Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2026

Μία αδιανόητη μεθόδευση κατά του δημόσιου χαρακτήρα του νερού :συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την ΕΥΑΘ.

 

1. Φάμελλος: «Επικίνδυνη μεθόδευση κατά του δημόσιου νερού και των πολιτών της Θεσσαλονίκης»

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πραγματοποίησε στην ΕΥΑΘ την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την παραίτηση του

emakedonia.gr

Για επικίνδυνη μεθόδευση κατά του δημόσιου χαρακτήρα του νερού αλλά και των συμφερόντων των Θεσσαλονικέων μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στον σχεδιασμό που προωθείται από πλευράς κυβέρνησης για συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την ΕΥΑΘ. Νωρίτερα ο κ. Φάμελλος είχε σειρά συναντήσεων με τους εργαζόμενους αλλά και την διοίκηση της ΕΥΑΘ.

«13 χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το δημόσιο νερό στη Θεσσαλονίκη και το κίνημα του «Σώστε το Νερό», υπάρχει μια επικίνδυνη μεθόδευση κατά του δημόσιου νερού, αλλά και κατά των συμφερόντων των πολιτών της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση, που επιχειρεί τη συγχώνευση των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης με την ΕΥΑΘ. Ένα σχέδιο το οποίο είναι αντίθετο με τα συμφέροντα και της πόλης, αλλά και των δήμων, των περιφερειών» είπε ο κ. Φάμελλος. Και συνέχισε «Η κυβέρνηση εδώ και επτά χρόνια κάνει ό,τι μπορεί για να χρεοκοπήσει τις ΔΕΥΑ, τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Με πανάκριβο ρεύμα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής του κυρίου Χατζηδάκη, χωρίς να τους δίνει πόρους για υποδομές, χωρίς να τους δίνει δυνατότητα για προσλήψεις. Και τώρα επιχειρεί ένα σχέδιο συγχώνευσης με την ΕΥΑΘ, η οποία έχει κατορθώσει να ασκεί μια δημόσια πολιτική νερού εδώ, με κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη και των εργαζομένων, και οδηγεί σε ένα αλαλούμ, σε ένα ναρκοπέδιο.

Γιατί θα πρέπει πλέον η ΕΥΑΘ να επιλύει τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης από το Πρόχωμα του δήμου Χαλκηδόνας μέχρι την Ιερισσό του δήμου Αριστοτέλη και να μπει στην αρμοδιότητά της, και η άρδευση, για να ικανοποιηθούν τα σχέδια του κυρίου Παπασταύρου, που το μόνο που θέλει είναι την εμπορευματοποίηση του νερού» συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.

 ************************************

2.Οργή δημάρχων Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης για την υποχρεωτική υπαγωγή των δικτύων ύδρευσης στην ΕΥΑΘ


Με έκπληξη και αγανάκτηση υποδέχτηκαν οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής και συνάδελφοί τους από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπαχθούν υποχρεωτικά τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης στην ευθύνη ΕΥΑΘ.

Μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου, οι τέσσερις δήμαρχοι της Χαλκιδικής, Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, Κασσάνδρας Ηρακλής Λειβαδιώτης, Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, μαζί με τους δημάρχους Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο, Βόλβης Διαμαντή Λιάμα και Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου, παρουσία του βουλευτή ΝΔ Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου, συναντήθηκαν λίγο πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο έθεσαν το ζήτημα.

Οι δήμαρχοι έκαναν λόγο για νέο αιφνιδιασμό και απόφαση χωρίς καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και για ένα νομοσχέδιο που απλώς μειώνει τους διαχειριστές του νερού, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη και πρόβλεψη για τιμολόγηση, το οποίο δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση. Μάλιστα, αφενός επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νέο κώδικα της αυτοδιοίκησης, που προβλέπει εθελούσια συνένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αφετέρου έθεσαν ζήτημα συνταγματικότητας, καθώς οι υποδομές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των δήμων.

«Μεθοδεύτηκε στην καρδιά του καλοκαιριού το πέρασμα ενός νομοσχεδίου για βίαιη ενσωμάτωση των δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στους δύο φορείς, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, παρά το ότι πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων διάταξη, η οποία προβλέπει την εθελούσια συνένωση φορέων διαχείριση του νερού. Δηλαδή αυτοί δεν ξέρουν και τι θέλουν ως κυβέρνηση. Άλλα ψηφίζει το ένα υπουργείο, άλλα πάει να ψηφίσει το άλλο υπουργείο χωρίς καμία μελέτη βιωσιμότητας, με επιχειρήματα του τύπου αποτελεσματικότητα ή οικονομίες κλίμακας, χωρίς να αποδεικνύεται τίποτε. Αυτό θα έχει οικτρά αποτελέσματα και πρέπει να το καταλάβουν. Δεν είναι δυνατόν δουλειά 30 και 40 χρόνων να χαραμίζεται, επειδή κάποιοι θέλουν βίαια να διαχειριστούν το νερό στο σύνολο της συγκεκριμένης περιοχής», τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα και στα έργα που έχει υλοποιήσει ο δήμος Θέρμης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ανθεμούντα για τον δήμο Θέρμης, με αιχμή την αντιμετώπιση του προβλήματος της άρδευσης, τονίζοντας ότι η ΕΥΑΘ ουδέποτε ασχολήθηκε με τέτοια ζητήματα. «Σχεδιάζουμε και έχουμε και ένα σωρό έργα σε εξέλιξη. Τι πάνε να κάνουν τώρα; Ποια η ΕΥΑΘ μπορεί να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα; Ασχολήθηκε ποτέ η ΕΥΑΘ με προβλήματα τέτοιου είδους; Θα μας γυρίσουν πίσω; Θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Πάνε να χαλάσουν ότι καλό υπάρχει. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα βγούμε στο δρόμο και εμείς και οι αγρότες, να το ξέρουν. Δεν θα περάσει αυτό.  Είναι εις βάρος της κοινωνίας, είναι εις βάρος της προόδου», τόνισε.

Ανεπαρκές χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, το διάστημα των 10 ημερών που έχει οριστεί για τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, που, όπως είπε, δεν προβλέπει τη βασική λειτουργία του συστήματος.  «Είναι ένα νομοσχέδιο που ήρθε χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση με τους δήμους. Το διάστημα αυτό των 10 ημερών θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ λίγο, για να μπορέσουμε να δώσουμε όλες τις πλευρές ενός τεράστιου προβλήματος που είναι η λειψυδρία και θεωρούμε ότι όλο αυτό δεν λύνεται προφανώς με ένα νομοσχέδιο που αφορά μονάχα μια υποχρεωτική συνένωση με οικονομικούς και νομικούς όρους. Δεν περιγράφεται στο νομοσχέδιο καθόλου το πώς θα γίνει η λειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης. Δεν έχουμε εχέγγυα για το αν η ποιότητα του νερού των υπηρεσιών θα είναι καλύτερη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Δεν έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες που χρειάζονται, για να μπορέσουμε να πειστούμε ότι θα είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι αντιμετωπίζεται με πάρα πολύ μεγάλη προχειρότητα», δήλωσε.

Ζητήματα συνταγματικότητας έθεσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, αναφέροντας ενδεικτικά το ζήτημα της χρήσης των υποδομών που αποτελούν δημοτική περιουσία. Επίσης, σημείωσε ότι το σχέδιο δεν προσδιορίζει τι θα γίνει με το πολυδαίδαλο δίκτυο της Χαλκιδικής, που αριθμεί τουλάχιστον 600 αντλιοστάσια και εκατομμύρια μέτρα δικτύου ύδρευσης.

«Αν κανείς βάλει μαζί και τα ζητήματα της τιμολόγησης του νερού που δεν λύνονται μέσα από το νομοσχέδιο, νομίζω ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα αυτή τη στιγμή ούτε από την αυτοδιοίκηση να συναινέσει σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά ούτε και από τη Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσει την ψήφισή του», τόνισε και πρότεινε την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Πώς προκύπτουν όλα αυτά τα οφέλη που προοιωνίζεται ο νόμος; Πώς θα διαχειριστούμε τους υπαλλήλους; Πώς θα γίνει η τιμολόγηση των υδάτων για τους δημότες μας και για τους ωφελούμενους από το νερό που παρέχουμε εδώ και χρόνια;», διερωτήθηκε η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, η οποία έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη που να αποτυπώνει τα δεδομένα και τη μεταβίβαση μίας αρμοδιότητας που ανήκει στον εγγύτερο βαθμό διοίκησης, την τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο σχεδιασμός είναι πρόχειρος και δεν αντιμετωπίζει ολιστικά το ζήτημα διαχείρισης των υδάτων, ενώ δεν περιγράφει τον τρόπο μεταβίβασης της περιουσίας των δήμων στην ΕΥΑΘ. «Εμείς είμαστε ένας δήμος με υπηρεσία Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε καλή κατάσταση. Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε πάρα πολλά έργα, όπως την αναβάθμιση του βιολογικού των Μουδανιών και της Καλλικράτειας με προϋπολογισμό 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, ένα δίκτυο ύδρευσης 11,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου εκεί εμπλέκονται ιδιώτες υδροδότησης κι ένα έργο με 21 γεωτρήσεις, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς και τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Διονυσίου όπου έχουμε μετατρέψει το νερό σε νερό άρδευσης. Άρα ουσιαστικά ο Δήμος δεν χρειάζεται καμία υποστήριξη ούτως ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το κομμάτι αυτό όπως το λειτουργεί μέχρι τώρα», τόνισε.

Η πρόταση της ΠΕΔ-ΚΜ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ανέφερε ότι πολλοί δήμοι, όπως και ο δικός του, επιθυμούν τη συνένωση με την ΕΥΑΘ. Ωστόσο, όπως είπε, η διαδικασία που επιλέχθηκε, εν κρυπτώ και ερήμην της αυτοδιοίκησης, δεν ήταν σωστή, ενώ τόνισε πως στο νομοσχέδιο πρέπει να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και να ορίζεται η οικειοθελής προσχώρηση που απαλείφθηκε.

Η τοποθέτηση του προέδρου εγκρίθηκε με τους δημάρχους να δηλώνουν ότι με βάση αυτήν θα λάβουν αποφάσεις στα δημοτικά τους συμβούλια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: