Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023

Το φοινικέλαιο σκοτώνει τα παρθένα δάση και την πανίδα τους-Το φοινικέλαιο απειλεί με το κορεσμένο λίπος του και την υγεία μας

 

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/ftp-images/134275016a.jpg?h=e42a5bd8&itok=ivwOaj7f

Ιστορίες χωρίς φωνή / Το φοινικέλαιο σκοτώνει

Πέτρος Κατσάκος

Οι ουρακοτάγκοι υποφέρουν μαζικά από την αποψίλωση των δασών για χάρη του φοινικέλαιου, καθώς η επιβίωσή τους εξαρτάται πλήρως από αυτά

Πώς γίνεται ένα φυτικό προϊόν να ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ζώων κάθε χρόνο; Πώς γίνεται ένα φυτικό προϊόν να απειλεί με εξαφάνιση δεκάδες είδη άγριων ζώων; Πώς γίνεται ένα μη ζωικό προϊόν, που κυριαρχεί στη διατροφή του ανθρώπου, να προκαλεί πόνο και θάνατο σε αναρίθμητα ζώα; Ερωτήματα που η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων κρατά σκοπίμως στο περιθώριο του διαλόγου, μιας και οι απαντήσεις μόνο προβληματισμό και αναπόφευκτες μειώσεις μπορεί να προκαλέσουν στις πωλήσεις των προϊόντων που περιέχουν φοινικέλαιο. Γιατί τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν το φοινικέλαιο, αυτό το οικονομικό προϊόν που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο σε έναν τεράστιο αριθμό συσκευασμένων τροφίμων, αλλά επίσης στα καλλυντικά, στα είδη προσωπικής υγιεινής και στα είδη καθαρισμού. Ένα προϊόν που χιλιάδες βιομηχανίες το χρησιμοποιούν ευρέως αντικαθιστώντας άλλα ακριβότερα φυτικά έλαια, αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική καταστροφή και την άγρια βία εις βάρος ζώων που κρύβει η παραγωγή του, αλλά και τις επικίνδυνες συνέπειες που εγκυμονεί η κατανάλωσή του, μιας και περιέχει κορεσμένα λιπαρά που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα με τη χοληστερίνη.

Τροπικά δάση χάνονται, το CO2 αυξάνεται και ζώα εξαφανίζονται

Την ώρα που η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία την καταστροφή του δάσους στον Αμαζόνιου, η αλήθεια είναι πως η παραγωγή φοινικέλαιου είναι η μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως, καθώς τεράστιες εκτάσεις τροπικών εκτάσεων στη Νοτιοανατολική Ασία εκχερσώνονται και πυρπολούνται για να δημιουργηθεί χώρος για ακόμα περισσότερες φυτείες φοινικόδεντρων. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα «καθαρίζεται» μια περιοχή τροπικού δάσους μεγέθους 300 γηπέδων ποδοσφαίρου. Με αυτούς τους ρυθμούς χώρες, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, είναι αναπόφευκτο να θρηνήσουν τα επόμενα χρόνια την πλήρη εξάλειψη των τροπικών δασών τους. Όταν αυτά τα τροπικά δάση καίγονται, ο καπνός από τις πυρκαγιές απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες άνθρακα (CO2) και αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου συμβάλλει σημαντικά στη ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή. Υπολογίζεται ότι ενώ η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για έως και το 20% της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την ίδια ώρα καταστρέφονται τα ενδιαιτήματα για πολλά ευάλωτα είδη που ζουν σε αυτά τα μέρη του κόσμου. Τα τροπικά δάση της Ινδονησίας, για παράδειγμα, είναι από τα πιο πλούσια στον κόσμο περιβάλλοντα σε είδη και φιλοξενούν μια τεράστια ποικιλία από εμβληματικά άγρια ζώα, όπως ουρακοτάγκους, τίγρεις της Σουμάτρα, ελέφαντες και ρινόκερους. Άγρια ζώα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης σε ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, όπου πολύ σύντομα θα έρθουν αντιμέτωπες με μια μη αναστρέψιμη απώλεια της βιοποικιλότητας.

Το φοινικέλαιο σκοτώνει τους πιο κοντινούς συγγενείς μας

Αν και πολλά ζώα είναι ευάλωτα, ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών, το πιο συμβολικό από όλα είναι ο ουρακοτάγκος, το ζώο που μοιράζεται περίπου το 97% του DNA του με τον άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 50 ουρακοτάγκοι σκοτώνονται κάθε εβδομάδα λόγω της καταστροφής των δασών και της απώλειας οικοτόπων. Τα δασικά σπίτια των ουρακοτάγκων καταστρέφονται από τη χρήση βαρέων μηχανημάτων ή καίγονται. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ουρακοτάγκοι συνήθως μένουν χωρίς πηγή τροφής και αναγκάζονται να περιπλανηθούν σε επικίνδυνες και απομονωμένες περιοχές μέσα σε φυτείες, αναζητώντας τροφή και νερό, κάτι που με τη σειρά του τους καθιστά ευάλωτους στους λαθροκυνηγούς, που απολαμβάνουν στις περιοχές αυτές μια ιδιότυπη νομιμότητα. Πολλές εταιρείες που ασχολούνται με την επέκταση των φυτειών φοινικόδεντρων θεωρούν τον ουρακοτάγκο ως «παράσιτο», καθώς τα ζώα συχνά καταστρέφουν τα νεαρά φυτά φοίνικα με την ελπίδα να βρουν τροφή. Σύμφωνα με το COP (Κέντρο Προστασίας Ουρακοτάγκων), «η λαθροθηρία των ουρακοτάγκων γίνεται σκόπιμα ως πολιτική που ακολουθείται από εταιρείες φοινικέλαιου». Οι εταιρείες προσλαμβάνουν ντόπιους κυνηγούς με αποκλειστικό καθήκον να σκοτώνουν όποια άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ουρακοτάγκων, απειλούν τις φυτείες τους. Για να αποδείξουν στους εργοδότες τους τον αριθμό των ζώων που εξολοθρεύουν, οι κυνηγοί πολύ συχνά κόβουν τα χέρια των ουρακοτάγκων και βάσει αυτών πληρώνονται. Ακόμα κι αν αυτοί οι μισθωμένοι ντόπιοι βρουν μια ενήλικη θηλυκή ουρακοτάγκο με το μωρό της, συνήθως θα σφάξουν τη μητέρα και θα πάρουν το μωρό για να το πουλήσουν στο παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων. Σύμφωνα με καταγγελίες του Κέντρου Προστασίας Ουρακοτάγκων, πολλά ζώα σκοτώνονται από τα μηχανήματα εκσκαφής, ενώ άλλα ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου ή πυρπολούνται και καίγονται ζωντανά όταν τα συνεργεία των εταιρειών βάζουν φωτιές κατά τη διάρκεια των αποψιλώσεων.

Σε 25 χρόνια μπορεί να εξαφανιστούν

Περίπου 100.000 ουρακοτάγκοι χάθηκαν μεταξύ 1999 και 2015 και, παρόλο που κάποτε ο πληθυσμός τους ήταν κατανεμημένος στο μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, από τη Νότια Κίνα ως το νησί της Ιάβας της Ινδονησίας, σήμερα αυτοί οι μεγάλοι πίθηκοι περιορίζονται μόλις στο Βόρνεο και στη Σουμάτρα. Οι ουρακοτάγκοι υποφέρουν μαζικά από την αποψίλωση των δασών για χάρη του φοινικέλαιου, καθώς η επιβίωσή τους εξαρτάται πλήρως από αυτά, αφού χωρίς μέρος και πηγές τροφής για να ζήσουν, δεν έχουν καμία ελπίδα επιβίωσης. Εάν η αποψίλωση των δασών συνεχιστεί με τον σημερινό της ρυθμό, ειδικοί, όπως ο Άλαν Νάιτ, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Διάσωση των Ζώων, εκτιμούν ότι ολόκληρος ο πληθυσμός των ουρακοτάγκων θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, αν δεν υπάρξει άμεση ανθρώπινη παρέμβαση για να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί η μείωση του αριθμού τους. Παρεμβάσεις που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να κατευθυνθούν σε προγράμματα αναπαραγωγής και διακοπής της καταστροφής των οικοτόπων τους, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το παράνομο κυνήγι και τη διακίνησή τους.

Πολλές επιστημονικές και περιβαλλοντικές ενώσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο εργάζονται τα τελευταία χρόνια για την προστασία των ουρακοτάγκων μέσω δράσεων, όπως η ευαισθητοποίηση της κοινότητας μέσω της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει η χρήση προϊόντων που περιέχουν φοινικέλαιο και μέσω μιας πιο οικολογικής κατανάλωσης. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, προϊόντων που περιέχουν φοινικέλαιο από βιώσιμη και οικολογική παραγωγή ή που δεν περιέχουν αυτό το προϊόν, καθώς η καλλιέργεια αυτού του φυτού είναι μια από τις κύριες αιτίες καταστροφής του οικοτόπου των ουρακοτάγκων.

Επιπτώσεις στους ανθρώπους

Η δημιουργία φυτειών φοινικέλαιου συχνά προωθείται ως το μέσο που θα φέρει την ανάπτυξη στις φτωχές αγροτικές περιοχές του Βόρνεο και της Σουμάτρα. Στην πραγματικότητα, όμως, η βιομηχανία αυτή έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές. Μόλις το 2% των γηγενών κατοίκων κερδίζει χρήματα από τις φυτείες φοινικέλαιου, ενώ το 44%, δηλαδή περισσότεροι από 100 εκατ. άνθρωποι, εξαρτώνται οικονομικά από τα τροπικά δάση που οι παραγωγοί φοινικέλαιου καταστρέφουν.


1. ΕΞΗΓΗΣΗ =>Η νέα τάση για τα προϊόντα χωρίς φοινικέλαιο: Πού το συναντάμε

https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/01/nutella-1-1170x750.jpg 

2. ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ(EFSA) ΓΙΑ ΤΗ  NUTELA KAΙ ΤΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...