Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2007

ΦΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
(Αθήνα, 1890 - 1934)

Γιος του «πατέρα» της ελληνικής λαογραφίας Νικολάου Πολίτη , ο Φώτος Πολίτης διέπρεψε στη σύντομη ζωή του ως λαμπρός διανοούμενος και εργάτης του θεάτρου. Υπήρξε θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, θαυμάσιος μεταφραστής και σκηνοθέτης.
Οι νομικές του σπουδές στη Γερμανία τον έφεραν κοντά στους μεγάλους γερμανούς σκηνοθέτες και επηρεάστηκε βαθιά από το έργο τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά μ’ αυτό.
Έχοντας σχηματίσει την πεποίθηση ότι το παρελθόν της Ελλάδας μπορεί να σταθεί οδηγός και εφαλτήριο για μια γενικότερη εθνική πνευματική ανάταση, επιδόθηκε στη σκηνοθεσία αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Παράσταση-σταθμός στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου ήταν το ανέβασμα της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος» , με τον Αιμίλιο Βεάκη πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο.
Το 1930 ιδρύεται το Εθνικό Θέατρο από τον τότε Υπουργό Παιδείας Γ. Παπανδρέου , ο οποίος τοποθετεί ως Γενικό του Διευθυντή τον ποιητή και μεταφραστή Γιάννη Γρυπάρη και διορίζει ως μόνιμο σκηνοθέτη το Φώτο Πολίτη.
Από το 1932 έως το 1934 ο Φώτος Πολίτης καταγράφει το εκπληκτικό ρεκόρ να ανεβάσει στο Εθνικό θέατρο 35 θεατρικά έργα από όλο το φάσμα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, με έμφαση όμως στην αρχαία τραγωδία.
Ο θάνατος του σπουδαίου αυτού ανθρώπου σαν σήμερα, το 1934, στέρησε το ελληνικό θέατρο και τον τόπο από ένα από τα πιο φωτεινά και παραγωγικά μυαλά που έβγαλε η Ελλάδα τον εικοστό αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...