Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2024

Δύο κείμενα για τον «ολοκληρωτισμό του ουράνιου τόξου» ή την «τυραννία της woke αίρεσης»

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΕΠΟΧΗ

epohi.gr 

1. Ένας «ολοκληρωτισμός του ουράνιου τόξου»

Η woke ιδεολογία αντιμετωπίζεται από αρκετό κόσμο σαν να είναι απλώς η σύγχρονη εκδοχή της κριτικής ενάντια στις έμφυλες και τις φυλετικές ανισότητες, στον δυτικοκεντρισμό ή την αποικιοκρατία. Δεν είναι.

Στις ΗΠΑ, η λευκότητα του δέρματος αρκεί και μόνον ως τεκμήριο συστημικού ρατσισμού. Σύσσωμη η κλασική κληρονομιά –ακόμα και ο Αισχύλος επί παραδείγματι– θεωρείται καρπός του δουλοκτητικού πολιτισμού. Κάθε εκδοτικός οίκος που σέβεται τον εαυτό του και τη φήμη του οφείλει να αποκτήσει λογοκριτές («αναγνώστες ευαισθησίας») που αναλαμβάνουν την προσαρμογή των λογοτεχνικών έργων στις επιταγές της νέας συμπεριληπτικής γλώσσας.

Στην Ευρώπη, ένας πολυπολιτισμός αυτοδιαφημίζεται για το άνοιγμα που πραγματοποιεί στον «άλλον». Στην πραγματικότητα, αυτό που επιτελεί είναι η αποπομπή του οικείου. Η κριτική στις παράλληλες κοινωνίες που οργανώνει στις μητροπόλεις το ευρωπαϊκό Ισλάμ «ακροδεξιοποιείται» και απαγορεύεται. Ακόμα κι όταν οι κανόνες που ακολουθούν είναι χειρότερα πατριαρχικοί και θεοκρατικοί και συνιστούν οπισθοδρόμηση από κεκτημένα συλλογικά δικαιώματα. Η νέα μετα-αποικιακή επιταγή επιβάλει τη φίμωση ακόμα και των προοδευτικών και θετικών πλευρών του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Κάθε λίγο και λιγάκι είμαστε μάρτυρες ακόμα μίας πράξης παραλογισμού. Ακτιβιστές για το κλίμα επιτίθενται συμβολικά σε ένα έργο του Βαν Γκόνγκ. Μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις θεμελιώδεις παθογένειες που βρίσκονται στην καρδιά του οικονομικού μοντέλου και που προκαλούν την απορρύθμιση του κλίματος. Ωστόσο, οι εμπνευστές των ενεργειών αυτών θεωρούν ως πηγή του κακού εν γένει τον πολιτισμό των «Ηλιοτροπίων». Η ομορφιά τους λειτουργεί ως άλλοθι για το σκοτάδι του, γι’ αυτό και πρέπει να στοχοποιηθούν.

Πρόκειται και για μια ιδιότυπη αναβίωση των ολοκληρωτισμών του 20ού αιώνα. Και πάλι ο νέος άνθρωπος, το έτος 0 της Ιστορίας, η κοινωνική μηχανική στην υπηρεσία της ιδανικής κοινωνίας. Αυτή την φορά, με μια ιδεολογία που φέρει στην προμετωπίδα της το «ουράνιο τόξο». Είναι όμως εξαιρετικά δυσανεκτική στην κριτική και αμείλικτη σε κάθε παρέκκλιση. Για το woke, τα πάντα, από την εκπαίδευση μέχρι το σύνολο του δημοσίου διαλόγου και την πνευματική κληρονομιά, τα αγάλματα, την ιστορία, εν τέλει το ίδιο το παρελθόν, οφείλουν να ευθυγραμμιστούν.

 Υπάρχει, επίσης, στο woke κάτι από τη ζηλωτιστική θρησκευτικότητα των μεσαιωνικών χρόνων. Η κοινωνία είναι συστημικά «βίαιη, βρώμικη και κακή». Υπάρχει εμμονή στην ηθική υπεροχή του καταγγέλλοντος, που υιοθετεί ύφος Μεγάλου Ιεροεξεταστή. Η ελευθερία της έκφρασης, της γνώμης ή της έρευνας αντιμετωπίζεται ως ύποπτη εκτροπής.

Με το woke κλείνει και ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος. Αντικατοπτρίζει την ενδόρρηξη της Δύσης, «το έσχατο στάδιο του ιμπεριαλισμού»: η στιγμή που η αυτοπεποίθηση, η αίσθηση υπεροχής, αντιστρέφεται ολοκληρωτικά και μεταβάλλεται σε μίσος για το οικείο και λατρεία του πολιτισμικά άλλου. Θα πρέπει να εξετάσουμε το τελευταίο σε συνάρτηση με την υποχώρηση της δυτικής ισχύος και την έλευση της νέας πολυπολικότητας στο παγκόσμιο σύστημα. 

Υπάρχει και η ταξική διάσταση. Ένα κίνημα από τα πάνω, κομματιών των ελίτ, που ζουν και αντιλαμβάνονται την παγκοσμιοποίηση με τρόπο κυριολεκτικά ριζοσπαστικό: ως απόσχιση από τον κοινωνικό κορμό, όχι μόνον οικονομική αλλά πλέον και πολιτιστική. Δεν είναι μόνο οικονομικά περιττή η πλειοψηφία αυτή για τις ελίτ, είναι ταυτόχρονα ιδεολογικά και ηθικά «αξιοθρήνητη».

Ποιο το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης; Πολιτιστικοί πόλεμοι και μια μαζική, αντανακλαστική αναδίπλωση της πλειοψηφίας στον αντίστροφο ταυτοτισμό. Εάν δεν υπήρχε η παράνοια του woke, ούτε που θα ξέραμε για τον Τραμπ. Τώρα, απειλεί να εκλεγεί για δεύτερη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ.   

Γιώργος Ρακκάς, πολιτικός επιστήμονας, δρ. Κοινωνιολογίαςο

2. Η τυραννία της woke αίρεσης

H Δύση τα τελευταία χρόνια δέχεται επίθεση εκ των ένδον. Τρώει τα σωθικά της με τη woke ιδεολογία: Αγάλματα και πίνακες βανδαλίζονται. Ταινίες, βιβλία και ιδέες λογοκρίνονται.  Η αρχαία Ελλάδα και ο Διαφωτισμός πρέπει να εξαφανιστούν σαν πηγές «συστημικού ρατσισμού», «λευκού προνομίου», βίαιης αποικιοκρατίας και  σεξισμού. Ο λευκός ετεροσεξουαλικός άντρας κατηγορείται ως υπεύθυνος για την πατριαρχία και πρέπει να «αναμορφωθεί».  Το να ανήκεις σε μια μειονότητα και μόνο εκτινάσσει στα ύψη την αξία σου στο σύγχρονο χρηματιστήριο. Ένας άντρας που αυτοπροσδιορίζεσαι «γυναίκα» μπορεί να συμμετάσχει σε γυναικεία αθλήματα σαρώνοντας τα μετάλλια, να μπαίνει σε γυναικείες φυλακές και να έχει πρόσβαση σε όλους τους γυναικείους χώρους. Η φράση «γυναίκες με πέος» θεωρείται απολύτως λογική. Τα παιδιά σεξουαλικοποιούνται από το νηπιαγωγείο και η οικογένεια υπονομεύεται ως ένα σύστημα που παράγει  βία, φόβο και καταπίεση. Η καινούργια γλώσσα που επινοείται  στοχεύει στο να αλλάξει τη σκέψη.

Οι μαζορέτες της woke ιδεολογίας με αριστερό και «προοδευτικό» πρόσημο θέλουν να επιβάλλουν στη Δύση ένα Έτος Ο, όπως έκαναν πριν από αυτούς οι Κόκκινοι Χμερ και οι ζηλωτές της Μαοϊκής Πολιτιστικής Επανάστασης, καταστρέφοντας όλες τις κατακτήσεις της. Η προσπάθειά τους για πλήρη εξάλειψη του παρελθόντος αποτελεί  το βασικό συστατικό της πολιτικής όλων των ολοκληρωτικών ιδεολογιών.

Οι μεγάλες προοδευτικές σταυροφορίες του 20ού αιώνα, από την απελευθέρωση των γυναικών μέχρι τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων και των ομοφυλοφίλων,  διεύρυναν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια διασφαλίζοντας ότι οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται δίκαια και ισότιμα  για όλους. Η woke ιδεολογία, με φανατισμό θρησκευτικής αίρεσης, είναι το πρώτο «κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης» που δεν επιδιώκει να επεκτείνει τις ελευθερίες, αλλά, όπως κάνουν όλες οι αιρέσεις που εκφοβίζουν, να τις περιορίσει. Όποιος διαφωνεί με τις ιδέες και τις πρακτικές τους διαπομπεύεται, λογοκρίνεται, χάνει τη δουλειά του, εξοστρακίζεται, είναι φοβικός ακροδεξιός, φασίστας,  παλιακός, ανήκει στην «λάθος πλευρά της Υστερίας».

Οι φοιτητές στα Δυτικά πανεπιστήμια αποτελούν τη σιδερογροθιά της woke ιδεολογίας: Αφού η φτώχεια θεωρείται πλέον φυσικό φαινόμενο και οι φτωχοί είναι αποκλειστικά οι υπεύθυνοι για τη φτώχεια τους, έκαναν τη διαφορετικότητα παντιέρα. Αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ας αλλάξουμε τα σώματά μας. Ας στηρίξουμε όλο και πιο περιθωριακές ομάδες. Είναι οι πρώτοι νέοι που θεωρούν ότι επαναστατούν, ενώ οπισθοδρομούν τις κοινωνίες. Αλλεπάλληλες μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι οι  σημερινοί εικοσάρηδες πίνουν λιγότερο και κάνουν λιγότερο σεξ από ό,τι οι γονείς τους. Είναι η πρώτη γενιά επίσης που εκφράζει απέχθεια για το χιούμορ. Όποιος σατιρίζει ή γελάει με τον φανατισμό και την παράνοια πρέπει να σιωπήσει. Η ελευθερία του λόγου σύμφωνα με τους woke φοιτητές δεν είναι παρά ένα κατάπτυστο λευκό προνόμιο που χρησιμοποιείται για να ασκείται η ρητορική μίσους στις μειονότητες. 

Με τη woke ιδεολογία να υιοθετείται από τις ελίτ, τις πολυεθνικές και τους τεχνολογικούς κολοσσούς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδρανοποίηση της αίσθησης της πραγματικότητας, γεγονός που συνιστά κατά τον Όργουελ θεμελιώδες γνώρισμα των ιδεολογικών ψυχώσεων. Μία είναι η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε ως προς την woke ιδεολογία: Αυτό που κηρύσσουν μας εξανθρωπίζει ή μας απανθρωποποιεί; 

Γιώργος Πανόπουλος, ψυχοθεραπευτής-δημοσιογράφος

******************

 You Are So Woke GIFs - Find & Share on GIPHY

 ΒΙΒΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ: «Η Woke Κουλτούρα ως Κυρίαρχη Ιδεολογία της Μετα-ανθρώπινης Κοινωνίας» ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θανάσης Τριαρίδης: «Μεγάλωσα σε μια πόλη που ήθελε να αφανίσει την μνήμη (pod.gr)...

Αν αναρωτιέστε για το πώς η Θεσσαλονίκη βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο ακροδεξιών και φασιστικών επεισοδίων το podcast με τον συγγραφέα, δοκι...