Πέμπτη, Δεκεμβρίου 20, 2007

Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας


Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Με αφορμή την ίδρυση Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, βρέθηκε για λίγες ώρες στην Ελλάδα ο διευθυντής της Ισμαήλ Σεραγκελντίν και δίνει μία συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα (18.112.2007).

"Έχουμε συγκεντρώσει και πάνω από 10 δισεκατομμύρια διαδικτυακές σελίδες. Δεν υπάρχει βιβλίο στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στο οποίο να μην έχουν πρόσβαση οι αναγνώστες. Δεν υπάρχει λογοκρισία. Ο καθένας μπορεί να εξετάσει όλες τις πτυχές της διανόησης», λέει ο Ισμαήλ Σεραγκελντίν, ο δραστήριος διευθυντής της Βιβλιοθήκης, ο οποίος έχει δοκιμαστεί στην αντιπροεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας προτού αναλάβει την ηγεσία του πιο φιλόδοξου ιδρύματος της Αιγύπτου, το οποίο επιδιώκει να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο φάρο πολιτισμού και παιδείας. «Ακόμη και τους “Σατανικούς στίχους” του Σαλμάν Ρούσντι θα βρείτε στη Βιβλιοθήκη, ενώ σε συνεργασία με τη Νορβηγία έχουμε υιοθετήσει ειδικό πρόγραμμα ώστε να φιλοξενούμε όλα τα απαγορευμένα ανά τον κόσμο βιβλία», συνεχίζει ο διευθυντής, που έχει διδακτορικό από το Χάρβαρντ, έχει γράψει περισσότερα από 50 βιβλία, 200 επιστημονικές εργασίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς (από βιοτεχνολογία έως τις επιστημονικές αξίες στην κοινωνία) και κρατά το τιμόνι της Βιβλιοθήκης από την ημέρα που άνοιξε."

"Ωστόσο, στη Βιβλιοθήκη των 85.405 τ.μ. και των 11 ορόφων δεν γίνονται δεκτές όλες οι δωρεές. Γιατί;"

"Διότι θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στους άξονες που έχουμε θέσει σχετικά με τα θέματα που θα φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη, αν και βεβαίως είναι και μια γενικού ενδιαφέροντος βιβλιοθήκη. Προτεραιότητα έχει η συγκέντρωση υλικού για την αρχαία Βιβλιοθήκη, για την Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο στην αρχαιότητα, κατόπιν για τη Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο, την Αφρική και, τέλος, για τον υπόλοιπο κόσμο. Η συγκέντρωση γίνεται θεματικά και υπάρχουν τέσσερις διαβαθμίσεις. Η πρώτη αφορά στην επιστήμη και την τεχνολογία και τον κώδικα ηθικής τους. Ακολουθεί η δεύτερη για τις ανθρωπιστικές επιστήμες που θα επικεντρωθεί στην ιστορία και τις επιπτώσεις της στην τεχνολογία. Η τρίτη αφορά στα γράμματα και τις τέχνες και η τέταρτη στην ανάπτυξη."

"Μπορεί όμως μια βιβλιοθήκη που έχει ήδη πάνω από 500.000 βιβλία και με δυνατότητα να φιλοξενήσει 8 εκατ. τόμους να επιβιώσει στην εποχή του Διαδικτύου;"

"Το Διαδίκτυο είναι εφήμερο. Ο μέσος όρος ζωής μιας ιστοσελίδας είναι 100 μέρες. Αν θέλετε να δείτε τι είπε ο Τζορτζ Μπους ως υποψήφιος πρόεδρος το 2000, δεν μπορείτε να το βρείτε εύκολα. Αντιθέτως εμείς φωτογραφίζουμε έξι φορές τον χρόνο όλες τις ιστοσελίδες από το 1996 μέχρι σήμερα ώστε να έχουμε ένα πλήρες και παγκόσμιο αρχείο, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια σελίδες, ενώ έχουμε δεχτεί και ως δωρεά ένα αντίγραφο του διαδικτυακού αρχείου του Σαν Φρανσίσκο. Η διαχείριση όλου αυτού του υλικού μάς καθιστά μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως σε αυτό τον τομέα."

"Τι έχει καταφέρει στα πέντε χρόνια που διευθύνει την Βiblioteca Αlexandrina, όπως είναι η διεθνής ονομασία του ιδρύματος που στοχεύει να αναβιώσει την πιο φημισμένη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου;"

"Καταφέραμε να μπει η Βιβλιοθήκη στον διεθνή χάρτη. Να αναγνωριστεί ακόμη και από ειδικούς επιστήμονες η προηγμένη παροχή πληροφοριών και η ποιότητα της δουλειάς μας στην τεκμηρίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και βεβαίως πετύχαμε να έχουμε ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, εκ των οποίων οι 250.000 αναγνώστες, ενώ διοργανώνουμε κατ΄ έτος 550 εκδηλώσεις, δηλαδή δυο- τρεις την ημέρα, όπως συνέδρια, ομιλίες, εκθέσεις, κονσέρτα. Παράλληλα έχουμε δυναμικό και νεανικό προσωπικό, αρκεί να σκεφτείτε πως μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 29 ετών, ενώ υπάρχει ισορροπία και ανάμεσα στα δύο φύλα καθώς περίπου σε κάθε 100 άνδρες εργαζομένους αντιστοιχούν 80 γυναίκες. Είμαι περήφανος διότι εκπαιδεύεται η νέα γενιά για να συνεχίσει το έργο στη Βιβλιοθήκη και θεωρώ πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση".


"Πολλοί λένε όμως ότι η Βιβλιοθήκη δεν προάγει την πνευματική ζωή του τόπου, αλλά πως είναι απλώς ένα αξιοθέατο για τουρίστες."

"Μπορεί όντως να έρχονται πολλοί τουρίστες, αλλά έρχονται και σπουδαίοι επιστήμονες, νομπελίστες οι οποίοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας. Τις προσωπικότητες αυτές δεν θα είχαν τη δυνατότητα να τις γνωρίσουν διαφορετικά οι άνθρωποι που ζουν στην Αίγυπτο."

"Μπορεί τελικά η Βibliotheca Αlexandrina να αλλάξει κάτι στον κόσμο;"

"Δεν θα μπορούσα να το πω αυτό, αλλά πιστεύω ότι κάθε ομάδα σκεπτόμενων πολιτών μπορεί ν΄ αλλάξει τον κόσμο."
*
Ελληνικά βιβλία μπορεί η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας να μη διαθέτει πολλά- «είναι δύσκολη γλώσσα και όχι τόσο διαδεδομένη, όσο παλιά»όμως από τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η ίδρυση Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος, που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα.
Φοιτητές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν Ιστορία, Φιλοσοφία, Λογοτεχνία και Καλές Τέχνες σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη της ελληνιστικής περιόδου- εποχής γέννησης της Αρχαίας Βιβλιοθήκης - που «δεν έχει ερευνηθεί και δεν έχει εκτιμηθεί», σύμφωνα με τον διευθυντή του ιδρύματος Ισμαήλ Σεραγκελντίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...