Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2024

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ; 1. «Αν ο σημερινός Μητσοτάκης πιστεύει ότι έχει την απόλυτη εξουσία και μπορεί να ελέγχει τα πάντα, αυταπατάται. Κάποια στιγμή η κατάρρευση μπορεί να είναι παταγώδης»

 https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2024/07/06_021_img_9925_201410011412198094-640x426.jpg

“Νόμιμο” το παρακράτος, παρακολουθεί ελεύθερα…


Ο φτηνός αγώνας του ενός ευρώ…Του Γιώργου Καρελιά -  KomotiniPressKomotiniPressΤου Γιώργου Καρελιά


Αν ο σημερινός Μητσοτάκης πιστεύει ότι έχει την απόλυτη εξουσία και μπορεί να ελέγχει τα πάντα, αυταπατάται. Κάποια στιγμή η κατάρρευση μπορεί αν είναι παταγώδης.

Ένας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χρειάστηκε δύο χρόνια ερευνών για να αποφανθεί ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών, αφού όλα έγιναν νόμιμα. Η μυστική υπηρεσία της χώρας παρακολουθούσε (νομίμως) υπουργούς, ανώτατους αξιωματικούς, αρχηγούς κομμάτων, δημοσιογράφους.

Στο σύνηθες- και υποκριτικό- ερώτημα “δεν έχετε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη;“, η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπές “όχι“. Αλλά ας αποδεχτούμε, χάριν της συζητήσεως, το εισαγγελικό συμπέρασμα “όλα νόμιμα“.

Νόμιμα, λοιπόν, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη. Όμως, αυτός έχει “αθωωθεί” από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πει ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη εθνική ασφάλεια. Πάει αυτός.

Αλλά η ΕΥΠ παρακολουθούσε και υπουργούς, όπως ο κ. Χατζηδάκης. Ο οποίος, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθησή του, είχε πει ότι θα περιμένει την έρευνα της δικαιοσύνης. Η έρευνα έγινε και η δικαιοσύνη είπε ότι καλώς τον παρακολουθούσαν. Νομίμως. Όλα εντάξει; Είναι ικανοποιημένος ο υπουργός; Γιατί τον παρακολουθούσαν; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια; Μήπως ήταν ύποπτος για λοβιτούρες στο υπουργείο του; Ποιος έδωσε την εντολή να παρακολουθηθεί; Κάποιος υπάλληλος της υπηρεσίας; Ο διοικητής της; Και για ποιο λόγο; Και ποιον ενημέρωσαν; Η απάντηση είναι “κανέναν”. Έτσι είπε στον εισαγγελέα ο διοικητής. Ο τότε πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και γραμματέας του πρωθυπουργού είπε ότι “δεν τον ενημέρωνε ο διοικητής”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι “δεν γνώριζε”.

Ας δεχτούμε -και πάλι χάριν της συζητήσεως- ότι λένε την αλήθεια. Άρα, η ΕΥΠ και ο διοικητής της κάνουν ό,τι θέλουν. Όμως, η ΕΥΠ δεν είναι ανεξάρτητη αρχή, είναι κρατική υπηρεσία, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Αν κάνει ό,τι θέλει χωρίς να τον ενημερώνει, σημαίνει ότι η μυστική υπηρεσία της χώρας είναι αυτονομημένη. Δηλαδή, είναι μια παρα-ϋπηρεσία, ένα είδος παρακράτους.

Κι εδώ προκύπτουν τα εξής δύο ερωτήματα:

  1. Ο υπουργός Χατζηδάκης πήρε απάντηση γιατί τον παρακολουθούσαν; Αν γνωρίζει και είναι ικανοποιημένος, όλα είναι εντάξει. Όμως, η ΕΥΠ δεν ενημερώνει ούτε όταν την διατάσσουν τα ανώτατα δικαστήρια. Το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάνθηκε ότι πρέπει να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του ο κ. Ανδρουλάκης , αλλά η ΕΥΠ αρνήθηκε. Κράτος εν κράτει, δηλαδή.
  2. Ο πρωθυπουργός πώς ανέχεται να υπάρχει μια κρατική υπηρεσία η οποία να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να ενημερώνει και να ελέγχεται από κανέναν; Αυτό δεν είναι παρακρατική λειτουργία;

Αν ζούσε ο πατέρας Μητσοτάκης, σίγουρα θα συμβούλευε τον υιό Μητσοτάκη να μην “παίζει” με παρακρατικούς μηχανισμούς. Και θα του υπενθύμιζε αυτό που έπαθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1963: το παρακράτος, που είχε ανεχθεί, αυτονομήθηκε, δολοφόνησε το βουλευτής της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη και ο Καραμανλής ανέκραξε: “Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;“. Και αυτοεξορίστηκε.

Επίσης, ο πατέρας Μητσοτάκης θα έλεγε στον υιό Μητσοτάκη ότι, όταν αλλάζουν οι καταστάσεις, τα μυστικά των μυστικών υπηρεσιών παύουν να είναι μυστικά. Κάποτε πωλούνταν σε κασέτες στην Ομόνοια.

Αν ο σημερινός Μητσοτάκης πιστεύει ότι έχει την απόλυτη εξουσία και μπορεί να ελέγχει τα πάντα, αυταπατάται. Κάποια στιγμή η κατάρρευση μπορεί να είναι παταγώδης…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Νίκος Σαραντάκος βγήκε σε σύνταξη και μας δωρίζει την απολαυστική αποχαιρετιστήρια ομιλία του (1ο Μέρος)

  Αναμνήσεις ενός μεταφραστή (1ο μέρος) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ...