Κουκουλώνω (Βικιπαίδεια): (κυριολεκτικά) καλύπτω κάτι με κουκούλα
σκεπάζω ολοκληρωτικά κάποιον ή κάτι
≈ συνώνυμα: μπαμπουλώνω
(μεταφορικά) συγκαλύπτω μια υπόθεση, ενεργώ ώστε να μην έρθουν στη δημοσιότητα στοιχεία επιβαρυντικά για τους υπεύθυνους
(μεταφορικά) καταφέρνω με επιτήδειο τρόπο και παντρεύω κάποιον ή (αν πρόκειται για γυναίκα) παντρεύομαι με κάποιον
τα κατάφερε αυτή και τον κουκούλωσε
≈ συνώνυμα: τυλίγω
Ο Άρειος Πάγος επιχειρεί να "κουκουλώσει" το σκάνδαλο των υποκλοπών – Θύελλα στην αντιπολίτευση
Ο Άρειος Πάγος αποσυνδέει πλήρως το σύστημα υποκλοπών Predator από τις “νόμιμες” υποκλοπές που διενεργούσε η ΕΥΠ. Κρίνει πως τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο κατά των αποφάσεων άρσης απορρήτου των επικοινωνιών που εκδόθηκαν από την τότε εισαγγελέα της ΕΥΠ. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη –στο πόρισμα που εξέδωσε– υποστηρίζει ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».
Όσον αφορά την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που εξέδιδε σωρηδόν διαταγές παρακολούθησης, λέει ότι «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας». Ακόμη η Γεωργία Αδειλίνη αναφέρει ότι προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος τεσσάρων ιδιωτών, σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τους Ιωάννη Λαβράνο, Sara Aleksandra Ηαmu, Tal Jonathan Dilian και Φελίξ Mπίτζιο, οι οποίοι συνδέονται με το σύστημα Predator.
Το πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με σειρά αναμφισβήτητων στοιχείων, τα οποία έχουν έρθει στη δημοσιότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, με πρόσφατες τις αποκαλύψεις για τους κοινούς στόχους των υποκλοπών από Predator και ΕΥΠ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει με κάθε τρόπο την υπόθεση-σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά το πλήθος των αποδείξεων, είχε διαφανεί εξαρχής και συνεχίζεται, εξαντλώντας όλα τα μέσα.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ερείσματά της στη Δικαιοσύνη για να επιτύχει τον στόχο της. Με τον τρόπο αυτό, όμως, και η ίδια και οι δικαστικοί λειτουργοί που συμπράττουν σ’ αυτή την επιχείρηση “κουκουλώματος” υπονομεύουν καίρια το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού της Δικαιοσύνης στα μάτια της κοινής γνώμης. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, τέτοιες αποκαλύψεις θα είχαν οδηγήσει σε μείζονος σημασίας πολιτικό σκάνδαλο και κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης.
Όπως αναμενόταν, η απόφαση προκάλεσε τη σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επικρίνει την απόφαση της Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει, μέσω του Παύλου Μαρινάκη πως «σήμερα στην Ελλάδα δε λειτουργούν “παραϋπουργεία Δικαιοσύνης” στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δικαστές αποφασίζουν όπως εκείνοι κρίνουν, με βάση τον ανεξάρτητο ρόλο τους».
Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
«Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι μιλά ως Έλληνας πολίτης και όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει επίσημη πολιτική δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Η αρχειοθέτηση – και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του Α.Π- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές μετά και το πόρισμα του Αρείου Πάγου διερωτάται επίσης πως «την ώρα που μόλις είχε αποκαλυφθεί πως ένας στους 3 από εκείνους που είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια ακριβώς άτομα. Κι αυτό θεωρήθηκε ως «απλή σύμπτωση;» ανέφερε.
Ακολούθησε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του.
Η αρχειοθέτηση – και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του Α.Π- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία.
Την ώρα που μόλις είχε αποκαλυφθεί πως ένας στους 3 από εκείνους που
είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από
την ΕΥΠ. Τα ίδια ακριβώς άτομα. Κι αυτό θεωρήθηκε ως «απλή σύμπτωση»;
Και τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος: Κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο πως αρχηγοί
κομμάτων, το μισό υπουργικό συμβούλιο, δημοσιογράφοι, αρχηγοί του
στρατού κ.λπ. αποτελούσαν εθνική απειλή, άρα ορθώς παρακολουθούνταν από
την ΕΥΠ.
Γιατί και με ποιο τρόπο;
Πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσουν γιατί μια σειρά ονομάτων αποτελούσαν εθνική απειλή. Η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία τελεί υπό ευρωπαϊκό δικαστικό και πολιτικό έλεγχο για αυτό το μείζον θέμα.
Τα πολιτικά κόμματα, οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουμε να δώσουμε μάχη για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών. Το σκάνδαλο των υποκλοπών – σκάνδαλο Μητσοτάκη και Δημητριάδη – δεν θα μείνει και δεν πρέπει να παραμείνει στο αρχείο. Η δημοσιογραφική έρευνα θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση, θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.
Η λογοδοσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε καν μιας παράταξης. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί και νομικοί όλων των παρατάξεων το έθεσαν στον δημόσιο διάλογο, απαιτώντας τη διαλεύκανση του. Είναι πλέον φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
ΠΑΣΟΚ
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που υπήρξε στόχος παρακολούθησης, ανέφερε τα εξής: «Η χώρα μας έγινε το κέντρο εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Ρredator, γιατί πολύ απλά αυτό δεν μπορούσε να εξαχθεί από το Ισραήλ, σε ανελεύθερα καθεστώτα της Αφρικής ή χώρες που δεν έχουν ισχυρούς θεσμούς. Αυτό το έκανε η Ελλάδα και δυστυχώς ήταν μια ντροπιαστική πρακτική να πουλάς αυτά τα λογισμικά σε ανελεύθερα καθεστώτα γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά πολιτικών αντιπάλων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε χώρες του τρίτου κόσμου. Και όλα με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα τον τότε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης τον έχει διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας για να του πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Στήθηκε μια μηχανή εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων. Δεν είναι μόνο ότι μας άκουγαν, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μόνο ένα σκάνδαλο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι και ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο βαθιάς διαφθοράς με τζίρο εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 87 άνθρωποι, Υπουργοί, επιχειρηματίες, εισαγγελικοί λειτουργοί, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιηθεί με το Ρredator. Κατά διαβολική σύμπτωση το 1/3 αυτών παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ… Όλα συμπτώσεις, όπως αποφαίνεται το πόρισμα του κ. Ζήση.
Εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα: Για πολιτικούς λόγους ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πει στο ντιμπέιτ πριν τις εθνικές εκλογές ότι έγινε λάθος και δεν αποτελώ εθνικό κίνδυνο, όπως υπέγραψε η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κα. Βλάχου. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας τι αποτελούν; Θα μάθουμε ποτέ; Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επιχειρηματίες, οι εισαγγελείς; Θα μιλήσει κάποιος επιτέλους για τους λόγους που στοχοποιήθηκαν από το Ρredator και τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ;
Δεύτερο ερώτημα: αυτές οι υπόγειες διαδρομές παρακρατικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών, που τελούν υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού και που κατά τη Νέα Δημοκρατία και τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν «ρυπαρά δίκτυα» , είναι ευρωπαϊκή κανονικότητα; Έχετε δει σε άλλες χώρες όπου λειτουργούν οι θεσμοί και η δικαιοσύνη, να υπάρχουν τέτοια ανεξέλεγκτα δίκτυα και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός και σήμερα να πανηγυρίζει ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας για όσα μάθαμε από την ελληνική δικαιοσύνη;
Άρα, είναι κανονικό να παρακολουθείται το μισό υπουργικό συμβούλιο; Είναι κανονικό σε μία χώρα που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο της Ευρώπης να παρακολουθούν τις ένοπλες δυνάμεις; Όλα αυτά είναι κανονικότητα; Είστε δηλαδή εσείς κεντρώοι και φιλελεύθεροι; Αν είναι δυνατόν.
Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι όλα αυτά είναι κανονικότητα σε μία ευρωπαϊκή χώρα, με αγώνες για την δημοκρατία; Μόλις πριν λίγες μέρες ήταν η 50η επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας, ποιος μπορεί να πιστέψει σε αυτή την αίθουσα ότι όλα αυτά είναι μια ευρωπαϊκή κανονικότητα;».
Το ΚΚΕ
Για συγκάλυψη κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών. Όπως σημειώνει ο Περισσός, το πόρισμα «είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της» ενώ «επιβεβαιώνει ότι “πηγή” του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”».
«Αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί, διατηρηθεί και ενισχυθεί από όλες τις κυβερνήσεις, στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε., έχει στο στόχαστρό του, πρώτα από όλα, τον ίδιο τον λαό και τις διεκδικήσεις του. Αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται – με μια απλή επίκληση “λόγων εθνικής ασφαλείας” – οι δεκάδες χιλιάδες “νόμιμες” και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως» τονίζει το ΚΚΕ.
Επισημαίνει ακόμη πως «η υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, βγάζοντας “λάδι” τις κυβερνητικές ευθύνες και συγκαλύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά, το “ξέπλυμα” μέσω της δήθεν “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης -της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση- και των δήθεν “ανεξάρτητων” αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και των προηγούμενων».
Νέα Αριστερά και Πλεύση
«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει η Νέα Αριστερά, με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου που δημοσιεύεται σήμερα στα ΜΜΕ, κατά το οποίο «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμελήματα». Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «50 χρόνια ζωής για τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία η Ελλάδα γίνεται η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα. Ένα καθεστώς παραδομένο στο οργανωμένο έγκλημα και στο παρακράτος».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να διαβιβαστούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην Επιτροπή όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, προκειμένου να συζητηθούν. Σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ντροπιαστική την ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των παράνομων τηλεφωνιών παρακολουθήσεων», σημειώνοντας ότι δεν περιποιεί τιμή για τη δικαιοσύνη, ενώ έκανε λόγο για εξόφθαλμες κυβερνητικές ευθύνες.
Όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν πρόκειται περί αμετάκλητου βουλεύματος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά για προκαταρκτική εξέταση. «Σπεύσατε να πείτε ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τον επικεφαλής της ΕΥΠ Γρηγόρη Δημητριάδη και οι βουλευτές σας χειροκρότησαν. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Με τον ίδιο τρόπο είχατε χειροκροτήσει και τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο ισχυρίζεστε ότι είναι αθώος, και πρέπει να σας δώσουμε και τα εύσημα. Και ήρθατε με τον ίδιο τρόπο να ζητήσετε και τα ρέστα για γεγονότα που σας καθιστούν υπεύθυνους», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:
«Λυπάμαι παρά πολύ που για άλλη μια φορά εισαγγελείς του Αρείου Πάγου αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Έχουν προηγηθεί πολλοί άλλοι -και ο κ. Ντογιάκος και η κ. Δημητρίου και άλλοι- δυστυχώς φαίνεται όταν διορίζεσαι από την κυβέρνηση τείνεις να την δικαιολογείς, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με δικαιοσύνη. Και βεβαίως δεν πρόκειται περί κανενός αμετάκλητου βουλεύματος. Μιλάμε για ένα απλό πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης που αντί για 4 μήνες που ορίζει ο νόμος διήρκεσε δύο χρόνια ώστε να είναι μυστική και μη προσβάσιμη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου