Τρίτη, Ιουλίου 30, 2024

Η Επίσκοπος, Ρέιτσελ Τρεγουίκ της Εκκλησίας της Αγγλίας, μέλος της Βουλής των Λόρδων, αποκαλεί το Ισραήλ κράτος «απαρτχάιντ»

 

https://kosmodromio.gr/wp-content/uploads/2024/07/treweek2.jpg

Επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας αποκαλεί το Ισραήλ κράτος «απαρτχάιντ»


Η Επίσκοπος του Γκλόστερ ενόχλησε και δυσαρέστησε πολλές εβραϊκές οργανώσεις κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς αποκάλεσε δημοσίως το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ». Η Επίσκοπος Ρέιτσελ Τρεγουίκ της Εκκλησίας της Αγγλίας, μέλος της Βουλής των Λόρδων, δήλωσε ότι τάσσεται στο πλευρό όσων «γενναία» συγκρίνουν τη σημερινή στάση της ισραηλινής ηγεσίας προς τον λαό της Παλαιστίνης με την καταπίεση που βίωσαν για χρόνια οι μαύροι πολίτες από το καθεστώς-απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Η Ρέιτσελ Τρεγουίκ, είναι η πρώτη γυναίκα Επίσκοπος στην Εκκλησία της Αγγλίας και το 1994 ασκούσε τα ιερατικά της καθήκοντά στη Νότια Αφρική, όταν το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα απέσπασε τη νίκη στις πρώτες πολυφυλετικές δημοκρατικές εκλογές της χώρας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για «παράνομες» και «συστηματικές διακρίσεις» σε βάρος των Παλαιστινίων. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» για τη δημόσια τοποθέτηση της Επισκόπου του Γκλόστερ απάντησε ότι το Ισραήλ δεν είναι «κράτος απαρτχάιντ».

Ο Τζόναθαν Τέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης «Βρετανοί Δικηγόροι για το Ισραήλ» σχολίασε σχετικά: «Διαβάζοντας το άρθρο της Επισκόπου και άλλα παρόμοια αυτό το διάστημα, αισθανόμαστε σαν τους Εβραίους στον Μεσαίωνα, που τους κατηγορούσαν πως δηλητηρίαζαν πηγάδια και δολοφονούσαν τα παιδιά των Χριστιανών για να φτιάξουν τα άζυμα του Πάσχα».

Η Επίσκοπος Ρέιτσελ Τρεγουίκ, είναι το πρώτο τόσο υψηλόβαθμο μέλος της Εκκλησίας της Αγγλίας που αποκαλεί το Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ.

«Βάναυσος και καταστροφικός» ο πόλεμος στη Γάζα

Στην παρέμβασή της υπό τη μορφή άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Επισκοπής του Γκλόστερ η Ρέιτσελ Τρεγουίκ ασκεί δριμεία κριτική στη Χαμάς για τις επιθέσεις και τις απαγωγές ομήρων της 7ης Οκτωβρίου και χαρακτηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα «βάναυσο και καταστροφικό».

«Ακριβώς όπως με το Ολοκαύτωμα και η επίθεση του Οκτωβρίου από τη Χαμάς, θα αφήσει ένα σημάδι στο πρόσωπο της ανθρωπότητας με εκτεταμένες συνέπειες για πολλές επόμενες γενιές», είπε για τον πόλεμο η Επίσκοπος Ρέιτσελ Τρεγουίκ. «Στο παρελθόν ήμουν επιφυλακτική να χρησιμοποιήσω τον όρο απαρτχάιντ για να περιγράψω την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η στάση της άλλαξε τον περασμένο μήνα μετά από την επίσκεψη στη Δυτική Όχθη. «Έχοντας πια δει από κοντά τη ζωή σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, θα ήθελα να σταθώ δίπλα σε όσους, κυρίως χριστιανούς, χαρακτηρίζουν με τόλμη το Ισραήλ κράτος απαρτχάιντ», τόνισε η Επίσκοπος του Γκλόστερ.

[..........................................]ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας αποκαλεί το Ισραήλ ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Sarajevo (2014): Η Δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστροουγγαρίας, το ιστορικό γεγονός που οδήγησε στην ανθρωποσφαγή του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου

Στις 28 Ιουνίου 1914 , ο αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας, διάδοχος του θρόνου της και η γυναίκα του Σοφία, Δούκισσα του Χό...