Τρίτη, Ιουλίου 19, 2022

FAZ: "Τουρκική Κρήτη"! Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης προειδοποιεί να μην γίνει η Ελλάδα μια νέα "Ουκρανία" λόγω τουρκικών απειλών.




FAZ: "Τουρκική Κρήτη"!

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης προειδοποιεί να μην γίνει η Ελλάδα μια νέα "Ουκρανία" λόγω τουρκικών απειλών. Σολτς: Χρειαζόμαστε μια ΕΕ με γεωπολιτικό ρόλο.

Τουρκικά τα Χανιά;

Τουρκικά τα Χανιά;

Τη γερμανική κοινή γνώμη ενημερώνει ο ανταποκριτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων Μίχαελ Μάρτενς για τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις που φτάνουν εσχάτως ακόμη και μέχρι την Κρήτη. Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung

κάνει έναν παραλληλισμό με το ουκρανικό. "Ένα από τα διδάγματα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ότι, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτά που λένε οι αυταρχικοί - ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακούγονται περιπετειώδη και παράλογα. Οι ειδικοί έχουν συχνά προειδοποιήσει ότι οι ομιλίες, τα κείμενα και άλλες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτουν τη βούλησή του να καταστρέψει την Ουκρανία. Όμως δεν ακούστηκαν ούτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Δεν είναι όμως πολύ αργά για να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των κολλητών του".

Κυβερνητικός εταίρος ο Μπαχτσελί

Κυβερνητικός εταίρος ο Μπαχτσελί

Ο Μάρτενς περιγράφει αναλυτικά τους χάρτες που παρουσίασε ο Ντεβλέτ Μπαχτστελί με ελληνικά νησιά, όπως τη Λέσβο, τη Χίο, την Κρήτη, και καμιά δεκαριά ακόμη, με το κόκκινο χρώμα της τουρκικής σημαίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για "ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά από τη στιγμή που ο Μπαχτσελί είπε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ότι τα νησιά, που κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχαν κλαπεί από την Τουρκία, οπότε πρέπει να της επιστραφούν ΄εθελοντικά ή με τη βία΄. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι ο Μπαχτσελί δεν είναι, όπως ίσως θα ήθελε κανείς, κάποιος εγκέφαλος της αντιπολίτευσης σε σύγχυση, αλλά ένας κυβερνητικός εταίρος και εκείνος που εξασφάλισε την κυβερνητική πλειοψηφία του προέδρου Ερντογάν που δεν αμφισβήτησε ποτέ τον μικρό κυβερνητικό εταίρο για την ρεβανσιστική του εμφάνιση, τουλάχιστον όχι δημόσια".

Ο Γερμανός αρθρογράφος εκθέτει εξελίξεις γνωστές σε ένα ελληνικό κοινό, όπως τις απειλές Τσαβούσογλου για πόλεμο εάν η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. "Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος σε στρατιωτικά θέματα για να το θεωρήσει αυτό πειστικό. Το ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει επίθεση στην Τουρκία από τα νησιά της είναι περίπου τόσο πιθανό όσο ήταν τον Φεβρουάριο ότι η Ουκρανία θα εισέβαλλε στη Ρωσία, δηλαδή καθόλου".

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο για την Τουρκία, τον "Τούρκο ασθενή", όπως είναι και ο τίτλος του. Σε αυτό ο Μπουράκ Νταγκλίογλου, διευθυντής της Τουρκικής Υπηρεσίας Επενδύσεων, μιλώντας στην εφημερίδα, προσπαθεί να πείσει ότι η Τουρκία παρά την κατακρήμνιση της λίρας παραμένει θελκτικός προορισμός για επενδύσεις, "το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της περιοχής", όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά λόγω γεωγραφικής θέσης, καλά αναπτυγμένης υποδομής, "κουλτούρας" των υπηρεσιών και υψηλής προσφοράς εργατικού δυναμικού.

Σολτς: Χρειαζόμαστε μια ΕΕ με γεωπολιτικό ρόλο

Ο Σολτς πριν από ημέρες σε διάλογο με πολίτες

Ο Σολτς πριν από ημέρες σε διάλογο με πολίτες

Βαρυσήμαντο άρθρο του καγκελάριου Σολτς με πολλούς αποδέκτες μέσα και έξω από τη χώρα φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ένα άρθρο τροφή για σκέψη λίγο πριν ξεκινήσει ο Σολτς τις ολιγοήμερες διακοπές του. Πρώτη διαπίστωση: Ο ιμπεριαλισμός επέστρεψε στην Ευρώπη. "Πολλοί ήλπιζαν ότι οι στενοί οικονομικοί δεσμοί και οι αμοιβαίες εξαρτήσεις θα εξασφάλιζαν τη σταθερότητα και την ασφάλεια ταυτόχρονα. Ο Πούτιν έχει πλέον καταστρέψει εμφανώς αυτή την ελπίδα με τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Οι ρωσικοί πύραυλοι όχι μόνο προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και τη Χερσώνα, αλλά κατέστρεψαν την ευρωπαϊκή και διεθνή ειρηνική τάξη πραγμάτων των τελευταίων δεκαετιών" υπογραμμίζει ο Σολτς δίνοντας και πάλι την υπόσχεση ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί και από κάθε άποψη. Παράλληλα δεσμεύεται για πλήρη αλλά σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρεται μάλιστα ανοιχτά στο δύσκολο δρόμο απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τί αυτό σημαίνει όχι μόνο στη Γερμανία και την ΕΕ αλλά παγκοσμίως.

"Δικαίως στο παρελθόν έχουν γίνει συχνά εκκλήσεις να γίνει η ΕΕ γεωπολιτικός παράγοντας. Μια φιλόδοξη αξίωση αλλά ορθή. Με τις ιστορικές αποφάσεις των τελευταίων μηνών, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση" υπενθυμίζει ο Σολτς κάνοντας εδική αναφορά στο καθεστώς ένταξης της Ουκρανίας και Μολδαβίας αλλά και τη ρητή και αμετάκλητη απόφαση "να γίνει επιτέλους πραγματικότητα" η προοπτική ένταξης των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Σολτς εξήγγειλε γερμανικές προτάσεις, μεταξύ άλλων για τη μεταναστευτική πολιτική και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής άμυνας.

Να δοθεί τέλος στα εθνικά βέτο

"Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει αντιδράσει στον νεοϊμπεριαλισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με πρωτοφανή αποφασιστικότητα και ενότητα. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί" υπογραμμίζει. "Η μόνιμη διχόνοια, η μόνιμη διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών μάς αποδυναμώνει. Γι αυτό η πιο σημαντική απάντηση της Ευρώπης σε αυτό το σημείο καμπής είναι η ενότητα. Πρέπει οπωσδήποτε να τη διατηρήσουμε και να την εμβαθύνουμε. Για μένα αυτό σημαίνει: Τέλος με τα εγωϊστικά μποϊκοτάζ των ευρωπαϊκών αποφάσεων από μεμονωμένα κράτη-μέλη. Τέλος με άλλες εθνικές μονομερείς προσπάθειες που βλάπτουν την Ευρώπη στο σύνολό της. Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε εθνικά βέτο, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ανήκουμε σε έναν κόσμο μεγάλων ανταγωνιστικών δυνάμεων".

"Μικροσκοπικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων"

Σκηνή απελπισίας από τη Μόρια

Σκηνή απελπισίας από τη Μόρια

Στις στήλες της αριστερής εφημερίδας taz του Βερολίνου διαβάζουμε ότι η Γερμανία θεωρεί πως επετέλεσε τις υποχρέωσες της έναντι της Ελλάδας και ολοκληρώνει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους. Συγκεκριμένα από το 2020 στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων 2.812 άνθρωποι ήρθαν στη Γερμανία, όπως αναφέρει απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Μαχμούτ Έζντεμιρ σε επερώτηση της Κλάρας Μπίνγκερ, βουλευτή του κόμματος "Η Αριστερά".

Οι περισσότεροι πρόσφυγες ήρθαν στη Γερμανία με πτήση τσάρτερ, αρχικά στο πλαίσιο του προγράμματος υποδοχής άρρωστων παιδιών και των οικογενειών τους και ασυνόδευτων ανηλίκων. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η μεγαλύτερη ομάδα ήρθε στη Γερμανία μετά τη φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020, αποτελούμενη πρωτίστως από Αφγανούς και Σύρους. Ωστόσο, σύμφωνα με την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, συνολικά 103 άτομα δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στη χώρα για λόγους ασφαλείας. Εκτός από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία στην επιλογή συμπεριλήφθηκε και η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Η Κλάρα Μπίνγκερ κάνει λόγο για ένα θλιβερό απολογισμό της γερμανικής βοήθειας και την αποκαλεί "μικροσκοπικό πρόγραμμα υποδοχής". Γράφει η εφημερίδα: "Αυτό που λείπει στη Μπίνκερ είναι η διαρκής ανακούφιση για τις χώρες πρώτης εισόδου στα σύνορα της Ευρώπης και η δίκαιη κατανομή ευθυνών για την προστασία των προσφύγων στην ΕΕ. Πολύ περισσότερο υπάρχει κίνδυνος επέκτασης και νομιμοποίησης των hotspot, που είναι απάνθρωπα και εναντίον του κράτους δικαίου ως αποτέλεσμα του κανονισμού περί «screening» των προσφύγων, τον οποίο ενέκριναν οι αρμόδιοι υπουργοί με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων ταυτότητας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η βουλευτής θυμάται ακόμη καλά τις σκηνές στη Μόρια, το φθινόπωρο του 2020, που ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Απελπισμένες γυναίκες, άνδρες και παιδιά έχοντας χάσει όλα τα υπάρχοντά τους σε μια νύχτα (μετά τη φωτιά) να περιπλανώνται στο νησί για μέρες, να καταδιώκονται, να δέχονται επιθέσεις από αστυνομία και νησιώτες. Το σωστό θα ήταν να σταματούσε μια και καλή το σύστημα των hotspot και να τους άφηναν να φύγουν στην ΕΕ. Τα κράτη-μέλη όμως συμφώνησαν να χτίσουν νέους καταυλισμούς με τα γνωστά αποτελέσματα. Η Γερμανία δέχθηκε 2.812 πρόσφυγες από την Ελλάδα, κάτι άλλο δεν προγραμματίζεται" επικρίνει η Μπίνγκερ τη γερμανική απόφαση.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΘΕΜΑΤΑ | DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Nils Wülker & Arne Jansen - Festival de jazz de Leverkusen 2024 - ARTE CONCERT...

Γνωρίζονται πάνω από 20 χρόνια και κάνουν μουσική μαζί για περίπου 15 χρόνια. Ο Nils Wülker και ο Arne Jansen επανεφευρίσκουν συνεχώς τον χώ...