Σάββατο, Ιουλίου 23, 2022

Άγγελος Συρίγος : « Ο Αριστόβουλος Μάνεσης θα τον χαστούκιζε σίγουρα αν άκουγε αυτά που ελέχθησαν στη Βουλή» από την αφεντιά του

Κόντρες στη Βουλή για δήλωση του Συρίγου - slpress.gr

Όψιμοι αναθεωρητές της Ιστορίας

Χάρης Φ. Βεργούλης*


«Όλβιος, όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν»

 

Ο υφυπουργός-καθηγητής-αρθρογράφος Α. Συρίγος πρέπει να γνωρίζει ότι πολλούς από εμάς που υπέστημεν τη βαρβαρότητα της δικτατορίας των συνταγματαρχών –και ζούμε ακόμη– όχι μόνο δεν μπορεί να μας διαψεύσει, αλλά και δεν δικαιούται να μας προσβάλλει και μάλιστα τόσο βάναυσα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Κυρίως όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε νομιμοποίηση, να πλήττει και να αλλοιώνει συνειδητά αληθή καταγεγραμμένα γεγονότα όπως ότι:

1) Στην κηδεία του Γ. Παπανδρέου είχε λαοθάλασσα, την οποία δεν τόλμησαν οι δικτάτορες να διαλύσουν, ούτε καν να παρεμποδίσουν. Το ίδιο συνέβη και στην κηδεία του Γ. Σεφέρη, κορυφαίες στιγμές λαϊκής αντίστασης και οργής κατά της δικτατορίας.

2) Πράξεις αντίδρασης-αντίστασης υπήρξαν από τις πρώτες στιγμές του πραξικοπήματος και είχαν γεμίσει τα στάδια από «κρατούμενους».

3) Είχαν συλλάβει και αποστείλει στα ξερονήσια από τις πρώτες ημέρες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές με ανείπωτες οδύνες και δοκιμασίες.

4) Εμάς τους νέους –τότε– μας συνελάμβαναν για ασήμαντες αφορμές. Π.χ. για ένα πανό «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ» πίσω από το Διοικητήριο (οδός Κασσάνδρου), σε λίγες ώρες είχε γεμίσει η Ασφάλεια στη Βαλαωρίτου με τις γνωστές συνέπειες (βασανιστήρια κ.λπ.).

5) Ο Αριστόβουλος Μάνεσης θα τον χαστούκιζε σίγουρα αν άκουγε αυτά που ελέχθησαν στη Βουλή, διότι στο τελευταίο μάθημα στο ΑΠΘ (Νομική), στο οποίο είχα την τύχη να είμαι παρών σε μια κατάμεστη αίθουσα μολονότι ήταν προαιρετική η παρουσία, μας προέτρεψε: «Να μη σκύψουμε το κεφάλι στους τυράννους, αλλά να αγωνιστούμε να απαλλαγεί η πατρίδα μας από το άγος». Στη συνέχεια συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτοπίστηκε.

Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Συρίγος ότι αν κανένας δεν ανεβαίνει στον Ολυμπο, δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπος παύει να υπάρχει (Οδ. Ελύτης).

Αυτά τα ιστορικά γεγονότα που μας σημάδεψαν ανεξίτηλα, δεν προσεγγίζονται με το υποδεκάμετρο, όπως το χρησιμοποιούν οι περιδεείς εμποροϋπάλληλοι για να καλύψουν το πλάνο. Η θέση του υπουργού Παιδείας δεν προσιδιάζει σε τέτοιες απόψεις, όπως αυτές που υποστηρίζουν οι δήθεν «πραγματιστές» και ελίτ δημοσιολογούντες στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν πραγματικούς αγώνες, να συρρικνώσουν σπάνιες στιγμές ανάτασης και ανιδιοτελούς αντίστασης κατά των καταλυτών της Δημοκρατίας και να αναθεωρήσουν την πραγματική Ιστορία για την οποία χύθηκε αίμα.

Ανέμενα κάποια –έστω και στρογγυλεμένη– αντίδραση στο ανιστόρητο παραλήρημα του υπουργού στη Βουλή από τους μαθητές του Αρ. Μάνεση, που είναι και συνταγματολόγοι, ώστε να μην τρίζουν τα κόκαλά του, αλλά «καμία δωρεά δεν προσφέρεται αν δεν έχεις έτοιμη την ψυχή σου» και προφανώς οι ταγοί αυτοί περί άλλα τυρβάζουν («σκευωρίες» κ.λπ.).

Μήπως όμως ενσκήψει καμιά απρόσμενη και απρόσκλητη Νέμεση;

* δικηγόρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...