Κυριακή, Ιουλίου 21, 2024

Εργαζόμενοι Σκλαβενίτη κατά Διοίκησης για την καταχρηστική υποχρέωση της δικής του ψηφιακής κάρτας

 

Εργαζόμενοι Σκλαβενίτη κατά Διοίκησης για την ψηφιακή κάρτα

Νίκος Κοκκινόπουλος

«Όσες εγκυκλίους και αντεργατικούς νόμους φέρουν για την 6ήμερη εργασία, τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και την απλήρωτη εργασία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που τα ζούμε, τα έχουμε απορρίψει» τονίζει η ΔΑΣ Εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη» και απαιτεί από την διοίκηση του ομίλου να μην τολμήσει να εφαρμόσει την απαράδεκτη νέα ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

Η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «μόνο σαν κοροϊδία και εμπαιγμός ακούγονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι έτσι θα σταματήσει η απλήρωτη εργασία όταν εκβιάζονται εργαζόμενοι με τα 6ημερα, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την ανάγκη τους για ανθρώπινο ωράριο προκειμένου να τους κλέβουν ώρες αυτοί που έχουν θησαυρίσει από τον ιδρώτα μας. Αυτή η εγκύκλιος έρχεται να πάει ένα βήμα παραπέρα αυτά που ήδη ζούμε.

Θυμίζουμε ότι στις 17 Φεβρουάριου του 2023 η γενική διεύθυνση προσωπικού της επιχείρησης, μας έδινε οδηγίες για τη σωστή διαδικασία σκαναρίσματος της κάρτας. Μας έλεγαν ότι ορθή πρακτική είναι η εφαρμογή των ΜΑΠ πριν το χτύπημα της κάρτας. Μιλούσαν για προσέλευση 20 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της βάρδιας, αλλά χτύπημα της κάρτας την ώρα έναρξης του θεωρημένου ωραρίου εργασίας. Αυτή είναι η “ευέλικτη προσέλευση” που ζητούσαν. Τον Απρίλιο του 2023 βρεθήκαμε ξαφνικά να χτυπάμε κάρτα σε άλλο περιβάλλον και όχι στην εφαρμογή του Εργάνη. Σε ερωτήσεις συναδέλφων απάντησαν αρχικά ότι είναι μία απλή αναβάθμιση ενώ στην πραγματικότητα χτυπούσαμε κάρτα σε μία άλλη εταιρεία HR που διαφημίζει ότι “διασφαλίζει τον εργοδότη” και προσφέρει “100% προστασία από λάθη, αμέλειες, παραβάσεις”. Όταν ερωτήθηκαν από εργαζόμενους πως γίνεται να συλλέγονται τέτοιου είδους προσωπικά στοιχεία από μία άλλη εταιρεία απάντησαν ότι μπορούν γιατί τους το επιτρέπουν οι οδηγίες της ΕΕ».

«Εργαζόμενοι σε καταστήματα δεν αποδεχτήκαμε τα 6ήμερα και την απλήρωτη εργασία. Από την πρώτη στιγμή βγήκαμε και συνεχίζουμε να βγαίνουμε μπροστά συλλογικά για να μετατραπούν οι 6ήμερες συμβάσεις εργασίας, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου σε 5νθήμερες-8ωρες συμβάσεις, αορίστου χρόνου, με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές βάρδιες» τονίζει η ΔΑΣ και προσθέτει:

«Μπορούμε να τσαλακώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Λέμε όχι στην εξόντωση! Οργανώνουμε τον αγώνα μας για ανθρώπινα ωράρια, δουλειά με δικαιώματα, κατοχύρωση ειδικοτήτων, μέτρα υγείας και ασφάλειας και μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Αυτό είναι το δίκαιο και θα τα καταφέρουμε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: