Πέμπτη, Δεκεμβρίου 13, 2007

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Image:Starved girl.jpg
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αναφορά της Unicef

Βήματα έχουν γίνει, αλλά η ανθρωπότητα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση των παιδιών σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει η UNICEF σε νέα της έκθεση, τονίζοντας ότι περίπου 93 εκατ. «μικροί άνθρωποι» δεν έχουν πρόσβαση στη γνώση όπως αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία (11/12/2007).

Η αναφορά της UNICEF είναι η έκτη της σειράς με γενικό τίτλο «Πρόοδος για τα Παιδιά» και δημοσιεύτηκε χθες εν όψει της έκτακτης συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν χωρίς επίσημη παιδεία έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το διάστημα 2002-06, αλλά υπολείπεται κατά πολύ των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας. Επίσης, το 2005 τέσσερις φορές περισσότερα παιδιά έλαβαν τις αναγκαίες δόσεις βιταμίνης Α απ' ό,τι το 1999, εξέλιξη που συμβάλλει στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Παράλληλα, έχει επεκταθεί κι η χρήση κουνουπιέρας εμποτισμένης σ' εντομοκτόνο σε χώρες με αυξημένους δείκτες ελονοσίας, σύμφωνα με τη UNICEF, η οποία υπενθυμίζει πως η ελονοσία και η πνευμονία είναι υπεύθυνες για το 27% των θανάτων παιδιών μικρότερων των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό του AIDS σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου έχουν πρόσβαση σε φάρμακα κατά της ασθένειας (11% το 2005 έναντι 7% το 2004), γεγονός που συμβάλλει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί.

Επίτευγμα θεωρεί η οργάνωση το γεγονός ότι μεταξύ 1990 και 2004 περισσότερα από 1,2 δισ. άτομα επιπλέον είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ σημειώνεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει σημαντική μείωση στον σεξουαλικό ακρωτηριασμό νεαρών κοριτσιών. Η πρόοδος είναι η μία μόνο πλευρά του νομίσματος, υποστηρίζει η UNICEF, τονίζοντας ότι 143 εκατ. παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από την πείνα και πως 500.000 γυναίκες ετησίως πεθαίνουν από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μισές απ' αυτές στην Αφρική.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)