Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2014

"Αριστερή" η ιδεολογία, "δεξιές" οι πρακτικές

ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Λυκούργος Λιαρόπουλος


20/12/2013














Λυκούργος Λ. Λιαρόπουλος


Εκδόσεις Επίκεντρο
Σελίδες: 232
ISBN: 9789604584703
Τιμή:13,00 € (συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.)

 

 Το βιβλίο αυτό, αποτέλεσμα αγωνίας και αναζήτησης εξηγήσεων είναι μία ερασιτεχνική ματιά στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής πραγματικότητας. Στις δεκαετίες της επιστημονικής και επαγγελματικής μου ζωής δεν μπόρεσα να αποδεχθώ την ελληνική "ιδιαιτερότητα" σε διαρκή απόκλιση από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πραγματικότητα. Με την επιστροφή μου το 1974, εντάχθηκα σε μία ατμόσφαιρα όπου κυριαρχούσαν η "αριστερή" ιδεολογία και οι δεξιές πρακτικές. Είδα να γίνονται περιουσίες καθώς το πολιτισμικό χάσμα με τον άλλο κόσμο μεγάλωνε. Η κρίση που εκδηλώθηκε το 2009 ήταν το ξέσπασμα της αρρώστιας που έτρωγε τις σάρκες της χώρας από πολύ παλιά. Τη ζούσα χωρίς να την καταλαβαίνω και το γράψιμο ήταν απλώς μία προσωπική διέξοδος. Ο εκδότης έκρινε ότι άξιζε να δημοσιοποιηθεί. Ελπίζω να είχε δίκιο.
Λυκούργος Λιαρόπουλος 


Αποτέλεσμα αγωνίας και αναζήτησης εξηγήσεων, το βιβλίο αυτό είναι μία διεισδυτική ματιά στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής πραγματικότητας.

Τα άρθρα του βιβλίου εξετάζουν την προβληματική λειτουργία της Ελλάδος σε επτά βασικούς τομείς: τη δυσλειτουργική δημοκρατία, τους θεσμοaύς, την Δικαιοσύνη και Ασφάλεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή, την παιδεία και τον πολιτισμό και τέλος, το γενικότερο ηθικό και οικονομικό υπόδειγμα. Οι δυσλειτουργίες στους τομείς αυτούς αργά αλλά σταθερά διέβρωσαν το ούτως ή άλλως σαθρό κοινωνικό και πολιτικό οικοδόμημα που χτίστηκε μετά τον Εμφύλιο.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου, «Στις δεκαετίες της επιστημονικής και επαγγελματικής μου ζωής δεν μπόρεσα να αποδεχθώ την ελληνική «ιδιαιτερότητα» σε διαρκή απόκλιση από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πραγματικότητα. Με την επιστροφή μου το 1974, εντάχθηκα σε μία ατμόσφαιρα όπου κυριαρχούσαν η «αριστερή» ιδεολογία και οι δεξιές πρακτικές. Είδα να γίνονται περιουσίες καθώς το πολιτισμικό χάσμα με τον άλλο κόσμο μεγάλωνε. Η κρίση που εκδηλώθηκε το 2009 ήταν το ξέσπασμα της αρρώστιας που έτρωγε τις σάρκες της χώρας από πολύ παλιά. Τη ζούσα χωρίς να την καταλαβαίνω και το γράψιμο ήταν απλώς μία προσωπική διέξοδος.»

Ο συγγραφέας δεν δίνει μονόπλευρες και «βολικές» απαντήσεις, αλλά ψάχνει για σημάδια, παρατηρώντας ότι συμβαίνει και επιμένοντας πως εν τέλει, με τις απαραίτητες αλλαγές, κάτι καλό μπορεί να βγει από την κρίση.

O Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Οικονομικά και Οργάνωση της Υγείας, στο Τμήμα Νοσηλευτικής, από το 1987. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών ’63. Σπούδασε (PhD - Michigan State University) και εργάσθηκε στις ΗΠΑ 1963-1974. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ από το 1994. Ιδρυτής του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας το 1995, Ιδρυτικός Πρόεδρος – Γεν. Διευθυντής Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π) Αττικής, 2000-03 και Υποδιοικητής του ΙΚΑ, 1984-87. Συγγραφέας έξι βιβλίων, αρθρογραφεί τακτικά για θέματα υγείας και γενικότερης πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...