«Χέρια πάνω από την πόλη»
του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
Το 1963, ο Φραντσέσκο Ρόσσι στην ταινία του «Τα χέρια πάνω από την πόλη» (Le mani sulla città) , κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την εργολαβική επιδρομή στα περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας, την άναρχη και τυχοδιωκτικά σχεδιασμένη επέκτασή της, τη φτώχεια και την εγκληματικότητα ως σύμφυτα φαινόμενα των μεγαλουπόλεων. Ξεσκέπασε τα συμφέροντα που δρούσαν στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», απομυθοποίησε την οικονομική ανάκαμψη της Ρώμης, καθώς η ανεξέλεγκτη δόμηση περιφρονεί τους απλούς ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον.
Δεν ξέρω αν η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα δημιουργό αντάξιο του Ρόσσι για να καταγράψει τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος της από το μπλοκ επιχειρηματιών-τοπικής εξουσίας, υπό τις ευλογίες της θρησκευτικής. Τα όσα ζούμε όμως στην πόλη μας ανακαλούν αυθόρμητα σκηνές από το κλασικό αυτό φιλμ και τα οποία, ευτυχώς, έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούν κοινωνικά «αντισώματα».
Κινήσεις πολιτών στο κέντρο και στους όμορους δήμους άρχισαν να παίρνουν την πόλη και τα προβλήματά της στα χέρια τους, να υπερασπίζονται τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, τα πεζοδρόμια, τις υποδομές της, να αντιδρούν στους ληστρικούς λογαριασμούς φυσικού αερίου, στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στο χτίσιμο των σχολικών αυλών, στην καταπάτηση του περιαστικού δάσους, στην αλλοίωση-εμπορευματοποίηση των μνημείων της, στην «υποθαλάσσια» ανοησία.
Μεταξύ όλων, το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης αποτελεί το «φιλέτο» στο «μεγάλο φαγοπότι» που έχει στηθεί για να «αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το υγρό στοιχείο της», τουτέστιν για την «ανάπτυξη της θαλάσσιας αναψυχής…για τον ελλιμενισμό (μαρίνες) και την παραμονή σκαφών αναψυχής». Αυτά γράφει ο νομάρχης σε επιστολή-«έκκλησή» του προς την κυβέρνηση και τους φορείς του νομού, ώστε να «διατεθούν οι κατάλληλοι χώροι και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές στο παραλιακό μέτωπο»(!)
Γι’ αυτό μαζί με τα «θεματικά πάρκα» -το καύχημα της σημερινής πλειοψηφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης- ξεφύτρωσε το έκτρωμα του παράνομου BUNGALOW WHITE και ανακαινίζεται πυρετωδώς το λεγόμενο «μικρό Παλαί ντε Σπορ» στην πρασιά του «Μακεδονία Παλλάς» - κατά παράβαση ακόμη και του χουντικού διατάγματος για την κατασκευή του ξενοδοχείου!
Αν «πόλη είναι οι άνθρωποί της» (Σέξπιρ), τότε η εναλλακτική λύση για την «άλλη Θεσσαλονίκη» εξαρτάται από την ανάπτυξη αυτόνομων, πηγαίων κινημάτων πολιτών, που θα αντιπαλέψουν τα συμφέροντα που πνίγουν το παρόν και το μέλλον της.
*Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης
(tmitafidis@gmail.com)
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως»Δευτέρα 25-5-09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου