Tesla / Οι Σουηδοί εργαζόμενοι αψηφούν τον Έλον Μασκ
Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη εργατικής αλληλεγγύης, η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων της Tesla στη Σουηδία έχει μετατραπεί σε κομβική στιγμή στον αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα, όχι μόνο στη Σκανδιναβία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η κατάσταση έχει εξελιχθεί από μια τοπική διαμάχη σε έναν διεθνή αγώνα, αναδεικνύοντας την σύγκρουση των εργασιακών δικαιωμάτων και της εταιρικής εξουσίας, στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων (EV).
Ιστορικό της διαμάχης
Η σύγκρουση ξεκίνησε με την άρνηση της Tesla να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) με το σουηδικό συνδικάτο μεταλλουργών, IF Metall. Η άρνηση αυτή είναι εμβληματική της ευρύτερης αντι-συνδικαλιστικής στάσης της Tesla, στις δραστηριότητές της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πέντε χρόνια, η εταιρεία αντιστάθηκε στις προσπάθειες συνδικαλισμού, ισχυριζόμενη ότι η συνδικαλιστική εκπροσώπηση θα υπονόμευε το καινοτόμο πνεύμα της και τις παροχές προς τους εργαζομένους της. Αυτή η ιδεολογική αντίθεση αντικατοπτρίζει την τακτική των βιομηχάνων των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίοι θεωρούσαν τα συνδικάτα ως απειλή για το όραμά τους για τις επιχειρήσεις.
Η διοίκηση της Tesla ματαίωσε σταθερά τις προσπάθειες των εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό να εξασφαλίσουν συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης. Ως αποτέλεσμα, η απεργία, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, έχει τραβήξει την προσοχή όχι μόνο για τις τοπικές επιπτώσεις της, αλλά και για τη δυνατότητά της να αναδιαμορφώσει τις εργασιακές σχέσεις στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.
Αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα
Αυτό που καθιστά την απεργία ιδιαίτερα σημαντική είναι η αλληλεγγύη από άλλα σκανδιναβικά συνδικάτα. Σε μια αξιοσημείωτη επίδειξη ενότητας, συνδικάτα από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία προσχώρησαν στη μάχη, ξεκινώντας δευτερεύουσες δράσεις για να υποστηρίξουν τα αντίστοιχα σουηδικά συνδικάτα.
Για παράδειγμα, εργαζόμενοι σε αποβάθρες στη Δανία εμπόδισαν την εκφόρτωση οχημάτων της Tesla που προορίζονταν για τη Σουηδία, ενώ τα φινλανδικά και νορβηγικά συνδικάτα απείλησαν να εμποδίσουν τις αποστολές, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Αυτή η διεθνής αλληλεγγύη είναι κρίσιμη, διότι υπογραμμίζει την αυξανόμενη αναγνώριση μεταξύ των εργαζομένων ότι οι αγώνες τους είναι αλληλένδετοι. Η χρήση αποσπασμένων εργαζομένων -εργαζομένων που αποστέλλονται από τη μία χώρα στην άλλη για να εκτελέσουν εργασίες- από την Tesla για να υπονομεύσει την απεργία έχει εντείνει την έκκληση για συλλογική δράση.
Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια- έχει αποτελέσει σημείο διαμάχης στα εργατικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη, όπου οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την κινητικότητα των εργαζομένων για να αποδυναμώσουν τα τοπικά συνδικάτα και να παρακάμψουν τις μισθολογικές συμφωνίες.
Ο ρόλος των αποσπασμένων εργαζομένων
Η στρατηγική της Tesla να χρησιμοποιεί αποσπασμένους εργαζόμενους από διάφορες χώρες της ΕΕ έχει προκαλέσει την οργή των εργαζόμενων. Φέρνοντας εργάτες από το Βέλγιο, τη Δανία και άλλα κράτη, η Tesla στοχεύει να αμβλύνει τον αντίκτυπο της απεργίας και να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής. Η πρακτική αυτή εγείρει σημαντικά ηθικά ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη θεμελιώδη αρχή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους αποσπασμένους εργαζόμενους σχεδιάστηκαν για να προωθήσουν την κινητικότητα της εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, η κατάχρηση αυτών των κανονισμών από εταιρείες όπως η Tesla απειλεί να διαβρώσει τα σκληρά κερδισμένα δικαιώματα των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επιπτώσεις για το μέλλον
Οι επιπτώσεις της απεργίας της Tesla επεκτείνονται πέρα από τα άμεσα αιτήματα των εργαζομένων που συμμετείχαν. Χρησιμεύει ως δοκιμασία για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων σε μια οικονομία όπου τα παραδοσιακά μοντέλα απασχόλησης αμφισβητούνται.
Η απεργία θέτει ουσιώδη ερωτήματα και σχετικά με το σκανδιναβικό μοντέλο απασχόλησης, το οποίο χαρακτηρίζεται εδώ και καιρό από ισχυρά συνδικάτα και συλλογικές συμβάσεις.
Καθώς η Tesla αυτοτοποθετείται ως ηγέτης στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας, η αντίφαση μεταξύ του εταιρικού ήθους της και των εργασιακών πρακτικών της γίνεται ολοφάνερη. Η εταιρεία, η οποία επωφελείται από δημόσια κίνητρα που αποσκοπούν στην προώθηση των πράσινων τεχνολογιών, πρέπει να συμβιβάσει την αντι-συνδικαλιστική της στάση με την αυξανόμενη ζήτηση για ηθικές εργασιακές πρακτικές.
Οι πρόσφατες ενέργειες των σκανδιναβικών θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι προέτρεψαν την Tesla να συνεργαστεί με τα συνδικάτα, αντανακλούν μια ευρύτερη μεταστροφή του δημόσιου αισθήματος προς την εταιρική υπευθυνότητα.
O ρόλος του Ελον Μασκ
Ο επικεφαλής της Tesla κρατάει γενικά μια έντονα αντι-συνδικαλιστική στάση, εκφράζοντας συχνά ανησυχίες ότι η συνδικαλιστική οργάνωση θα μπορούσε να υπονομεύσει την καινοτόμο κουλτούρα της Tesla. Και ότι η συνδικαλιστική οργάνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια παροχών για τους εργαζόμενους, όπως τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, τα stock options για τα οποία είχε εκφραστεί ευνοϊκά και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Για την απεργία στη Σουηδία, ο Μασκ δεν έχει σχολιάσει δημόσια εκτενώς τις συγκεκριμένες ενέργειες ή τα αιτήματα των απεργών εργαζομένων. Ωστόσο, τα γενικότερα σχόλιά του στρέφονται κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης, τονίζοντας την πεποίθησή του ότι οι εργαζόμενοι της Tesla τυγχάνουν καλής μεταχείρισης και δεν χρειάζονται συνδικαλιστική εκπροσώπηση για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.
Η απεργία της Tesla δεν είναι απλώς μια εργατική διαμάχη- είναι μια κρίσιμη στιγμή στον συνεχιζόμενο αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην εταιρική εξουσία. Καθώς συνδικάτα από διάφορους τομείς συσπειρώνονται για να υποστηρίξουν τους Σουηδούς συναδέλφους τους, το μήνυμα είναι σαφές: η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου