Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022

H ακροδεξιά παράνοια και τα φριχτά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και , μέσω αυτών, σ΄ολόκληρο τον κόσμο

 

Jury Selected for Alex Jones' Sandy Hook Defamation Trial

Πώς έγινε ο Άλεξ Τζόουνς ο 'Προφήτης της Παράνοιας'

Νίκη Μπάκουλη

Sandy Hook Victim's Parents Seek to 'Restore the Honor' of Their Son - The  New York TimesΟι Neil Heslin και Scarlett Lewis, γονείς του 6χρονου Jesse, ο οποίος σκοτώθηκε στην πρώτη επίθεση μαζικής δολοφονίας σε σχολείο των ΗΠΑ που έγινε γνωστή σε όλον τον πλανήτη (το 2012, στο Sandy Hook του Κονέκτικατ έχασαν τη ζωή τους 20 μαθητές πρώτων τάξεων δημοτικού και έξι ενήλικες) αξίωσαν -δικαστικώς- αποζημίωση τουλάχιστον 150.000.000 δολαρίων, από συνωμοσιολόγο που υποστήριζε ότι το μακελειό ήταν 'σκηνοθετημένη σφαγή'.

Δικαστήριο του Τέξας επιδίκασε 4.100.000 δολάρια ως αποζημίωση, με τον Alex Jones να μην αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τους ισχυρισμούς του.

Δεν ήταν είναι η πρώτη φορά που γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν στο Sandy Hook τον μηνύουν για συκοφαντική δυσφήμιση και δικαιώνονται (είναι κάτι που συνέβη τέσσερις φορές πέρυσι). Ήταν ωστόσο, η πρώτη που δικαστήριο προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης και επιδίκασε αποζημίωση.

Δυο ημέρες πριν την έκδοση της απόφασης, ο Jones είχε αναγνωρίσει δημοσίως ως “100% αληθινή” την επίθεση και ζήτησε συγγνώμη από όσους είχε πληγώσει. Κάτι που έπαιξε ρόλο στο ύψος του ποσού που θα πληρώσει -όχι το αποτέλεσμα, αυτό καθ' αυτό. Προφανώς έπεται και συνέχεια, που αναμένεται να είναι ανάλογη καθώς “οι δικηγόροι του έστειλαν κατά λάθος τα γραπτά μηνύματα της τελευταίας διετίας που είχε ο Jones στο τηλέφωνο του, στους δικηγόρους των γονέων των θυμάτων του Sandy Hook”.

Αυτά αποκάλυπταν ότι είχε αποκρύψει βασικά στοιχεία σε αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση που είχαν υποβάλει εναντίον του οικογένειες των θυμάτων, για ψέματα που είχε διαδώσει σχετικά με τους πυροβολισμούς στο σχολείο -και μέσω των οποίων έφτασε στο σημείο να 'βγάζει' κάθε μέρα εκατομμύρια, μέσω της εταιρίας του -των τριών sites με fake news και θεωρίες συνωμοσίας.

Πρόσφατα κατέθεσε αίτηση για χρεωκοπία. Επιπροσθέτως, αυτήν την περίοδο ο καριερίστας συνωμοσιολόγος ελέγχεται και για το ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο

Στην κατάθεση του (ως ο μόνος μάρτυρας υπεράσπισης του), ο Jones κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα ψέματα που είχε πει και αποδείκνυαν ψευδορκία. Έως τότε, όπως έλεγε, προστατευόταν από το δικαίωμα του στην ελευθερία του λόγου. Αυτό δεν ισχύει πια και δεν θα ισχύσει και στις δυο προσεχείς δίκες -από άλλους γονείς θυμάτων.

Πώς o Alex Jones έγινε ο προφήτης της παράνοιας

Ποιος είναι ο 48χρονος συντηρητικός, ακροδεξιός ραδιοφωνικός παραγωγός που λέγεται Alexander Emerick Jones και

  • σε συνέντευξη που είχε πάρει από τον σκηνοθέτη David Lynch, τον ρώτησε για τον σκεπτικισμό του σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου,
  • σε live και δημόσια συζήτηση με τον Charlie Sheen, εξευτέλισε το δημιουργό της σειράς “Two and a Half Men”
  • συνελήφθη για όσα ξεστόμισε σχετικά με σύλληψη Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή -για άσεμνη συμπεριφορά σε τουαλέτα;

Το βέβαιο είναι πως ήταν τσακωμένος με την αλήθεια από όταν εμφανίστηκε στα media, με την κατάσταση να γίνεται χειρότερη από όταν έγινε εκατομμυριούχος μέσω των θεωριών συνωμοσίας και των fake news που δημοσίευσε στις ιστοσελίδες του (InfoWars, NewsWars και PrisonPlanet). Όλα έγιναν πλατφόρμα για τους λευκούς εθνικιστές.

Πριν τα αίσχη που είχε να πει για το Sandy Hook, είχε επιμείνει επί πολλών θεωριών για το βομβαρδισμό της Οκλαχόμα Σίτι το 1995 και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στα χειρότερα του ανήκει ο ισχυρισμός πως υπάρχουν περισσότεροι ομοφυλόφιλοι στις ΗΠΑ, γιατί η κυβέρνηση “έχει ρίξει χημικά στο νερό”.

To Mάρτιο του 2020 ο Άλεξ Τζόουνς συνελήφθη, γιατί οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Λίγες ώρες μετά ήταν ελεύθερος.
To Mάρτιο του 2020 ο Άλεξ Τζόουνς συνελήφθη, γιατί οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Λίγες ώρες μετά ήταν ελεύθερος. AP

Στο επίκεντρο της επιχείρησης που έστησε ήταν ο ισχυρισμός πως αρκετές κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν συνωμοτήσει για να δημιουργήσουν μια “Νέα Παγκόσμια Τάξη” μέσω “κατασκευασμένων οικονομικών κρίσεων, εξελιγμένης τεχνολογίας παρακολούθησης και -πάνω από όλα- τρομοκρατικών επιθέσεων που τροφοδοτούν την εκμεταλλεύσιμη υστερία”.

Ο οπαδός του Donald Trump, είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική καμπάνια του 2016 και τον ανέφερε ως 'σωτήρα' από 'εγκληματική δικομματική φυλή που ελέγχει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση'. Εξυπακούεται πως στάθηκε στο πλευρό του Trump, όταν εκείνος κατήγγειλε νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Με τη βοήθεια του Grid θα δούμε πως ο Jones έγινε το φαινόμενο που είναι σήμερα.

Διδάχθηκε τις θεωρίες συνωμοσίας από βιβλίο στη βιβλιοθήκη του πατέρα του

Η πηγή έμπνευσης για τον 'επαγγελματικό προσανατολισμό' του Jones ήταν ένα βιβλίο του Gary Allen (εξέχον μέλος της John Birch Society, σημαίνουσας, ακροδεξιάς οργάνωσης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου) με τίτλο None Dare Call It Conspiracy. Το βρήκε στη βιβλιοθήκη του πατέρα του. None Dare Call It Conspiracy

Σε αυτό ο Allen προωθεί τη συντηρητική θεωρία ότι η λήψη εγχώριων αποφάσεων δεν καθοδηγείται από εκλεγμένους αξιωματούχους, αλλά από διεθνείς τραπεζίτες και πολιτικούς. Έτσι αποφάσισε να γίνει ο κορυφαίος στη διάδοση της παγκόσμιας συνωμοσίας.

Ο πατέρας του 'έκλεισε' την πρώτη του δουλειά -στα media

Σύμφωνα με το Buzzfeed, ο πατέρας του Jones ήταν οδοντίατρος. Ένας από τους πελάτες του ήταν ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού KJFK, του Όστιν (στο Τέξας). Σε μια επίσκεψη “για καθαρισμό” πρότεινε το γιο του, λέγοντας “έχει κάποιες αιρετικές ιδέες, αλλά νομίζω ότι θα ήταν τέλειος”. Εξασφάλισε μια συνέντευξη. Μετά εξασφάλισε και την πρώτη δουλειά του γιου του, προσφέροντας την πρώτη διαφήμιση της εκπομπής του.

Ακολουθεί βίντεο ανήμερα του Halloween του 1997, με τον Jones να κόβει μια κολοκύθα, μιλώντας για την αστυνομική επιτήρηση.

Ο Jay Leno τον έκανε διάσημο σε όλες τις ΗΠΑ

Το 1993, όταν ο Jones ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός, στο Όστιν προέκυψε αντιπαράθεση μεταξύ ομοσπονδιακών πρακτόρων και μιας θρησκευτικής αίρεσης, με το όνομα Branch Davidians. Είχε για επικεφαλής τον David Koresh και έδρα ένα ράντσο στο Mount Carmel Center, λίγο έξω από το Waco του Τέξας. Οι συμπλοκές κορυφώθηκαν την 51η ημέρα, με πυρπόληση του συγκροτήματος. Έχασαν τη ζωή τους 86 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη.

Ο Jones είπε στην εκπομπή του πως πίστευε ότι η αίρεση ήταν μια ειρηνική, θρησκευτική οργάνωση. Μετά κίνησε τις διαδικασίες για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας που υπήρχε στο χώρο. Συγκέντρωσε 93.000 δολάρια, από τους ακροατές του. Όλο αυτό παρουσιάστηκε στο “Tonight Show” του Jay Leno. Jay Leno : Bullseye with Jesse Thorn : NPRΑυτός έκανε τον Jones γνωστό σε όλες τις ΗΠΑ και ήρωα μεταξύ των 'πατριωτών' πολιτοφυλάκων.

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου τον καθιέρωσε

Στις 25 Ιουλίου του 2001, δύο μήνες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Jones ανέπτυξε μια από τις συνηθισμένες θεωρίες συνωμοσίας, σε τοπικό κανάλι δημόσιας πρόσβασης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν (είχε συνδεθεί ήδη, με βομβαρδισμούς δυο πρεσβειών των ΗΠΑ στην Αφρική, το 1998) και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (που είχε βομβαρδιστεί το 1993). Πρότεινε στους ακροατές του να τηλεφωνήσουν στην κυβέρνηση και να ενημερώσουν πως επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Την ημέρα των επιθέσεων, σε συνέντευξη του στο Rolling Stone, o Jones είπε ότι στην πραγματικότητα ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε βομβαρδίσει το World Trade Center. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι “επρόκειτο για ελεγχόμενες κατεδαφίσεις. Μόλις είδατε την κυβέρνηση να ανατινάζει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου”. Κατόπιν αυτής της τοποθέτησης διέκοψαν τις συνεργασίες τους με τον σταθμό το 70% των εταιριών που πλήρωναν διαφημίσεις. Την ίδια ημέρα, βέβαια ο Jones εδραιώθηκε μεταξύ των ακροδεξιών συνωμοσιολόγων.

Το συνέχισε από εκεί, με ακραίες τοποθετήσεις επί παντός επιστητού. Για χρόνια δεν του στοίχιζαν κάτι -γιατί ουδείς τον έθετε προ των ευθυνών του. Μολονότι πολλές από τις στοχοποιήσεις του, είχαν ως συνέπεια πράξεις βίας και παρενοχλήσεις.

Το Pizzagate που είχε για πρωταγωνιστή Έλληνα ομογενή

Χαρακτηριστική περίπτωση των όσων προκαλούσε με τα λόγια του, είναι το Pizzagate, του 2016. Επρόκειτο για συλλογή ψεμάτων για την πιτσαρία Comet Ping Pong του ομογενή, Τζέιμς Αλεφαντής.https://www.washingtonian.com/wp-content/uploads/2021/01/comet-ping-pong-1-19-21.jpg Η προσωπική σχέση που είχε με πολλούς ισχυρούς Δημοκρατικούς, εξελίχθηκε σε εφιάλτης, όταν ο Jones προώθησε τη θεωρία συνωμοσίας πως οι σήραγγες κάτω από το εστιατόριο χρησίμευαν ως έδρα κυκλώματος εμπορίας παιδιών, παιδεραστίας και δολοφονιών, που είχε εγκρίνει η Χίλαρι Κλίντον.

Pizzagate conspiracy theory (2016)- Wikipedia

Ένας από τους ακόλουθους του Jones εμφανίστηκε με τουφέκι στην πιτσαρία, για να σώσει τα παιδιά. Πυροβόλησε αρκετές φορές, πριν φτάσει στο υπόγειο και δεν βρει ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας. Παραδόθηκε στην αστυνομία και ομολόγησε τι είχε κάνει. Καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Τότε ο Jones απηύθυνε μια από τις σπάνιες συγγνώμες του, για “τους εξωφρενικούς” ισχυρισμούς του “για τους οποίους μετανιώνω”. Τον είχαν ενημερώσει πως ο Αλεφαντής είναι έτοιμος να κινηθεί νομικά εναντίον του.

Στην έξαρση της πανδημίας άρχισε να πουλάει προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής ως “προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα για τον κορονοϊό” -χωρίς να υποστηρίζεται ο ισχυρισμός από επιστημονικά στοιχεία.

Στις 12 Μαρτίου, η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έστειλε στον Jones εντολή παύσης της πώλησης των “αμφίβολων προϊόντων”. Δεν συμμορφώθηκε. Ένα μήνα μετά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) του έστειλε με επιστολή, την εντολή να σταματήσει να πουλά αυτά τα προϊόντα, αλλιώς θα κινούνταν νομικά. Σταμάτησε.

Η τακτική να απολογείται για να γλιτώσει τα χειρότερα, δεν έπιασε με τους γονείς των θυμάτων του μακελειού στο Sandy Hook, που από ό,τι φαίνεται θα είναι το τέλος της δραστηριότητας του Jones.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...