Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ: Στα πρόθυρα της φτώχειας 1 στα 4 νοικοκυριά

Χρήματα και φτώχεια

Φτώχεια Μητσοτάκη

 

Πηγή: Η Αυγή

avgi.gr

 

29/07/2022

 

Χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να επανέλθουν η χώρα και η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών σε χειρότερη κατάσταση από την τετραετία 2015-2019.

Δεν το λένε κάποιος κομματικός τηλεβόας ούτε τα ελάχιστα ΜΜΕ της από εδώ πλευράς. Το αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι οι οικονομικές απώλειες για τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας δεν είναι ακόμα πλήρως μετρήσιμες. Και αυτό καθώς οι επιπτώσεις της νέας κρίσης που ζούμε, της κρίσης πληθωρισμού και ακρίβειας, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολλούς. Είναι αυτό που συζητάμε στις παρέες όσοι έχουμε ακόμα μια σταθερή δουλειά, ένα εισόδημα να πορευόμαστε: δεν βγαίνει ο μήνας, τα πάγια έξοδα πλέον έχουν πάει στον... θεό!

Πιάνουμε πάλι την κουβέντα που κάναμε από το 2012. Βλέπουμε την πραγματική φτώχεια να ακουμπάει τον 1 στους 3 πολίτες. Σήμερα, λέει η ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας πρώτη φορά από το (μακρινό φαντάζει) 2012 και μάλιστα μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικής ανισότητας πρώτη φορά από το 2016.

Ναι, έπαιξε ρόλο η πανδημία, αλλά μέσα στην πανδημία κάποιοι λίγοι πλούτισαν ή αύξησαν σημαντικά την κερδοφορία τους, ενώ οι πολλοί ζοριστήκαμε και κάποιοι φτώχυναν ξανά! Ναι, δόθηκαν (ευρωπαϊκά) χρήματα από την κυβέρνηση για να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και αυτή η κρίση άφησε ανθρώπους στη ζώνη της φτώχειας, δεν τους προστάτευσε.  Έτσι εξηγείται γιατί ο δείκτης οικονομικής ανισότητας αυξήθηκε το 2021 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 5,8, και το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,8 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε και έχει λαμβάνειν σε βάθος τετραετίας 32 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια, ενώ βρήκε και 37 δισ. στα ταμεία του κράτους. Αλλά και πάλι κατάφερε να φέρει απώλειες εισοδήματος και φτώχεια για τους πολλούς. Αυτή είναι η αλήθεια που θα τη συνοδεύει και με επίσημα πλέον στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Armand Guillaumin (1841-1927) - Της μεγάλης των Γάλλων ιμπρεσιονιστών σχολής

Αρμάν Γκιγιομέν(1841-1927) ****************************************   Μορέ – Αρμάν Γκιγιομέν Κατερίνα Βασιλείου ...