Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023

Έρευνα του Eteron για τη σχέση της νέας γενιάς με την ελληνική ακροδεξιά: τα αποτελέσματα προκαλούν ανησυχία


Η επιρροή της ελληνικής ακροδεξιάς στην Gen Z – Μία ανησυχητική έρευνα

efsyn.gr

Φασισμός - πανό

«Καμπανάκια» αλλά όχι πανικός από την έρευνα του Eteron για τη σχέση της νέας γενιάς με την ελληνική ακροδεξιά • Τι πιστεύουν για επαναπροωθήσεις, ιθαγένεια και ΛΟΑΚΤΙ+ δικαιώματα.

Ηχηρά «καμπανάκια» χτυπάει η έρευνα του Ινστιτούτου Eteron σχετικά με τη σχέση των νέων της Gen Z με την ελληνική ακροδεξιά.

Μπορεί μεν στα συμπεράσματα της έρευνας να υπογραμμίζεται ότι δεν καταγράφεται κάποια επέλαση της Άκρας Δεξιάς και πως η μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς εξακολουθεί να έχει δημοκρατικά και αντιφασιστικά αντανακλαστικά ωστόσο συγκεκριμένα ευρήματα καταγράφουν αύξηση της επιρροής, αλλά και ενδυνάμωση των ακραίων σε κεντρικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό 

Το Eteron παρουσιάζει τρία από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα σε σχέση με την επιρροή της Άκρας Δεξιάς στην Gen Z: 

  • 5,1% της Gen Z πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή ήταν ένα πραγματικά πατριωτικό κόμμα και προσέφερε πολλά στη χώρα.
  • 19% συμφωνούν & μάλλον συμφωνούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι ίσως προτιμότερη από τη δημοκρατία.
  • 1 στα 4 άτομα της Gen Z συμφωνεί ότι για να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, είναι σωστό να γίνονται επαναπροωθήσεις στη θάλασσα ακόμη κι αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του συντονιστή του project «Youth - Voice On», Κώστα Γούση (ολόκληρη η ανάλυση διαθέσιμη ΕΔΩ) «το 5,1% της θετικής αποτίμησης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή υποδηλώνει έναν πιο σκληρό πυρήνα επιρροής του νεοναζισμού, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 οι Σπαρτιάτες, με τη στήριξη του καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλία Κασιδιάρη, κατέγραψαν 7,8% στην ηλικιακή κατηγορία 17 - 24 ετών».

Αναφορικά με τις απαντήσεις των νέων για τη δικτατορία υπογραμμίζει ότι το 19% των φιλο-δικτατορικών απόψεων αποτυπώνει την ύπαρξη ενός αντιδημοκρατικού πυρήνα στη νέα γενιά και φανερώνει ότι ένα τμήμα των μεγάλων ποσοστών δυσαρέσκειας για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα εκτρέπεται σε ακροδεξιές απόψεις. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνολική εκλογική επιρροή και των τριών ακροδεξιών κομμάτων (Σπαρτιάτες, Νίκη, Ελληνική Λύση)  βρίσκεται αθροιστικά στο 12,6% στην ηλικιακή κατηγορία 17 - 24 ετών, συμπεραίνουμε ότι η εν δυνάμει ζώνη επιρροής της άκρας δεξιάς στη Gen Z είναι ευρύτερη της εκλογικής καταγραφής της» προσθέτει.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το 24,9% που συμφωνεί με τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα ακόμη κι αν κινδυνεύουν οι ζωές μεταναστών και προσφύγων, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για την εξοικείωση ενός τμήματος της νέας γενιάς με τη συνοριακή βία και τη συνακόλουθη παραίτηση από την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής.  

«Όχι πανικός»

Στον αντίποδα ο κ. Γούσης υπογραμμίζει ότι θα ήταν λάθος να ερμηνευθούν τα ευρήματα ως κάποια επέλαση της Άκρας Δεξιάς, καθώς τα πλειοψηφικά δημοκρατικά και αντιφασιστικά αντανακλαστικά της νέας γενιάς παραμένουν. Σε αυτό έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα και η δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Παράλληλα η Gez Z εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας, ωστόσο η πλειοψηφία στρέφεται σε τάσεις για εμβάθυνση της δημοκρατίας και πιο ουσιαστική συμμετοχή.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι παρά την σοβαρή επιρροή ακροδεξιών λογικών σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και οι επαναπροωθήσεις, η Gez Z η ξενοφοβία επιδρά πολύ λιγότερο, ενώ η Gen Z στηρίζει ξεκάθαρα την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.

Τέλος, σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι έχει διαμορφωθεί πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες υπέρ της θεσμοθέτησης του γάμου ανεξαρτήτως φύλου. Στη Gen Z καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνίας με τη θεσμοθέτηση του γάμου και την τεκνοθεσία ανεξαρτήτως του φύλου των γονέων, δείχνοντας ότι στα ζητήματα αυτά η νέα γενιά πρωταγωνιστεί στην αλλαγή νοοτροπίας και την ήττα της ακροδεξιάς ατζέντας.

Η επιρροή της ελληνικής ακροδεξιάς στην Gen Z – Μία ανησυχητική έρευνα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...