Παρασκευή, Νοεμβρίου 20, 2015

ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Οι 5 συχνότεροι μύθοι για την γυμναστική καταρρίπτονται

Δημοσιεύθηκε:
WORKING OUT

Ξεκινώντας γυμναστική ή οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα, θα ακούσετε πολλά. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από πληροφορίες (και παραπληροφόρηση) σχετικά με το πόση γυμναστική πρέπει να κάνει κάποιος, αν πρέπει να πίνει νερό ή πόσες (και ποιες) ασκήσεις πρέπει να κάνει για να χάσει λίπος ή να αδυνατίσει. Από αυτά μερικά είναι αλήθεια, μερικά είναι εντελώς ψέματα και μερικά διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό. Ζητήσαμε από τον Σπύρο Μαχαίρα, προπονητή φυσικής κατάστασης, να μας εξηγήσει τι τελικά ισχύει στην γυμναστική και να καταρρίψει μερικούς από τους πιο συχνούς μύθους που υπάρχουν.
«Εάν σηκώνω βάρη, θα “φουσκώσω”»
Εξαρτάται από τον τρόπο που προπόνησης που διαλέγει κανείς. Με μία υπομέγιστη επιβάρυνση, δηλαδή το 60% της κάθε επιβάρυνσης που σου επιτρέπει πολλές επαναλήψεις, θα πετύχεις έναν μυικό τόνο αλλά όχι φούσκωμα. Επίσης το φούσκωμα εξαρτάται πολλές φορές και από το ποσοστιαίο λίπος. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια σωματική άσκηση μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε σώμα, ανάλογα με το ποσοστό του λίπους που έχει. Οι περισσότεροι που βλέπουμε να είναι φουσκωμένοι μπορεί να λαμβάνουν συμπληρώματα είτε φυσικά, είτε χημικά, ώστε να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.
«Η αερόβια άσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να χάσεις κιλά»
Όταν ακούμε αερόβια άσκηση το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το τρέξιμο, αλλά δεν συνιστά μόνο το τρέξιμο ή το τρέξιμο σε οποιαδήποτε ένταση, αερόβια άσκηση. Μπορείτε να κάνετε τρέξιμο ποδήλατο, περπάτημα, σκοινάκι ή οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση. Για να χάσουμε κιλά, δηλαδή για να γίνει καύση λίπους και όχι μυϊκής μάζας πρέπει να βρισκόμαστε στην κατάλληλη προπονητική ζώνη καρδιακών παλμών, ανεξαρτήτως το άθλημα. Για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει μία διαφορετική προπονητική ζώνη στην οποία καίει λίπος.
«Μόνο αν πονέσεις σημαίνει ότι έχεις γυμναστεί»
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας πόνος όταν προσπαθούμε να ξυπνήσουμε τους μυς. Πόνος αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά θα νιώσει τον πόνο του πιασίματος μόνο αν προσπαθήσει παραπάνω ή αποχή. Από εκεί και πέρα, πόνος από πόνο διαφέρει και είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τον γυμναστή αν νιώσουμε οποιαδήποτε ενόχληση, γιατί μπορεί να μην είναι μυϊκό, αλλά να υπάρχει οίδημα, θλάση ή τραυματισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικές οι διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση.
«Μετά την άσκηση “πιάνονται” μόνο όσοι είναι αγύμναστοι»
Η φράση αυτή έχει μία βάση. Η αποχή σίγουρα θα φέρει πιάσιμο, ειδικά αν κάποιος κάνει απότομη μετάβαση. Σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και η αλλαγή προπόνησης, αθλήματος ή αλλαγή στη μυϊκή ομάδα που γυμνάζει κανείς, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πιάσιμο. Αν ένας δρομέας, για παράδειγμα, αρχίσει να κάνει ποδήλατο, παρότι είναι σε καλή φυσική κατάσταση, θα νιώσει το σώμα του «πιασμένο» την επόμενη ημέρα γιατί ενεργοποιεί άλλες μυϊκές ομάδες και κάνει άλλες κινήσεις. Πιάνονται όμως και όσοι γυμνάζονται αλλά αυξάνουν όγκο προπόνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρότερος από τον προγραμματισμένο. Οι διατάσεις είναι πολύ σημαντικές ανεξάρτητα με το πόσο «γυμνασμένο» ή «αγύμναστος» είναι κάποιος, οι οποίες είναι διαφορετικές ανάλογα το άθλημα.
«Μην πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης»
Η σωστή ενυδάτωση είναι βασικός παράγοντας στην αθλητική απόδοση. Πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υγρά σε μικρές ποσότητες, ώστε να «γεμίσουμε» τις αποθήκες. Σε υψηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητοι οι ηλεκτρολύτες ή αν το άθλημα που κάνουμε έχει μεγάλη ένταση και διάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...