Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2022

Προς Όρμπαν: "Δεν ξέρω πώς δεν προσέξατε ότι η ομιλία σας που εκφωνήσατε είναι μια καθαρά ναζιστική διαβολή αντάξια του Γιόζεφ Γκέμπελς"

 


Ακόμη και στενοί σύμβουλοι δεν άντεξαν το ρατσιστικό παραλήρημα Όρμπαν

Μαρία Ψαρά


(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)


Μήπως ο Ορμπάν το παράκανε τελικά; Αυτό είναι το ερώτημα που κάνει το γύρο του κόσμου σήμερα το πρωί, καθώς συνεχίζονται οι επικρίσεις για το τελευταίο παραλήρημα του Ούγγρου ηγέτη - αυτή τη φορά για τον ισχυρισμό του ότι η Ουγγαρία δεν πρέπει να γίνει μια χώρα «μικτών φυλών».

Ακόμα και οι πιο πιστοί σύμβουλοί του φαίνεται να έχουν βαρεθεί. Την Τρίτη, η Zsuzsa Hegedüs, μια μακροχρόνια σύμβουλος, παραιτήθηκε - παραδίδοντας μια καυστική αποκήρυξη του μακροχρόνιου αφεντικού της, παρομοιάζοντάς τον με Ναζί. "Δεν ξέρω πώς δεν προσέξατε ότι η ομιλία σας που εκφωνήσατε είναι μια καθαρά ναζιστική διαβολή αντάξια του Γιόζεφ Γκέμπελς", ανέφερε η Hegedüs στην επιστολή παραίτησής της, μια αναφορά στον αρχισυντάκτη προπαγάνδας του Αδόλφου Χίτλερ.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Όρμπαν είχε δημοσιεύσει τη δική του επιστολή, υποστηρίζοντας ότι έχει "πολιτική μηδενικής ανοχής" απέναντι στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό. Η Hegedüs ανταπέδωσε με μια δεύτερη επιστολή, επικαλούμενη τις εμπειρίες των γονιών της ως Ούγγρων επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Άλλοι πέθαναν, είπε, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι έμειναν σιωπηλοί όταν πρωτοεμφανίστηκε το μίσος.

Η κριτική για την εκρηκτική ομιλία του Όρμπαν δεν σταμάτησε μόνο εκεί. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων Ουγγαρίας δήλωσε ότι "αντιβαίνει στην πρακτική που έδωσε ασφάλεια στις εβραϊκές κοινότητες" και ζήτησε συνάντηση με τον Ούγγρο ηγέτη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz συνδέονται με τον αντισημιτισμό. Η εμμονική βεντέτα του κόμματος κατά του γεννημένου στην Ουγγαρία Τζορτζ Σόρος, του φιλοδημοκράτη φιλάνθρωπου, έχει διαδώσει αυτό που πολλοί θεωρούν αντισημιτικά τροπάρια.

Η Ρουμανία, όπου ο Όρμπαν εκφώνησε την ομιλία το Σάββατο, αντέδρασε επίσης με οργή, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπογκντάν Αουρέσκου να χαρακτηρίζει τα σχόλια ως "απαράδεκτα". Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, δήλωσε στο POLITICO ότι ο Orbán "διέπραξε παραβίαση του πολιτισμού ταυτιζόμενος με την ιδεολογία των λευκών ρατσιστών".

Σε περίπτωση που το χάσατε, ο Ορμπάν - ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες της ΕΕ και πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι αναμειγνύονται με μη Ευρωπαίους δημιουργούν ανθρώπους "μικτής φυλής" και πρόσθεσε ότι "Είμαστε πρόθυμοι να αναμειγνύουμε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε λαοί μεικτής φυλής", προσθέτοντας ότι οι χώρες στις οποίες συνέβη αυτό "δεν είναι πλέον έθνη".

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να απαντήσει στα σχόλια του Όρμπαν, δήλωσε τη Δευτέρα: "Ποτέ δεν σχολιάζουμε αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι πολιτικοί", και αντ' αυτού παρέπεμψε στις αξίες που η ΕΕ απαριθμεί στις ιδρυτικές της συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να μην υφίσταται κανείς διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής. Η παράκαμψη του θέματος από την Επιτροπή δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια στα καμώματα του Όρμπαν εδώ και χρόνια.

Πράγματι, σε μια ένδειξη του πόσο ενθαρρυμένη έχει γίνει η κυβέρνησή του μετά την αποφασιστική εκλογική νίκη του Όρμπαν τον Απρίλιο, η Ουγγαρία ήταν - και πάλι - η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε στη συμφωνία για το φυσικό αέριο που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Ενέργειας της Τρίτης (περισσότερα σχετικά παρακάτω). Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της Βουδαπέστης να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ, αφού έχει καθυστερήσει την έκτη δέσμη ρωσικών κυρώσεων και έχει εμποδίσει την τελευταία στιγμή τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο ελάχιστης φορολογίας των επιχειρήσεων.

Η απροθυμία της ΕΕ να τα βάλει με τον Όρμπαν είναι ακόμη πιο αινιγματική, δεδομένου ότι διαθέτει σημαντική επιρροή στη Βουδαπέστη. Με τις Βρυξέλλες να έχουν παρακρατήσει δισεκατομμύρια από τα χρήματα για την ανάκαμψη από την πανδημία, η Ουγγαρία φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για να ξεκλειδώσει τα κονδύλια, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου. Αντιμέτωπη με την αποδυνάμωση του νομίσματος και τις διαμαρτυρίες για θέματα κόστους ζωής, η Ουγγαρία χρειάζεται αυτά τα μετρητά περισσότερο από ποτέ.

Μετά τη ρουμανική του καταιγίδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός μεταφέρει το σήμα του ευρωπαϊκού δεξιού λαϊκισμού του στις ΗΠΑ, όπου πρόκειται να μιλήσει στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) στο Τέξας στις αρχές του επόμενου μήνα. Ο Όρμπαν πρόκειται να ανέβει στη σκηνή της ρεπουμπλικανικής εκδήλωσης, που αποτελεί βασικό πυλώνα του ημερολογίου των συντηρητικών των ΗΠΑ, μαζί με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον πρωταγωνιστή της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...