thumbs/700x510c/Europeana_Professional/Event_documentation/Event%20images/Conference2.jpg
  • 7ο Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευσης και Μάθησης (18-20/7/2018)

    Το 7ο Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευσης και Μάθησης θα πραγματοποιηθεί από 18 έως και 20 Ιουλίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Paris Diderot, Γαλλία. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα http://oneducationandlearning.com/congress/call-for-papers/Αποτέλεσμα εικόνας για Πανεπιστήμιο Paris Diderot
  • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης (15-17/6/18)

    Το Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 15-17 Ιουνίου 2018. Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας, όπως επίσης, η διατύπωση προτάσεων για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Κεντρική θεματική του Συνεδρίου θα είναι: «Ιδεολογικές-Πολιτικές-Ψυχολογικές-Παιδαγωγικές προϋποθέσεις εκπαίδευσης χαρισματικών ατόμων».Το Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 15-17 Ιουνίου 2018.
    Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας, όπως επίσης, η διατύπωση προτάσεων για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Κεντρική θεματική του Συνεδρίου θα είναι: «Ιδεολογικές-Πολιτικές-Ψυχολογικές-Παιδαγωγικές προϋποθέσεις εκπαίδευσης χαρισματικών ατόμων».
    Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
    Οι ανακοινώσεις των εισηγητών θα συμπεριληφθούν στον τόμο πρακτικών του συνεδρίου και θα δημοσιευθούν σε τεύχος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, το οποίο διαθέτει ISSN .
    Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλέφωνο: 2103642771, καθημερινά από τις 11.00 έως 14.00 , στείλτε e-mail στο synedu2018@gmail.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.spedu.gr
  • Ημερίδα: Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης: Από τον Μεσοπόλεμο στο Ολοκαύτωμα (17/1/18)

    Αποτέλεσμα εικόνας για Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης
    Το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» σας προσκαλεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00, στην Ημερίδα με θέμα «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης: Από τον Μεσοπόλεμο στο Ολοκαύτωμα». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23 (δίπλα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης).
    Η είσοδος είναι ελεύθερη.
    Στους φοιτητές και στους εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν την Ημερίδα θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    (pdf, 287KB)
  • Α' Εκδήλωση Κύκλου Ομιλιών Ιανουαρίου 2018 του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: ο βιβλίο ως Κείμενο και Αντικείμενο (16/1/18)

    Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση του Κύκλου Ομιλιών 2018 του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών). Ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων του Ιανουαρίου 2018 είναι "Το βιβλίο ως Κείμενο και Αντικείμενο" και πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας του ΕΙΕ (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).
    Πρόγραμμα εκδήλωσης 16ης Ιανουαρίου 2018
    - Οι μεταμορφώσεις του βιβλίου: το πέρασμα από τον κύλινδρο στον κώδικα, Σταμάτης Μπουσές, Επικ. Καθηγητής (Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης)
    - Από τους κεφαλαιογράμματους στους μικρογράμματους κώδικες. Μορφή βιβλίου και δομή κειμένου, Αγαμέμνων Τσελίκας, Προϊστάμενος Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου Μορφωτικού Αρχείου Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος
    - Λέξεις για το βιβλίο. Το βιβλίο μέσα από λέξεις, Νίκη Τσιρώνη, Βυζαντινολόγος (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών) & Αγγελική Στασινού, Συντηρήτρια αρχειακού υλικού και βιβλίων (Γενικά Αρχεία του Κράτους)
  • Διαφημιστικό σποτ για το KLIK App, την ψηφιακή εφαρμογή του ΚΕΓ για την εκμάθηση της ελληνικής

    Η εφαρμογή KLIK App είναι μια ψηφιακή εφαρμογή εκμάθησης της ελληνικής, για tablets τύπου Ipad και Android, καθώς και για Mac και για Pc – μια διεθνής καινοτομία για τη γλώσσα μας.
    Η εφαρμογή:
    - παρακολουθεί τη σειρά εγχειριδίων «ΚΛΙΚ στα Ελληνικά»,
    - περιλαμβάνει 2000 διαδραστικές ασκήσεις,
    - επιτρέπει στον μαθητή να εργάζεται με τον δικό του ρυθμό και στους δικούς του χρόνους,
    άλλοτε μόνος και άλλοτε με την καθοδήγηση του διδάσκοντα,
    - δίνει στατιστικά δεδομένα και ιστορικό επίδοσης,
    - επιτρέπει στον διδάσκοντα να αναπροσαρμόζει την ύλη στα δεδομένα της ατομικής
    διδασκαλίας αναθέτοντας ασκήσεις με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας,
    - εξοικειώνει τον μαθητή με την τεχνική των Εξετάσεων Πιστοποίησης Ελληνομάθειας.
    Για την προώθηση της εφαρμογής έχει γυριστεί ειδικό διαφημιστικό σποτ το οποίο μπορείτε να δείτε στο κανάλι YouTube του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

  • 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κριτικής Εκπαίδευσης (20-22/4/18)

     

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ του ΕΚΠΑ και η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος διοργανώνουν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κριτικής Εκπαίδευσης. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 20-22 Απριλίου 2018, στη Θεσσαλονίκη (Παιδαγωγικό Τμήμα Θεσσαλονίκης, Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης).Αποτέλεσμα εικόνας για Παιδαγωγικό Τμήμα Θεσσαλονίκης, Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής
    Η προθεσμία για την υποβολή περιλήψεων για το Συνέδριο είναι η 15η Ιανουαρίου 2018.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://mylessonplan.net/1st_Panhellenic_Conference_on_Critical_E...
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ν. Καββαδία (17/1/2018)

     

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πειραιά σας προσκαλεί σε εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 18.30 μ.μ., στην Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά "JEANNE D’ARC" (Eλ. Βενιζέλου 12Α Πειραιάς).
    Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, βλ. συνημμένη πρόσκληση.

    Συνημμένα

    (msword, 816KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τόποι ζωής και μνήμης του Μαν. Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη: εμπεριστατωμένη παρουσίασή τους από τον Χρίστο Ζαφείρη

  Τόποι ζωής και μνήμης του Μαν. Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη   thessmemory.gr Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, αν και κα...