Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο τη στιγμή του θανάτου
Τελικά, ισχύει ότι περνάει η ζωή μπροστά απ’ τα μάτια σου, τη στιγμή του θανάτου; Το γνωστό ρητό δεν φαίνεται να έχει πέσει τόσο έξω, μετά τα στοιχεία που έφερε στο φως η πρώτη και μοναδική καταγραφή εγκεφαλικής δραστηριότητας τα επίμαχα δευτερόλεπτα: το επίτευγμα συνέβη τον Φεβρουάριο του ’22 από μια ομάδα επιστημόνων με κέντρο το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, οι οποίοι είχαν συνδέσει στο εγκεφαλογράφημα έναν ασθενή 87 ετών, που έπασχε από επιληψία.
Ειδικά τα εγκεφαλικά κύματα γάμμα εμφάνισαν ξαφνική έκρηξη, πριν το τέλος. Και οι ταλαντώσεις των συγκεκριμένων νευρώνων, οι οποίοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένοι στα σπινθηρογραφήματα του ασθενούς, όπως εξήγησαν αργότερα οι επιστήμονες της διεθνούς ομάδας, συνδέονται γενικότερα με την ανάκληση αναμνήσεων, καθώς και τα όνειρα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής είδε τη ζωή του σε fast-forward, βιώνοντας εκ νέου τα καλά και τα κακά που έπραξε. Αλλά σίγουρα έζησε μια έντονη και πολύ, πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.
«Στο τελευταίο στάδιο πριν φύγουν από τη ζωή, οι άνθρωποι είναι νωθροί, σταματούν να ανταποκρίνονται, επομένως τείνουμε να πιστεύουμε ότι η εμπειρία του θανάτου θα είναι πιθανότατα κάπως ανιαρή: ένα κοιμισμένο σβήσιμο της ζωής», ανέφερε στο νέο βίντεο του BBC Reel o Βρετανός παρουσιαστής Max Tobin, σχολιάζοντας με χιουμοριστικό τρόπο μια σειρά μελετών για την εγκεφαλική δραστηριότητα τη στιγμή του θανάτου. «Τα πειράματα δείχνουν το ακριβώς ανάποδο, τελικά».
Τα κρίσιμα δευτερόλεπτα
Εάν μιλάμε για φυσικά αίτια, ο θάνατος δεν είναι στιγμιαίος: υπάρχει ένα διάστημα μερικών δευτερολέπτων, συγκεκριμένα, ανάμεσα στον κλινικό θάνατο και τον εγκεφαλικό θάνατο. Ανάμεσα, δηλαδή, στη στιγμή που σταματάνε οι ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, σταματάει η ανάσα κι η ροή του αίματος, και στη στιγμή που απενεργοποιείται η λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, λοιπόν, αποδεικνύεται πολύ πιο ζωντανό απ’ ό,τι πιστεύαμε.[............................]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου