Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2007

Οι καθηγητές αντιδρούν στον αυταρχισμό φοιτητών

Ελλάδα
Οι καθηγητές αντιδρούν στον αυταρχισμό φοιτητών


Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα κλείσει για μία εβδομάδα, λόγω της βίαιης διακοπής συνεδρίασης της Συγκλήτου από νεαρούς. ΄Οπως αναφέρει Το Βήμα (16.12.2007), η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι πιθανόν να βρει μιμητές και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας και τρομοκρατίας από φοιτητές που καταλαμβάνουν γραφεία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ακαδημαϊκών οργάνων.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το «χτίσιμο» γραφείων αποτελεί συνήθη μέθοδο διαμαρτυρίας, ενώ σε πολλά Ιδρύματα της Αθήνας και της επαρχίας φοιτητές προκαλούν βανδαλισμούς σε τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία της Πρυτανείας ή στα γραφεία καθηγητών με τους οποίους διαφωνούν πολιτικά. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο φοιτητές έκλεισαν πρόσφατα τους καθηγητές δύο τμημάτων σε μια αίθουσα και δεν τους άφηναν να βγουν επί δίωρο, επειδή διαφωνούσαν με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε αξιολόγηση. Αντίστοιχες «κινητοποιήσεις» γίνονται συχνά και κατά τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι δεν μπορούν να διοικήσουν τα Ιδρύματά τους. «Πιεζόμαστε υπό καθεστώς βίας και εκβιασμού να αλλάξουμε τη γνώμη μας και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Γ. Πραστάκος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια της χώρας είναι η απόφαση που πήρε την περασμένη εβδομάδα η Ιατρική Σχολή Αθηνών προκειμένου να αποφύγει νέα επεισόδια μεταξύ καθηγητών και φοιτητών. Με απόφαση της διοίκησης της Σχολής, η οποία φοβόταν νέα αρπαγή και κάψιμο της κάλπης, οι εκλογές πανεπιστημιακών που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στην πανεπιστημιούπολη της περιοχής Ζωγράφου μεταφέρθηκαν τελικά σε αίθουσα του Λαϊκού Νοσοκομείου... Να θυμίσουμε ότι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για την εκλογή νέου αντιπρύτανη διεκόπησαν από φοιτητές που άρπαξαν και έκαψαν τις κάλπες επειδή επρόκειτο να εφαρμοστούν διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το θέμα έχει παγώσει και η εκλογή νέου αντιπρύτανη έχει εξαιρεθεί επί του παρόντος από την «ημερήσια διάταξη»

.


Στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από την άλλη πλευρά, το θέμα είχε προεκτάσεις και έφθασε στη Δικαιοσύνη. Η κατάληψη που έκαναν την περασμένη εβδομάδα φοιτητές στο γραφείο καθηγητή της Παθολογικής Φυσιολογίας ζητώντας αναβαθμολόγηση των γραπτών τους οδήγησε στην υποβολή μηνύσεων από την πλευρά του εναντίον συγκεκριμένων ατόμων. Η Εισαγγελία Αθηνών ζήτησε την άρση του ασύλου στο Ιδρυμα και η κατάληψη έληξε μόνο έπειτα από παρέμβαση της Πρυτανείας του Ιδρύματος που διαβεβαίωσε τις αρχές ότι δεν έχουν γίνει ζημιές και οδήγησε σε συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα παραπάνω κρούσματα έχουν οδηγήσει σε όξυνση των ενδοπανεπιστημιακών σχέσεων αλλά και σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ των φοιτητών, καθώς είναι γνωστό ότι καμία από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στα κόμματα του Κοινοβουλίου δεν υποστηρίζει τις επιθέσεις και τους βανδαλισμούς που γίνονται στα πανεπιστήμια.

Στην Κρήτη το θέμα έλαβε τεράστιες διατάσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν ομάδα φοιτητών διέκοψε και πάλι τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος η οποία είχε συγκληθεί για τα θέματα ασφαλείας. Είναι γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης ζητεί επί σειρά ετών από το υπουργείο Παιδείας αύξηση του προσωπικού φύλαξης. Η πρόσληψη νέων φυλάκων έχει εγκριθεί από το υπουργείο αλλά έχει «κολλήσει» στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Για ολιγωρία κατηγόρησε μάλιστα πρόσφατα το ελληνικό κράτος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Παλλήκαρης, ο οποίος έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη στην οποία αναφέρει ότι το ελληνικό κράτος επί εξαετία δεν δίνει στο Ιδρυμα τους απαραίτητους φύλακες. Αποτέλεσμα είναι το πανεπιστήμιο να διασύρεται διαρκώς στα ΜΜΕ για θέματα ασφαλείας και φύλαξης των κτιρίων του.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρει στην επιστολή του ότι δεν είναι δυνατόν να ψηφίζονται νομοσχέδια και να γίνονται αγώνες για τις αριστείες όταν το περιβάλλον των πανεπιστημίων νοσεί. «Δεν είναι δυνατόν 'επιτέλους' αυτό το περίφημο ελληνικό κράτος να μην μπορεί να προσλάβει οκτώ-δέκα φύλακες για να αποφύγει η πανεπιστημιακή περιουσία να γίνει αγρός εναλλακτικών 'καλλιεργειών' και κυρίως διακινήσεως 'ευγενών προϊόντων' και παραοικονομίας» προσθέτει ο κ. Παλλήκαρης. Με αίτημα την προσωρινή πρόσληψη φυλάκων για την πολύτιμη περιουσία του πανεπιστημίου, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να λάβει σχετικές αποφάσεις. Το θέμα αυτό όμως συνάντησε την αντίθεση των φοιτητών που διαφώνησαν με την πρόσληψη ιδιωτικού προσωπικού φύλαξης. Η συνεδρίαση της Συγκλήτου διακόπηκε βιαίως και σε απάντηση τα μέλη της Συγκλήτου που προσπαθούν επί χρόνια να λύσουν ένα σοβαρό πρόβλημα του πανεπιστημίου αποφάσισαν να «κατεβάσουν τα ρολά».

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου αποφάσισε ότι στο μέλλον όποιο τμήμα παρεμποδίζεται διά της βίας να λάβει αποφάσεις θα βάζει «λουκέτο». «Στην περίπτωση που μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας διά της βίας παρεμποδίσουν ή διακόψουν την ομαλή λειτουργία των θεσμικών οργάνων (γενικές συνελεύσεις τμημάτων - σχολών - Σύγκλητος) τότε θα αναστέλλεται άμεσα κάθε εκπαιδευτική διαδικασία του αντίστοιχου τμήματος, Σχολής ή Ιδρύματος, μέχρι νεωτέρας αποφάσεως της Συγκλήτου» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Πρέπει να ξέρεις να χειρίζεσαι κρίσεις σε αντίστοιχα θέματα» λέει σχετικά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκης. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μερίδα της νέας γενιάς σήμερα σε μεγάλο βαθμό ανήκει στα κόμματα επειδή δεν παράγουν πλέον πολιτική. Και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στους νέους. Ο νόμος τους λέει ότι οι φοιτητές συνδιοικούν τα πανεπιστήμιο. Αυτό τους χαϊδεύει τα αφτιά χωρίς να τους διδάσκει κανείς την πραγματική έννοια της διοίκησης, της προστασίας της ακαδημαϊκής ζωής και των ιδεών. Και αυτά δεν προστατεύονται σε καμία περίπτωση με βανδαλισμούς και βιαιοπραγίες μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής οικογένειας. Η παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου από φοιτητές και οι βιαιοπραγίες μέσα στα πανεπιστήμια είναι εξίσου απεχθείς με την παραβίασή του από τις αρχές».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τις ερχόμενες ημέρες και στις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων και άλλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νέα Αριστερά 7-8-9-10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ :Συνέδριο ανανέωσης και επανεκκίνησης

  Νέα Αριστερά:Συνέδριο ανανέωσης Νίκος Παπαδημητρίου Περισσότεροι από 1.400 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ρα...