Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2024

«Λάθος του Τσίπρα το δόγμα “διεύρυνση κι ό,τι να ’ναι”»

 

Δημήτρης Παπαδημούλης :«Λάθος του Τσίπρα το δόγμα “διεύρυνση κι ό,τι να ’ναι”»

Μαρία Ψαρά

Σε λίγες μέρες… κρεμάει τα παπούτσια του. Υστερα από 20 χρόνια ενεργού πορείας σε Ευρωκοινοβούλιο και ελληνική Βουλή, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αποχωρεί από την ενεργό πολιτική δράση. Μια φράση της γυναίκας του, με την οποία συμπληρώνουν αυτές τις μέρες 43 χρόνια γάμου και 50 χρόνια μαζί, τον επηρέασε πολύ: «Νιώθω σαν γυναίκα ναυτικού», του είπε πριν από χρόνια. Και του έπεσε βαρύ.

Τώρα, με τις ευρωεκλογές να είναι πίσω του, περνάει οριστικά στα μετόπισθεν. H «Εφ.Συν.» θέλησε να μιλήσει με τον μοναδικό Ελληνα ευρωβουλευτή που διετέλεσε επί δέκα συνεχή χρόνια αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, σύμφωνα με όλες τις αξιολογήσεις, είναι ο επιδραστικότερος Ελληνας ευρωβουλευτής και ένας από τους κορυφαίους στο σύνολο των 705. Και είναι αποκαλυπτικός: μιλάει για «σύστημα Μητσοτάκη» και γιατί τον έχει στοχοποιήσει και απαντά στις κατηγορίες που του προσάπτουν. Ο ίδιος κάνει μια αναδρομή στο 2015, στο τιμωρητικό κλίμα που προϋπήρχε από την τρόικα, τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισαν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και μιλά ανοιχτά για βασικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, αλλά και την ανασύνθεση της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.

Το είπατε και το κάνατε, αποχωρείτε από την ενεργό πολιτική!

Την απόφαση αυτή την πήρα το 2017, δύο χρόνια πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Είμαι ενεργά στην πολιτική από τα 18 μου χρόνια. Τελείωσα τις σπουδές μου στο ΕΜΠ, δούλεψα 25 χρόνια ως μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων και από το 2004 που πρωτοεκλέχτηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω συμπληρώσει 20 χρόνια και τρεις θητείες στο Ε.Κ. και άλλα τεσσεράμισι χρόνια ενδιαμέσως στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι υπεραρκετά για να περάσω στα μετόπισθεν. Θα συνεχίσω, όσο μπορώ, να υπηρετώ τις ίδιες αξίες, αλλά μακριά από αξιώματα. Ακούω πολλούς να μιλούν για ανανέωση, στήριξη των νέων ανθρώπων, αλλά αυτό πρέπει να το υπηρετούμε και έμπρακτα.

Πολλές φορές έβγαινε προς τα έξω μια τοξικότητα από την Ευρωβουλή. Πώς είναι το κλίμα ανάμεσα στους Ελληνες ευρωβουλευτές;

Στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτός από την παράταξή μας, οφείλουμε να εκπροσωπούμε και την πατρίδα μας και τα συμφέροντα του λαού μας. Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να αποφύγω την τοξικότητα, παρότι εισέπραξα πολλή από αυτήν. Δεν δίστασα να πάρω πρωτοβουλίες συνεννόησης με ευρωβουλευτές των άλλων παρατάξεων. Εκεί που έπρεπε να ενώσουμε δυνάμεις για να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, είτε αυτό αφορούσε την επιθετικότητα Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο είτε αυτό αφορούσε την Κοινή Αγροτική Πολιτική είτε το πόσα κονδύλια θα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο Ευρωκοινοβούλιο είμαστε υποχρεωμένοι να χτίζουμε συμμαχίες, καθώς η μεγαλύτερη ομάδα έχει 25%. Αρα, η συνεννόηση και οι συμμαχίες για τη δημιουργία πλειοψηφιών είναι υποχρεωτικός κανόνας.

Θυμάμαι πάντως την περιβόητη «τροπολογία Παπαδημούλη». Γίνατε πολλές φορές στόχος για τη δράση σας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ηταν ακόμη μία επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον μου, πασπαλισμένη με άφθονα fake news. Ακόμη και τώρα που μιλάμε, η Ελλάδα δεν έχει πάρει, ούτε πρόκειται να πάρει, ούτε ένα ευρώ για τον φράχτη στον Εβρο. Κατασκευάζεται με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, γιατί πολύ απλά η θέση και του Συμβουλίου, όπου την Ελλάδα την εκπροσωπεί ο κύριος Μητσοτάκης, και της Επιτροπής, που την Ελλάδα την εκπροσωπεί ο κ. Σχοινάς, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι με κοινοτικό χρήμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν πάρα πολλά μέτρα και υποδομές, αλλά όχι φράχτες. Αυτό που επιχειρήθηκε από το σύστημα Μητσοτάκη με τη βοήθεια φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ήταν ένα φρικαλέο ψέμα. Οτι δήθεν υπήρχε κοινοτική χρηματοδότηση, την οποία υποτίθεται ότι εγώ σταμάτησα. Το παραμύθι ότι ο Παπαδημούλης μπορεί να σέρνει από τη μύτη όλο το Ευρωκοινοβούλιο και να ανατρέπει τις αποφάσεις της Ε.Ε. είναι πολύ χοντρό για να το χάψει κανείς.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και με το περίφημο ψήφισμα για το κράτος δικαίου;

Ακριβώς! Η προπαγάνδα του συστήματος Μητσοτάκη –δηλαδή η Ν.Δ. και ένα σύστημα ΜΜΕ– ισχυριζόταν ότι ο Παπαδημούλης και 4-5 άλλοι από τους ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης έσυραν από τη μύτη 330 ευρωβουλευτές, που το ψήφισαν. Αλλωστε το ψήφισμα συντάχτηκε από μια κεντροδεξιά ευρωβουλευτή από την Ολλανδία και το ψήφισαν ακόμη και ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αισθάνεσθε ότι δεν ακούστηκε η δική σας θέση;

Υπάρχουν μεγάλα κανάλια στην Ελλάδα που έχουν να με καλέσουν χρόνια. Μου ζητούν συνεντεύξεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά όχι από τη χώρα μου! Ενας ακόμη λόγος που θεωρώ ότι γίνομαι στόχος επιθέσεων επειδή χαλάω την εικόνα που ήθελαν να καλλιεργήσουν για τους προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ: ότι είναι άξεστοι, αμόρφωτοι, αναξιόπιστοι, χωρίς κανένα κύρος και χωρίς καμία δυνατότητα διεθνούς επιρροής. Οταν εκλέχτηκα την τελευταία φορά αντιπρόεδρος του Ε.Κ. τον Ιανουάριο του 2022, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και το στενό περιβάλλον του κυρίου Μητσοτάκη πανηγύριζαν δημόσια για την εκλογή της κυρίας Καϊλή. Για μένα, αντιθέτως, έγινε προσπάθεια να αποτραπεί η επανεκλογή μου ως αντιπροέδρου. Η απάντηση των ευρωβουλευτών ήταν η επανεκλογή μου με ποσοστό 75%.[.........................................]


Λάθος του Τσίπρα το δόγμα “διεύρυνση κι ό,τι να 'ναι”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θανάσης Τριαρίδης: «Μεγάλωσα σε μια πόλη που ήθελε να αφανίσει την μνήμη (pod.gr)...

Αν αναρωτιέστε για το πώς η Θεσσαλονίκη βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο ακροδεξιών και φασιστικών επεισοδίων το podcast με τον συγγραφέα, δοκι...