Τετάρτη, Δεκεμβρίου 19, 2007

Αθώος ή ένοχος;

[Illustration]

Μπούστο του Σωκράτη από τη Villa Albani, κοντά στη Νεάπολη της Ιταλίας.

"Αθώος ο Σωκράτης", λένε οι αμερικανοί!


Τη δίκη και καταδίκη του αρχαίου Αθηναίου φιλοσόφου Σωκράτη το 399 π.Χ. επιχείρησε να αναπαραστήσει σε εκδήλωση μεγάλη δικηγορική εταιρεία της Ουάσιγκτον, αναφέρει η Ελευθεροτυπία (17.12.2007). Η κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον του Σωκράτη ήταν για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων, αλλά η αληθινή σκοπιμότητα του κατηγορητηρίου ήταν ότι η διδασκαλία του επιδρούσε στους νέους που έδειχναν ανατρεπτικές τάσεις.

Η διαδικασία της αναπαράστασης άνοιξε με αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που ακολούθησαν τη βασική υπερασπιστική γραμμή ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι οι ιδέες του Σωκράτη προκάλεσαν τους νέους να καταφύγουν στη βία ή να αμφισβητήσουν έμπρακτα τους θεούς και τους θεσμούς της Πολιτείας, αλλά αντιθέτως η πρόθεση του Σωκράτη ήταν ο διαφωτισμός των νέων στη βάση μιας εποικοδομητικής αμφισβήτησης. Εν συνεχεία, ανέπτυξε τα επιχειρήματά της η κατηγορούσα αρχή που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποστήριξε ότι οι ιδέες του Σωκράτη διαφθείρουν τους νέους και αποσταθεροποιούν τους θεσμούς της Πολιτείας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown, Πάτρικ Ντένιν, αναφέρθηκε στο νομικό σύστημα κατά την εποχή της δίκης του Σωκράτη, ενώ παράλληλα οι παρευρισκόμενοι σε ρόλο ενόρκων ψήφιζαν για την αθώωση ή καταδίκη του Σωκράτη. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου, με ψηφοφορία των παρευρισκομένων, αθώωσε τον Σωκράτη με ποσοστό 56% έναντι 44%, ποσοστά περίπου αντίστροφα με εκείνα που καταδίκασαν τον Σωκράτη στην αρχαιότητα.

Το ρόλο της κατηγορούσας αρχής ανέλαβαν τα στελέχη της δικηγορικής εταιρείας Steptoe & Johnson, Betty, Τζο Κρίστιαν και Παντελής Μιχαλόπουλος και των συνηγόρων υπεράσπισης του Σωκράτη οι Αμπε Κρας, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Arnold &Porter, και ο πρώην αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος Ουίλιαμ Νίτσε. Το ρόλο των δικαστών ανέλαβαν ο πρόεδρος Εφετών περιοχής Ουάσιγκτον Ντάγκλας Γκίνσμπεργκ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Πλάτων Κατσέρις, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Trout Cacheris. η διαδικασία συντόνιζε ο δημοσιιογράφος της 'Washington Post' Φίλιπ Κένικοτ.
e-padeia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...