Σάββατο, Ιουλίου 20, 2024

Le Miracle du Saint Inconnu / The Uknown Saint/Το Θαύμα του άγνωστου Αγίου (2020)

 


Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου
https://www.danaoscinema.gr/wp-content/uploads/2019/10/1920X600-4-1920x600_c.jpg

Le Miracle du Saint Inconnu / The Uknown Saint



Μετά την αποφυλάκισή του, ένας κλέφτης επιστρέφει στο ερημικό σημείο όπου είχε κρύψει τα κλοπιμαία. Διαπιστώνει, όμως, πως εκεί ακριβώς έχει χτιστεί το τέμενος ενός «αγνώστου αγίου» και γύρω του ένα ολόκληρο χωριό.

Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου 

του Αλάα Εντίν Αλζέμ

Alaa Eddine Aljem

Alaa Eddine Aljem | La Semaine de la Critique of Festival de ...

Ανορθόδοξη heist movie* με καουρισμακικό χιούμορ, η οποία σχολιάζει σαρδόνια την ανθρώπινη ματαιοδοξία κι ευπιστία.

Χρήστος Μήτσης - Κριτικός κινηματογράφου | LiFOΧρήστος Μήτσης

 athinorama.gr

Ακίνητο κι «ανέκφραστο» σκηνικό η έρημος του Μαρόκου, δίνει παρ’ όλα αυτά αρκετές κινηματογραφικές ιδέες στον Αλάα Εντίν Αλζέμ για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ Κανών. Ιδέες κάθε άλλο παρά σοβαροφανείς και μελοδραματικές, αν και αφορούν τη ζωή ανθρώπων οι οποίοι προαιώνια μοχθούν να καθυποτάξουν τις πέτρες, τη σκόνη και την πυρακτωμένη απομόνωση. Γιατί όμως η σκληρή καθημερινότητά τους να μην μπορεί να ζωντανέψει στην οθόνη, μέσα από μια heist movie γεμάτη αστείες ανατροπές;

Σ’ αυτήν ένας κλέφτης ο οποίος έχει μόλις αποφυλακιστεί επιστρέφει στο ερημικό σημείο όπου είχε κρύψει τα κλοπιμαία του. Αλλά προς έκπληξή του, διαπιστώνει πως εκεί ακριβώς έχει χτιστεί τώρα το τέμενος ενός «αγνώστου αγίου» και γύρω του ένα ολόκληρο χωριό. Οι ανορθόδοξες προσπάθειές του για ανάκτηση των χρημάτων διανθίζονται με καουρισμακικό χιούμορ, ενώ οι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν περιγράφουν γραφικά έναν απολαυστικό μικρόκοσμο παθών, τελετουργιών και συνηθειών, όπου βασιλεύουν η ανθρώπινη ματαιοδοξία κι ευπιστία. Μαζί κι ελπίδα για ένα… δροσερότερο αύριο.

Μαρόκο, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 100΄.

* Ένα από τα κινηματογραφικά είδη που παραδοσιακά ασκεί γοητεία σε ένα μαζικό κοινό είναι αυτό του «heist movie», που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εκτέλεση μιας ληστείας ή διάρρηξης υψηλού βαθμού δυσκολίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ / Μανόλης Κρανάκης: Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου (Flix.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μεμέντο (2000): μια συναρπαστική «νεονουάρ» ταινία του σπουδαίου Christopher Nolan

Ο Παραγωγή: 2000 Είδος Ταινίας: Μυστηρίου, Θρίλερ Σκηνοθέτης: Christopher Nolan Ηθοποιοί: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss and Joe Pantoliano. ...