Κυριακή, Δεκεμβρίου 30, 2007

Τι αξίζει ένα πτυχίο


Τι αξίζει ένα πτυχίο


Τι αξίζει ένα πτυχίο σήμερα; Σύμφωνα με Το Βήμα (23.12.2007), ένας στους δύο νέους διαβεβαιώνει ότι «αξίζει όσο ο κάτοχός του»... Η ικανότητα, ο ζήλος ή η σκληρή δουλειά αποτελούν για τους νέους και τις νέες της χώρας μας προσόντα που δεν έχουν καμία αξία στην αγορά εργασίας, όπου θριαμβεύουν οι γνωριμίες και τα πολιτικά μέσα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του εκπαιδευτικού αναλυτή κ. Χρ. Κάτσικα που έγινε σε ένα πανελλαδικό δείγμα 700 μαθητών και φοιτητών. Μόνο ένα ποσοστό 6,5% του δείγματος τάσσεται υπέρ της άποψης ότι το «πτυχίο» γενικώς μπορεί να εξασφαλίσει τους όρους μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας στον κάτοχό του. Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι οι «υψηλές επιδόσεις» και η «ικανότητα» μπορούν να παίξουν πολύ μικρό ρόλο στην επαγγελματική αποκατάσταση (4,5% και 8% αντίστοιχα). Αντίθετα ένα 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «δουλειά βρίσκεις σήμερα μόνο με γνωριμίες και πολιτικό μέσον».

«Η άποψη ότι οι ανώτεροι τίτλοι σπουδών αποτελούν τα διαπιστευτήρια ενός υποψηφίου για την επαγγελματική του αποκατάσταση είναι μια αντίληψη πολύ παλιά και διαδεδομένη και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ανήκει στα κατ' εξοχήν ανθεκτικά στοιχεία του συστήματος αξιών της ελληνικής οικογένειας» λέει σχετικά ο κ. Κάτσικας. «Πρόκειται βέβαια για πεποίθηση που χρωστάει τα οικοδομικά υλικά του σχηματισμού της σε μια προγενέστερη περίοδο στην οποία, πράγματι, οι πανεπιστημιακοί τίτλοι και τα διπλώματα αποκτούσαν τη λειτουργία που είχαν παλαιότερα οι τίτλοι ευγενείας. Ωστόσο η άποψη αυτή φαίνεται να έχει σήμερα ελάχιστους οπαδούς» καταλήγει.

Σήμερα υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που μπορούν να εξασφαλίσουν στον πτυχιούχο τους μια θέση ισχύος και κύρους αλλά ταυτόχρονα μπορούν και να τον καταδικάσουν στην υποαπασχόληση και στην πολυετή ανεργία. Για παράδειγμα, τι προοπτικές έχει σήμερα ένας πτυχιούχος της Νομικής; Στην πλειονότητά τους οι φοιτητές που ρωτήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2006 (530 φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθήνας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου) θεωρούν ότι εκείνο το στοιχείο που μπορεί να κρίνει αν θα γίνει κάποιος μεγαλοδικηγόρος ή θα γεμίζει ράφια στα σουπερμάρκετ είναι η ύπαρξη ενός δικτύου γνωριμιών και πολιτικών σχέσεων.

Η μειονότητα των ερωτηθέντων συνδέει την «υψηλή βαθμολογία» (2%), την «τύχη» (5%) ή την «ικανότητα» (12,5%) με την επαγγελματική αξιοποίηση του τίτλου σπουδών. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι οι δυνατότητες ενεργοποίησης των «γνωριμιών» και των «μέσων» (51%), καθώς και η «οικονομική επιφάνεια» (29%) του κατόχου του τίτλου σπουδών λειτουργούν με καθοριστικό τρόπο στην εξασφάλιση μιας επαγγελματικής θέσης αντίστοιχης με τον ανώτατο εκπαιδευτικό τίτλο.
e-paideia.net

2 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Από καρδιάς, 2008 ευχές για χρόνια πολλά και κυρίως καλά και δημιουργικά.

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Τελικά, στο διαδίκτυο έκανα 5-6 φίλους, χωρίς να έχουμε ιδωθεί. Φυσικά ο monahikoslikos κι εσύ gerontako! Εύχομαι, λοιπόν, ΥΓΕΙΑ και ΔΥΝΑΜΗ ώστε είμαστε όλοι σε θέση να ζήσουμε όχι όπως θέλουν οι άλλοι, αλλά όπως θέλουμε εμείς. Να είσαι πάντα τόσο ευρηματικός που να μην χάνω μέρα να μην αναζητώ το μπλογκ του "γεροντάκου". Ζήτω το 2008!

Vincenzo Capezzuto "Twas within a furlong of Edinborough town"/Ήταν σε απόσταση αναπνοής από το Εδιμβούργο /(L'Arpeggiata)

From the CD Music for a While - Improvisations on Purcell (Erato/Warner Classics) 'Twas within a furlong z605/2 from The Mock Marriage, ...