«Πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας»;
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟ – ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Όλοι οι αναλυτές (Διεθνολόγοι, Στρατιωτικοί Αναλυτές κλπ), από την ημέρα έναρξης του Ρώσο – Ουκρανικού πολέμου, προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμη να προβλέψουν το τέλος του. Πολλοί μίλησαν για πόλεμο που θα τελείωνε σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, λόγω της υπεροπλίας της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Ο Θουκυδίδης στο 1ο Βιβλίο της Ιστορίας του (παρ. 82), δια του Βασιλιά της Σπάρτης Αρχιδάμου αναφέρει τα εξής: «Όταν η ομοσπονδία μας αναλάβει ένα πόλεμο την έκβαση του οποίου κανείς δεν μπορεί να προϊδη, δεν είναι εύκολο να τον τερματίσει εντίμως». Τον συγκεκριμένο πόλεμο οφείλουμε να τον χαρακτηρίσουμε ως τον κατεξοχήν Υβριδικό πόλεμο (σύγκρουση), διότι κατά την εξέλιξή του χρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται πέραν της Στρατιωτικής ισχύος, η Οικονομική ισχύς , η Πολιτική η Διπλωματική, η Ενεργειακή, ενώ έχουν γίνει σαφείς αναφορές και στην Πυρηνική ισχύ.
Γράφει ο
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΧΛΙΟΣ
Ταξχος ε.α.
Κατά την άποψή μου, προκειμένου να προσδιορίσουμε χρονικά το τέλος του πολέμου, θα πρέπει να καθορίσουμε με την σχετική ακρίβεια που μας επιτρέπουν οι διατιθέμενες πληροφορίες, την Επιθυμητή Τελική Κατάσταση (ΕΤΚ), που έθεσε η Πολιτική ηγεσία και ο Στρατηγικός Διοικητής της Ρωσικής Ομοσπονδίας(κατά την γνώμη μου ταυτίζονται στο πρόσωπο του Προέδρου Πούτιν), δηλαδή τις πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές κλπ συνθήκες οι οποίες θα υφίστανται και θα ισχύουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πολέμου. Εξετάζω μόνο την ΕΤΚ της Ρωσίας διότι πιστεύω ότι έχει την πρωτοβουλία των επχσεων στον πόλεμο είναι ο κύριος δρών, ενώ από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της δυναμικής του, βρίσκεται συνεχώς αμυνόμενος, ενώ μόνο τα οπλικά συστήματα που του παρέχουν οι Δυτικές Χώρες φαίνεται ότι δεν είναι ικανά να σταματήσουν ή να ανατρέψουν τουλάχιστον τον ρυθμό των Ρωσικών Δυνάμεων που εισέβαλαν στο έδαφος της χώρας του. Τελευταία παρατηρούμε και εσωτερικά προβλήματα που κατέληξαν στην αποπομπή κάποιων αξιωματούχων. Από την πλευρά της η Δύση, θα προτιμούσε ένα σύντομο πόλεμο, μια έντιμη για την Ουκρανία συνθήκη ειρήνης, είσοδο αυτής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πολιτική καταδίκη της Ρωσικής ομοσπονδίας με ταυτόχρονη όμως διατήρηση της οικονομικής και κυρίως ενεργειακής κατάστασης.
Η ΕΤΚ που έθεσε ο Πρόεδρος Πούτιν, μετά τον επιτυχή τερματισμό του πολέμου για την Ρωσική Ομοσπονδία, κατά την προσωπική μου άποψη και σύμφωνα με την μέχρι τώρα εξέλιξη της καταστάσεως είναι:
-
- Κατάληψη του 30% του εδάφους της Ουκρανίας και κυρίως των πλούσιων ανατολικών περιοχών, πλήρης θαλάσσιος αποκλεισμός αυτής , καταστροφή (με πυραυλικές επιθέσεις) των ζωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την χώρα, οικονομική εξουθένωση , πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας και αντικατάσταση του υφιστάμενου καθεστώτος με άλλο φιλικά προσκείμενο προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
- Πρόκληση Οικονομικής και Ενεργειακής κρίσης στις χώρες της ΕΕ, με κύριο μοχλό πίεσης το φυσικό αέριο. Ήδη μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας (Γερμανικές κλπ), χρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην οικονομική πίεση κατά παράβαση των συνθηκών της ΕΕ.
- Απειλή πρόκλησης επισιτιστικής κρίσης στην ΕΕ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο δια της απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών και άλλων αναγκαίων προϊόντων. Αυτό θα δημιουργήσει εκτός των άλλων και τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα κυρίως προς την ΕΕ και την χώρα μας.(Πρόσφατα υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την διαμεσολάβηση της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή σιτηρών και ουσιαστικά άρση του εμπάργκου στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων από την Ρωσία).
- Πολιτική Αποσταθεροποίηση της ΕΕ (Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου από όλες τις χώρες της ΕΕ, για να προστατεύσει βεβαίως τις Γερμανικές Βιομηχανίες που είναι εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο, επικαλούμενη την κοινοτική αλληλεγγύη την οποία είχε λησμονήσει κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών). Μεγάλος αριθμός χωρών της ΕΕ απέρριψε την παραπάνω πρόταση. Ο χρόνος θα αποδείξει πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
- Ανάδειξη – Καθιέρωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε παγκόσμιο δρώντα και πόλο που θα επηρεάζει την πολιτικοστρατιωτική και οικονομική κατάσταση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλη την υφήλιο.
Για την επίτευξη των παραπάνω, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό απαιτείται χρόνος, επομένως θα συμφωνήσω με αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει αρκετά και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επερχόμενου χειμώνα, ο οποίος θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία τον Ουκρανικό Λαό , αλλά και τους λαούς των χωρών της ΕΕ.
Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του για να υποστηρίξει οικονομικά τις προθέσεις του, φρόντισε εγκαίρως να υπογράψει οικονομικές και πολιτικές συμφωνίες , με κράτη πελάτες (Κίνα , Ινδία κλπ ) αλλά και να μειώσει τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στην Ρωσική Ομοσπονδία. Το 1ο Εξάμηνο του έτους η Ρωσική Ομοσπονδία παρουσίασε πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο 138 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Από την άλλη πλευρά οι ηγέτες της ΕΕ υπέβαλλαν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στην Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς ουδόλως να μεριμνήσουν για την προστασία των πολιτών της ΕΕ από τις συνέπειες αυτών. Στην συνέχεια μετά την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και κυρίως της τιμής των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας, δεν ενεργούν ενιαία ως ΕΕ, αλλά κάθε κράτος μέλος αντιμετωπίζει την κατάσταση αποσπασματικά σε εθνικό επίπεδο, με τις συνέπειες τελικά να μετακυλίονται στους Λαούς των χωρών της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου