Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2024

ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΕΥΟΥΝ

 https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2024/07/nomosxedio-psixiki-ygeia-150x150.jpg


“Το επικίνδυνο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή και μας αφορά όλους”

Μαριλένα Κουντούρη

Το Σάββατο 20 Ιουλίου κατατέθηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, που από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσής του κρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας ως επικίνδυνο και αναχρονιστικό.

Ο λόγος για το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με τίτλο “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”.

Και παρότι με τον όρο “ψυχιατρική μεταρρύθμιση” νοείται η μετάβαση από την ασυλική τύπου περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση των θεραπευόμενων-ασθενών, το μόνο κοινό που έχει η εν λόγω φιλοσοφία με το παρόν νομοσχέδιο είναι ο τίτλος.

Επί της ουσίας, επιδιώκεται το ακριβώς αντίθετο, αφού απειλείται η υγεία χιλιάδων ψυχιατρικά ασθενών και εξαρτημένων ατόμων της χώρας, μαζί και το μέλλον των αντίστοιχων δομών.

Και εξηγούμε:

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς (εργαζόμενοι σε ψυχιατρικές μονάδες και προγράμματα απεξάρτησης, κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευόμενοι, απεξαρτημένοι, εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης και πολλοί ακόμα), των οποίων η γνώμη ουδέποτε ζητήθηκε ή ελήφθη στα σοβαρά υπόψη για τη σχεδίαση του παρόντος νομοσχεδίου,

  • προωθείται το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας (ΨΝΑ “Δαφνί” και ΨΝΘ),
  • αποσαθρώνεται το ευρύ δίκτυο δομών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ κ.α.),
  • καταργούνται θεραπευτικά προγράμματα στον τομέα της απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει επί σειρά ετών την αποτελεσματικότητά τους
  • ιατρικοποιούνται κοινωνικά φαινόμενα, όπως η παραβατικότητα των ανηλίκων
  • ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας

Πώς;

  • Με τη δημιουργία του ιδιωτικού φορέα (ΝΠΙΔ), “Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας” (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), που επιχειρεί να “ενοποιήσει” σε ένα ενιαίο δίκτυο, όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, μαζί με ΜΚΟ και ΑΜΚΕ

&

  • Με τη δημιουργία του επίσης ιδιωτικού φορέα (ΝΠΙΔ) “Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων” (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι οργανισμοί απεξάρτησης

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

“Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ευθεία απόσπαση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας από το ΕΣΥ ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, σε μια περίοδο που, ιδιαίτερα για την ψυχική υγεία, ο περισσότερος κόσμος φτάνει στην πόρτα του ιδιώτη και όχι του δημοσίου” δηλώνει στο NEWS 24/7 ο Νεκτάριος Χάινταρ, ειδικευόμενος ψυχίατρος και μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου των εργαζομένων στο ΨΝΑ “Δαφνί”.

Αυτό που επιχειρείται με το εν λόγω νομοσχέδιο είναι “παλιό μοντέλο”, όπως εξηγεί, που έχει ήδη αποδειχθεί καταστροφικό για το ΕΣΥ.

Είναι το μοντέλο που είχαν κάνει με τα Κέντρα Υγείας, το μοντέλο του “θα τα υπάγουμε όλα κατευθείαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ)”, και με αυτή την υπαγωγή άρχισε στην πραγματικότητα η αποψίλωση των δομών και οι συγχωνεύσεις, χωρίς προσλήψεις. Έτσι και τώρα, θα αφήνουν τις δημόσιες ψυχιατρικές μονάδες να απονεκρωθούν, θα μας λένε ‘παιδιά δεν βγαίνει με αυτό το προσωπικό, πρέπει να σας συμπτύξουμε’, και σύμπτυξη στη σύμπτυξη δεν μένει τίποτα στο τέλος, αναφέρει.

Απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης Εξαρτήσεω κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την "ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης".

Απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης Εξαρτήσεω κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την "ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης".

[....................................................]ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

 One Flew Over The Cookoos Nest GIF - One Flew Over The Cookoos Nest -  Discover & Share GIFs

"Το επικίνδυνο νομοσχέδιο που μας αφορά όλους" - News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μεμέντο (2000): μια συναρπαστική «νεονουάρ» ταινία του σπουδαίου Christopher Nolan

Ο Παραγωγή: 2000 Είδος Ταινίας: Μυστηρίου, Θρίλερ Σκηνοθέτης: Christopher Nolan Ηθοποιοί: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss and Joe Pantoliano. ...